Azi, 9 aprilie 2024, steliștii sărbătoresc 50 de ani de istorie în Ghencea, în locul unde s-au obținut numeroase performanțe atât pe plan intern, cât și extern, mai ales în sezonul în care s-a câștigat Cupa Campionilor Europeni.
Unul dintre cei care au fost pe teren chiar în anul inaugurării, 1974, este Alexandru Boc, unul dintre cei mai valoroși fundași din istoria campionatului nostru.
Pe 9 aprilie 1974, ziarul „Sportul” anunța pe prima pagină „Astăzi, fotbal pe stadionul Steaua. Steaua – OFK Belgrad, un meci care promite”. A rămas o zi memorabilă pentru istoria fotbalului din țara noastră.
Aflat spre finalul carierei, Alexandru Boc a apucat să joace acum 50 de ani pe stadionul din Ghencea, locul unde și naționala României a obținut victorii și calificări memorabile.
La vremea respectivă, condițiile nu erau grozave, mai ales atunci când vremea nu ținea cu fotbalul, iar temperaturile erau scăzute.
„Am jucat cu Craiova chiar în acel an în care s-a inaugurat, adică în 1974. Îmi aduc aminte de un meci jucat în decembrie. Erau țurțuri de gheață, teren înghețat, efectiv groaznic. Aveam la vremea respectivă crampoane de aluminiu, pe care le ascuțeam la strung. În mod normal, arbitrii n-ar fi trebuit să ne lase să jucăm așa, dar n-au știut”, și-a adus aminte Alexandru Boc, pentru ProSport.
Pentru Alexandru Boc, unul dintre prietenii speciali din fotbal este Lajos Sătmăreanu. Mai ales că fostul mare jucător al Stelei s-a născut tot în județul Bihor, dar la Salonta, oraș aflat la „doi pași” de Vașcău.
După un gol marcat chiar de lângă Sătmăreanu, controversele au început să apară în jurul celor doi fotbaliști.
„N-am amintiri prea frumoase din Ghencea, însă țin minte că am dat gol de lângă Sătmăreanu, cel mai bun prieten de la Steaua.
Am înscris printr-o lovitură de cap, iar ziarele au scris la vremea respectivă că m-a lăsat să marchez, dar nici vorbă de așa ceva”, a punctat cel care a dat gol în singura victorie a unei echipe din România cu Liverpool. În 1966, Petrolul reușea să-i bată pe „cormorani” cu scorul de 3-1.
Primul meci oficial jucat de Steaua în Ghencea s-a încheiat cu un 2-2, într-o zi de duminică, pe 28 aprilie 1974, în compania celor de la Steagul Roşu Braşov.
Interesant este că tot în 1974 a fost construit și legendarul Westfalenstadion. Suporterii au celebrat cei 50 de ani sâmbătă seara, atunci când Dortmund a pierdut cu Stuttgart: 0-1.
Revenind la Steaua, În august 2018 stadionul a fost demolat, iar Compania Națională de Investiții a început construcția unei noi și moderne arene, pe care joacă acum atât echipa lui Daniel Oprița, cât și naționala României. Tricolorii vor juca în Ghencea amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein, chiar înainte de a pleca în Germania pentru turneul final de Campionat European.
Interesant este că, din postura de adversară, OFK Belgrad a inaugurat atât arena construită în 1974, cât și cea apărută în același loc în 2021, atunci când Steaua abia promova în eșalonul secund. A fost 2-2 în urmă cu 50 de ani și 6-0 pentru echipa din Ghencea în 2021.
În urmă cu aproape trei ani, roș-albaștrii au decis să retragă tricoul cu numărul 7, purtat de legendarul Marius Lăcătuș.
Stadionul Steaua a fost nominalizat ca arenă principală în România pentru turneul final al Campionatului European U21, EURO 2023. Arena a găzduit meciul inaugural al turneului, celelalte partide ale României și semifinala Spania – Ucraina.
În Ghencea a ajuns să joace între timp și FCSB, o soluție care s-a găsit în cele din urmă în perioada în care n-a fost disponibilă Arena Națională.
Poarta preferată era în dreapta mea, acolo era galeria și acolo făceam încălzirea de fiecare dată, dar poate cele mai bune evoluții le-am avut la poarta cealaltă” – Helmut Duckadam, fostul mare portar al Stelei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER