Ieri, 12 ianuarie, ProSport a dezvăluit cum Rapidul va pierde aproape sigur o sumă uriașă care i s-ar fi cuvenit din afacerea transferul lui Radu Drăgușin de la Genoa la Tottenham. Toate detaliile, cu informații susținute de documente, sunt disponibile AICI. Dar amploarea pagubei are toate șansele să devină una mult mai mare pentru giuleșteni! Pentru că transferul lui Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid!
ProSport îți prezintă azi în exclusivitate, pe baza normelor FIFA și având în vedere realitățile de fapt din evoluția Centrului de Performanță Rapid, cum poate ajunge „gaura”, cu șanse mari să fie așa!, spre 5 milioane de euro! Dar și motivele pentru care s-ar fi decis dizolvarea Centrului de Performanță Rapid, prin petentul Victor Angelescu!
Ca să rezumăm repede și clar, pe baza materialului anterior, de ce poate pierde bani Rapid astăzi din transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham:
Informații extinse despre parcursul rezumat mai sus poți descoperi AICI.
Ce spune Articolul 2, alineatul 3 din Anexa 5 al Regulamentulului FIFA pentru o astfel de situație? Că banii vor ajunge la FRF, și nu la Rapid! Iată traducerea normei FIFA:
O asociație națională este îndreptățită să încaseze contribuția de formare care în principiu ar fi fost cuvenită unuia dintre membrii săi afiliați, dacă se face dovada că acel club, unde jucătorul a fost legitimat și s-a antrenat, a încetat între timp să mai participe în fotbalul organizat și/sau nu mai funcționează, din cauza falimentului, lichidării, dizolvării sau pierderii afilierii. Contribuția de solidaritate va fi destinată programelor de dezvoltare a fotbalului juvenil de către asociația în speță”
Dar de aici… începe nebunia! Iar transferul lui Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid!
Cel puțin în anii în care Radu Drăgușin a activat la Regal Sport, au fost alături de el legitimați o serie întreagă de juniori cu potențial. E suficient să evocăm grupa de excepție care a devenit campioană națională de juniori în 2017 și care a făcut subiectul unui material ProSport semnat de jurnalistul Daniel Nazare:
În imaginea reprezentativă de mai sus regăsim numele tinerilor fotbaliști laureați și cuburile la care activau la acel moment. Parte dintre ei au ieșit din parcursul către marea performanță. Dar… unii se află pe un drum mai mult decât promițător!
Ce legătură are asta cu Rapid?
Clubul giuleștean, în urma deciziei instanței la solicitarea acționarului Victor Angelescu de a desființa Centrul de Performanță Rapid, fostul Regal Sport, va pierde în mod normal orice contribuție de solidaritate care i-ar fi revenit din transferurile ulterioare ale celor de mai sus! Și ale altor foști juniori Regal Sport!
Octavian Popescu (FCSB) și Vladislav Blănuță (FCU Craiova 1948) sunt cei mai bine cotați dintre foștii juniori Regal Sport la acest moment, din grupul performant în care se afla și Radu Drăgușin. Cât ar putea pierde, concret, Rapid în perioada următoare?
Am analizat, pe baza indicilor de calcul oficiali furnizați de Regulamentul FIFA privind Statutul și Transferul Jucătorilor, în Anexa 5 a documentului, plecând de la o proiecție realist-pesimistă, atenție!, a parcursului celor doi fotbaliști de mai sus.
Octavian Popescu (FCSB) a petrecut la Regal Sport, Rapid (împrumut), Universitatea Craiova (împrumut) și FCSB perioada dintre 12 și 21 de ani pe care îi are în prezent. Dintre acestea, la Regal Sport aproximativ 4 ani și jumătate.
Dacă Tavi Popescu se va transfera de la FCSB până la 23 de ani, contribuția de solidaritate va fi undeva la 4%, dacă va fi după 23 de ani, va fi de 5% Cota lui de piață e de 3,4 milioane euro pe transfermarkt, Gigi Becali i-a fixat clauză de reziliere de 100 de milioane euro.
Vladislav Blănuță (FCU Craiova 1948) a petrecut la Petrocub Hîncești (Moldova), Regal Sport, Rapid și Pescara (Italia) perioada dintre 12 și 22 de ani pe care îi are în prezent. Dintre acestea, la Regal Sport aproximativ 2 ani.
Adăugați acestor doi jucători și pe Ovidiu Perianu (FCSB, împrumutat la „U Cluj”), Robert Ion (Poli Iași), Alexandru Chilili și Valentin Mărgărit (FC Voluntari). Toți fac parte din această categorie, fiecare transfer ulterior al acestora va însemna bani pe care Rapid i-ar fi încasat prin contribuția de solidaritate! Și pe care, în mod normal, nu-i mai încasează!
În plus, mare atenție!, vine al doilea efect! Și de aceea poate ajunge Rapid la o gaură de 5 milioane euro!
Normele FIFA în materie sunt clare și adâncesc perspectivele amare pentru Rapid după transferul lui Radu Drăgușin. Astfel, două prevederi ar cam trebui să le cauzeze insomnii „vișiniilor”:
Cum arată orizontul în aceste condiții?
A doua prevedere FIFA care întărește realitatea că transferul lui Drăgușin dezlănțuie infernul pierderilor pentru Rapid și Victor Angelescu, la Articolul 10, alineatul 1, din Regulament:
Suma încasată la împrumutul unui jucător face subiectul acelorași norme care se aplică la transferul definitiv al acestuia, incluzând prevederile pentru mecanismul de solidaritate”
Așadar, inclusiv sumele care vor fi plătite, în toată cariera lor de jucători, pentru împrumutul acestor fotbaliști vor fi „taxate”, de fiecare dată, cu 5% contribuție de solidaritate care ar fi putut ajunge în bugetul Rapidului. Și, aproape sigur, nu va ajunge!
Dacă e să rezumăm din punct de vedere financiar, și asta într-o prognoză extrem de rezervată!, concluziile celor de mai sus, putem construi un tablou care duce la următoarele posibile pierderi aproximative pentru Rapid în următorii 10 ani, având în vedere că jucătorii la care ne-am referit au 21-22 de ani în prezent:
Un bilanț negativ de 5 milioane de euro plecând de premisa că Radu Drăgușin nu va crește mai mult de nivelul actual, că Tavi Popescu nu se va apropia de cota lui Drăgușin vreodată, la fel și Blănuță, iar că toți ceilalți jucători menționați vor rămâne în sume de transfer relativ mici, toată cariera lor.
Surse din conducerea Rapidului au dezvăluit care sunt argumentele din spatele deciziei de a solicita instanței, în mai 2023, dizolvarea Centrului de Performanță Rapid. Asta după ce ieri, Victor Angelescu, acționar Rapid și petent în dosarul acesta de dizolvare, declara în exclusivitate pentru ProSport:
Nu mai avem echipele de juniori pe Centrul de Excelență, sunt pe FC Rapid. Nu ştiu cât ar fi suma pe care am fi primit-o (contribuția de solidaritate pentru transferul lui Drăgușin la Tottenham – n.n.), dar noi nu ne-am bazat pe ea, ne-am făcut treaba aşa cum era nevoie pentru club şi pentru performanță. O să ne interesăm să vedem dacă legal putem obține vreo sumă de bani, dacă nu, asta e. Activitatea nu e făcută pentru acei bani. Nici nu ştiu dacă ar fi fost vorba de 500.000 de euro, nici nu contează. O să vedem”
Informațiile proaspete obținut acum de ProSport în exclusivitate completează interesant tabloul. Iată ce spun sursele din conducerea giuleștenilor:
S-a decis să se facă acea solicitare către instanțe anul trecut pentru că FRF nu ne-ar fi permis participarea în competițiile de elită la nivel de juniori câtă vreme exista acel mod de organizare din punct de vedere juridic pe care îl avea Centrul de Performanță, era problema legată de ONG. Așadar, ideea a fost să oferim copiilor șansa unor competiții adecvate formării lor iar interesul lor și al Rapidului a fost primordial! Dacă în trecut diferențele față de Farul sau FCSB erau uriașe, acum juniorii Rapidului se luptă de la egal la egal. Noi credem că suntem îndreptățiți să primim contribuția de formare pentru că Centrul de Performanță nu e lichidat definitiv, e sub controlul unui lichidator judiciar. În plus, nu ar fi corect să ți se impună participarea sub o formă și apoi să nu mai poți primi drepturi ce ți se cuveneau dacă tu nu ai fi trecut la ceea ce ți s-a cerut. E o problemă juridică și clubul se va interesa cum își poate apăra drepturile”
S-a decis să se facă acea solicitare către instanțe anul trecut pentru că FRF nu ne-ar fi permis participarea în competițiile de elită la nivel de juniori câtă vreme exista acel mod de organizare din punct de vedere juridic pe care îl avea Centrul de Performanță, era problema legată de ONG. Așadar, ideea a fost să oferim copiilor șansa unor competiții adecvate formării lor iar interesul lor și al Rapidului a fost primordial! Dacă în trecut diferențele față de Farul sau FCSB erau uriașe, acum juniorii Rapidului se luptă de la egal la egal.
Noi credem că suntem îndreptățiți să primim contribuția de formare pentru că Centrul de Performanță nu e lichidat definitiv, e sub controlul unui lichidator judiciar. În plus, nu ar fi corect să ți se impună participarea sub o formă și apoi să nu mai poți primi drepturi ce ți se cuveneau dacă tu nu ai fi trecut la ceea ce ți s-a cerut. E o problemă juridică și clubul se va interesa cum își poate apăra drepturile”
Cum nici Regal Sport, nici Centrul de Performanță Rapid nu mai există ca entități, potrivit articolului 2, alineatul 3 din Anexa 5 a Regulamentulului FIFA în materie, toate contribuțiile de solidaritate la care am făcut referire în acest material, de la transferul lui Drăgușin la Tottenham spre viitor, ar trebui să se îndrepte către FRF, cu obligația ca aceasta să investească sumele încasate în dezvoltarea juniorilor. Iată textul FIFA:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER