CFR Cluj – Rapid București 0-1. Cum a stins Bergodi steaua lui Mutu, deghizat în Dan Petrescu tocmai în Gruia. „Pragmatismul oaspeților s-a impus. Pericol la fazele fixe, marcaj în zonă și în linie versus marcaj om la om la cornere”. EXCLUSIV

CFR Cluj - Rapid București 0-1. Cum a stins Bergodi steaua lui Mutu, deghizat în Dan Petrescu tocmai în Gruia. „Pragmatismul oaspeților s-a impus. Pericol la fazele fixe, marcaj în zonă și în linie versus marcaj om la om la cornere”. EXCLUSIV
  • Publicat:

Începând din 2024, după fiecare rundă din Superliga descoperi la ProSport rubrica „Secretele din Meciul Etapei”, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor ce trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, CFR Cluj – Rapid București 0-1!

Fiecare episod al „Secretelor din Meciul Etapei” e compus dintr-o o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor.

Iată analiza realizată în această rundă împreună cu Adrian Mihalcea și cum se explică victoria importantă a giuleștenilor în Gruia!

CFR Cluj – Rapid București 0-1. Secretele din Meciul Etapei cu Adrian Mihalcea

Fost internațional român, campion în țară cu Dinamo și legitimat în străinătate de Genoa sau Verona, printre altele, Adrian Mihalcea (47 ani) a devenit antrenor în 2013, preluând Unirea Slobozia. Până în 2017, când a devenit antrenor secund al naționalei României, a mai antrenat ACS Berceni, Dunărea Călărași, UTA Arad și CS Mioveni. Ulterior mandatului la prima reprezentativă a pregătit Dinamo București, Chindia Târgoviște sau Gloria Buzău, pentru a reveni la Unirea Slobozia, cu care forțează în acest sezon o promovare istorică în primul eșalon.

Iată cum arată radiografia partidei CFR Cluj – Rapid București în viziunea lui Adrian Mihalcea:

Deși pe hârtie păreau două formații în 4-3-3, în dinamica jocului am văzut un CFR Cluj în 4-2-3-1, cu Tachtsidis mai avansat, Keita și Muhar pe poziții retrase. În vreme ce Rapid a jucat în 4-4-2, cu Burmaz și Rrahmani atacanți. Ulterior a trecut într-un 4-2-3-1, după intrarea lui Oaidă. Per total, ritm de joc și intensitate bune în meciul etapei, ambele echipe au fost agresive. Posesie net superioară pentru gazde, dar sterilă. Rapid a lăsat deliberat posesia, a acceptat asta pentru o organizare defensivă din care a alternat atacurile rapide cu contraatacurile”

Adrian Mihalcea remarcă pragmatismul și nuanțele din jocul ambelor formații

Pentru Adrian Mihalcea, atât CFR Cluj, cât și Rapidul au evidențiat caracteristici speciale, de ordin defensiv și ofensiv. Iată cum le-a notat tehnicianul în dreptul formației pregătite de Adrian Mutu:

Defensiv, CFR nu-și poate reproșa foarte multe lucruri în prima repriză, exceptând naivitățile de la fazele fixe. Urcând după pauză, era firesc să apară apoi momente problematice pe tranziția negativă. Au utilizat marcaj om la om la cornere și marcaj în zonă la loviturile libere laterale. În plan ofensiv, în prima repriză au încercat schimbări de direcție și acțiuni unu contra unu, mai ales pe partea lui Otele. Și foarte puțin pe zona centrală. După pauză au accentuat construcția din zona 1 și au avut superioritate în benzi prin urcarea concomitentă a fundașilor laterali. I-a ajutat la progresie, dar din păcate pentru ei baloanele aduse în careu n-au creat totuși pericolul dorit”

Care a fost rețeta de succes prin care Cristiano Bergodi a produs prima înfrângere pentru CFR Cluj pe teren propriu în acest sezon?

Rapid s-a organizat defensiv în prima repriză în zonele 2 și 3, cu presiune pe jucătorul care are mingea. În a doua repriză s-a retras, cu organizare în jumătatea proprie, acceptând mai accentuat dominarea. La cornere, marcaj în zonă, iar la loviturile libere, marcaj în linie, tot o formă a marcajului în zonă. În plan ofensiv, faptul că au stat sus și au recuperat util mingea în prima repriză a dus la finalizări cu șut. Mult mai bine s-a văzut tranziția pozitivă după pauză. O echipă mereu periculoasă la fazele fixe, cu multe ocazii create astfel, dincolo de gol. Construcția de la portar a fost alternată primele 45 de minute cu posesie scurtă și pasă lungă. A câștigat echipa mai pragmatică”

Secretele din Meciul Etapei. Cum au răspuns Mutu și Bergodi la cele două întrebări-provocări?

Când ai față în față un antrenor precum Adrian Mutu, care mărturisește că a învățat meserie de la Capello, Lippi, Prandelli și Malesani, versus un italian veritabil în tactică precum Cristiano Bergodi, prejudecata spune să te aștepți la un CFR Cluj – Rapid București de studiat cu picioarele în apă rece, nu de trăit cu sufletul cununat pe valuri de atacuri alternative.

Asta spune prejudecata, în vreme ce prezentul realității o contrazice. Rapidul lui Bergodi din 2024 are 8-5 golaveraj în trei meciuri. CFR-ul lui Mutu, 6-2 în două partide. Și de ambele părți, pe acest interval, meciuri în care au înscrie ambele formații!

Cert e doar că sunt cel puțin două întrebări importante la care un CFR Cluj – Rapid București era obligat să ne răspundă:

1.După 4-1 cu Voluntari și victorie în prelungiri la Ploiești, dovedește Adi Mutu că e antrenorul cu potențial real pe măsura recomandărilor în fața unei provocări de altă categorie, precum e Rapidul, confirmând implicit că poate duce CFR spre un play-off cu șanse considerabile la titlu? În rezumat: e gata Mutu?

2.Este Cristiano Bergodi ce trebuie pentru titlu în Giulești? Să închei 2023 cu 7 meciuri consecutive fără victorie și să câștigi cele 3 partide din 2024 cu două goluri în minutele 90 și 94, plus o suferință cu Oțelul pe teren propriu… Când Dan Șucu a adus 19 jucători!, de la Aioani, Borza, Petrila, Rrahmani și Krasniqi până Hasani, Djkovici și Hromada… Ce moment să demonstrezi că ești un antrenor de titlul dacă nu în Gruia, casa campionilor cu 5 titluri consecutive?

„Șocurile” Briliantului în Gruia și șocul din startul meciului cu Rapid

Adrian Mutu a schimbat destul de multe, destul de repede, la CFR Cluj. Dar suficient cât să aibă premise solide pentru lupta cu FCSB? A mărturisit că nu e fan al sistemului 3-5-2 și nici al variațiilor acestuia, a mizat pe fotbaliști ignorați de Mandorlini.

Iată cum arată, în stânga, CFR Cluj în ultima variantă Andrea Mandorlini (0-1 la Botoșani) și cum a arătat, în dreapta, cel puțin pe foaie, formația patronată de Nelu Varga în cele trei meciuri cu Mutu antrenor. Cu Rapid, Manea trecut fundaș stânga în locul lui Mamic. Și, în practică, Tachtsidis mult mai avansat decât ceilalți doi mijlocași centrali.

Ce semne de răspuns la întrebarea inițială, „e gata Mutu?”, putem nota raportându-ne la prima repriză:

  • CFR-ul lui Mutu a încasat aparent ușor la nivel mental șocul golului primit cu noroc în minutul 9. Dar a dominat neconvingător, cu o posesie sterilă, lipsită aproape total de creativitate
  • Când stăpâneștii fizic adversarul prin Muhar, Tachtsidis, Bîrligea sau Mogoș, îți asumi însă un tempo redus și greu de convertit în construcție ofensivă eficientă
  • Zona centrală a defensivei, mai exact spațiul dintre stoperi și Keita a rămas nevralgic. Cu ivorianul pe post de joker dinamic și fundașii centrali parcă prea retrași, s-a creat o invitație cvasi-permanentă de care Rapid a profitat. E și motivul pentru care, după jumătate de oră, 2-6 era raportul șuturilor la poartă

Italianul s-a deghizat în Dan Petrescu la CFR acasă

La a doua întrebare, care îl viza pe Cristian Bergodi și capacitatea lui de a ieși din mitul că nu e un antrenor de titluri, fructificând astfel și oportunitatea grozavă pe care Giuleștiul i-o oferă în prezent (lot consistent, investiții fără precedent în trecutul apropiat, siguranță financiară, atmosferă excelentă, suporteri minunați și stadion de top etc.), duelul CFR Cluj – Rapid București ne oferă următoarele elemente de răspuns pentru primele 45 de minute:

  • Stilul bătrânicios, fără o construcție ofensivă prea elaborată, accentuat probabil și de numărul prea mare de jucători noi veniți în prea puține valuri, a rămas lipit pe prima repriză a Rapidului
  • Bergodi a avut și el șocul lui, înlocuirea liderului Săpunaru în minutul 11, accidentat, dar defensiv a blocat eficient, cu dublaje inspirate, tentativele gazdelor
  • Giuleștenii s-au mulțumit să deseneze o formație caustică, reactivă, care ajunge rapid la poarta adversă, dar după minute bune de absorbit presiunea. Departe de o prestație de titlu, dar cu mai multe șuturi pe poartă și ocazii decât CFR, până la urmă. Cinic și util cât pentru un 1-0 la pauză în Gruia. Aici unde, cândva, trăiau și sărbătoreau maeștrii cinismului util în fotbalul românesc!

Efervescența lui Papeau și știința de a căuta și găsi spațiile în atac pe care o manifestă Burmaz au ținut vie senzația că Rapidul poate mai mult, în alte contexte, dar preferă să nu riște. Chiar și când Borza a fost sub Otele iar Onea a picat fizic în testul cu nigerianul, cumva rapidiștii s-au strâns și au dus la vestiare tabela cu 0-1 stahanovist.

E victoria lui Bergodi! Nu cuceritoare, dar ce importantă!

După pauză, fără un mijlocaș creativ și mobil pe bancă (de care sigur avea nevoie!), Mutu l-a introdus pe Michael în locul lui Bîrligea. Pentru un vârf mai combinativ, probabil, în viziunea tehnicianului, sau măcar pentru un strop de inspirație prin careu. Scenariul s-a păstrat însă până în minutul 60. Adică… mari ocazii pentru Rapid! Adi Mutu a încercat apoi și cu El Kaddouri. Cam astea erau soluțiile, până la urmă. Și tot n-a produs panică în jurul lui Aioani.

Iar deziluzia din meciul etapei trebuie să fie Ciprian Deac. Pase greșite, capăt de linie pe multe atacuri, faze fixe interpretate fără acuratețe, erori de demarcare pe fază ofensivă.

Bergodi a surprins și a epuizat toate schimbările în minutul 70. Cu mai multă experiență, cu o gestionare mai realistă și mai productivă a resurselor, Cristiano Bergodi a dat o lecție autentică de adaptare optimă la scenariul partidei de după minutul 9 și deschiderea de scor. Contraatacuri biciuitoare, o singură mare ocazie pentru CFR Cluj după pauză și aceea în prelungiri. De apreciat în contextul punctual al confruntării cu Mutu. Caz închis!

  • 34% a fost posesia Rapidului cu CFR Cluj, dar a avut de două ori mai multe șuturi pe poartă decât echipa lui Mutu!

Dincolo de CFR Cluj – Rapid București… e departe FCSB!

E gata Mutu să înceapă să devină un antrenor remarcabil printr-un titlul de campion al României când toți încoronau FCSB? Veți spune că e nedrept să judeci după doar trei meciuri. Firește! Dar Mutu a fost adus la CFR Cluj fix pentru asta, pe final de sezon regular. Să aducă titlul în Gruia, nu? Că, de construit lotul, acesta e cam… construit deja.

Acum, răspunsul e NU. Cu Muhar, Mogoș, Boben și fantoma lui Deac, e greu să faci față, prin filtrul meciului cu Rapid, unui lider precum FCSB. CFR Cluj de acum n-are coerență, mobilitate și nici forță în stil, ci doar în prezențele fizice ale jucătorilor săi.

E nivelul lui Cristiano Bergodi unul pe măsura fotbaliștilor pe care îi are la dispoziție și la parametrii pretențiilor actuale din Giulești? Sau Rapidul ia chipul său fotbalistic, fără spectacol și, analizând trecutul italianului ca antrenor, fără ADN de luptă la titlu? După meciul din Gruia, răspunsul e afirmativ mai degrabă la a doua întrebare.

Dansul lui Papeau și flerul admirabil al lui Burmaz nu pot acoperi sărăcia fotbalistică din portretul exprimării de grup, de cele mai multe ori. Pare prea puțin pentru sărbătoarea unei campioane.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i "vânează" postul: "Am simţit şi noi, dar a greşit"…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Mihai Traistariu, dezvăluiri șocante după moartea lui Gabriel Cotabiță. Lovitură de teatru: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat!”
Mihai Traistariu, dezvăluiri șocante după moartea lui Gabriel Cotabiță. Lovitură de teatru: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat!”
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru.…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă 2 săptămâni și...
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă…
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc
Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×