Votează cei mai buni fundași centrali dinamoviști din ultimul sfert de de secol! Tu decizi pentru „Best of Dinamo 25 de ani”

Votează cei mai buni fundași centrali dinamoviști din ultimul sfert de de secol! Tu decizi pentru
  • Publicat:
  • Actualizat:

În campania specială ProSport dedicată celor mai buni jucători de la Dinamo București în ultimul sfert de secol am aflat deja portarul din echipa ideală (AICI) și fundașii laterali (AICI). Împreună alegem mai departe formația de vis a „câinilor roșii” din ultimele decenii într-un proiect în premieră, Best of Dinamo 25 de ani! Continuăm azi cu cei mai buni fundași centrali dinamoviști din această perioadă.

Timp de aproximativ două zile vei putea alege din cele 14 propuneri pe care ți le-am pregătit (7 pentru fiecare post, așadar astăzi, la stoperi, avem 14 nominalizări).

  • Pentru fundașii centrali, de la publicarea acestui material și până miercuri, 23 aprilie, ora 06:00 dimineața, votezi opțiunea ta în sondajul de la finalul acestui articol!

Poți vota un singur jucător o dată, iar stoperii care la finalul votului se vor afla pe primele două poziții ca număr de voturi înregistrate intră în echipa de vis, pe când locurile 3 și 4 vor deveni rezerve în lotul suprem! Detaliile complete ale campaniei pot fi descoperite AICI. Ești pregătit să scrii istorie alături de eroii tăi din teren?

Cum arată până acum primul 11 al celor mai buni dinamoviști din ultimii 25 de ani și rezervele

REZERVE: Bogdan Lobonț, Collins Fai, Dorin Semeghin.

Cei mai buni fundași centrali dinamoviști. Prima nominalizare, Liviu Ciobotariu. Două Cupe, un titlu și un event  

Din 1998 la Dinamo, Liviu Ciobotariu a prins campania „Best of Dinamo 25 de ani” cu sezoanele 1999/2000 și 2004/2005. „Ciobi” are în palmares titlul din 1999-2000, sezon în care a contribuit cu 9 apariții, un an competițional de referință pentru toți dinamoviștii, cu eventul trecut în palmares după o perioadă în care roș-albii au stat în umbra rivalei Steaua și au pierdut campionatul, pe turnantă, în fața Rapidului lui Mircea Lucescu.

Liviu Ciobotariu,** antrenor secund la Dinamo!

Fundașul care a prins Campionatul Mondial din Franța 1998 a revenit la Dinamo în 2004, formație de la care s-a și retras din fotbal, însă cu un nou trofeu în fișa postului, Cupa României, chiar dacă a jucat destul de puțin, 8 meciuri. „Ciobi” a fost pe teren în dubla cu Benfica din Cupa UEFA , 1999-2000, și a bifat victoria eclatantă de pe „Da Luz”, 1-0, dar a prins și 24 de minute contra lui Manchester United, în 2004, în disputa de pe stadionul Național.

Gheorghe Mihali. Omul de bază al lui Cornel Dinu din centrul defensivei a readus titlul 

Gică Mihali este una dintre legendele „câinilor”. A jucat în „Ștefan cel Mare” în prima jumătate a anilor ’90, parte din echipa titlului din 1992. Întors în „Groapă” la finalul anilor ’90, stoperul intră în campania „Best of Dinamo 25 de ani”, cu eventul din 2000 și Cupa din 2001-2002. În total, în această perioadă, maramureșeanul (foto jos, ultimul din dreapta) a strâns 42 de meciuri, fiind titular indiscutabil. A înscris de 7 ori, loviturile sale de cap fiind, de multe ori, letale pentru adversarii „câinilor”.

Fostul fotbalist și-a pus și viața în pericol pentru Dinamo când, în urma unui meci la Bacău, pe drumul de întoarcere a suferit o hemoragie puternică. A ajuns direct la spital, cu autocarul „câinilor”, și băgat în operație de urgență. Omul de bază al lui Cornel Dinu din centrul defensivei dinamoviste. Gică Mihali!

Giani Kiriță. Anul și trofeul. Căpitanul, liderul și fotbalistul vocal din vestiarul „câinilor”

Încă de la început trebuie să trasăm două coordonate. Prima, nominalizarea lui Giani Kiriță pentru postul de fundaș central, deși fostul căpitan al „câinilor” s-a consacrat ulterior în carieră ca mijlocaș defensiv. A primat faptul că pe acest s-a fixat cronologic la Dinamo. Apoi, Kiriță a jucat la Dinamo și înainte de sezonul 1999/2000, primul al campaniei noastre, începând cu 1997. După 2000, Giani are, în alb și roșu, peste 120 de meciuri, fiecare an cu trofeul lui! Event 2000, Cupa în 2001, din nou titlu în 2002 și o altă Cupă în 2003!

Lider al vestiarului, dinamovist cu ADN, Kiriță oferă aducerii aminte, pe lângă performanțe incontestabile și determinarea pentru culori, scena memorabilă din partida cu FC Bruges, din 2002. Atunci, la returul disputat în Parcul cu Platani în preliminariile Champions League, Kiriță s-a întors după banderola care-i căzuse pe gazon în timpul unui contraatac al belgienilor care, din păcate pentru el și pentru Dinamo, s-a finalizat cu golul lui Lange, singurul al acelei partide.

Gabriel Tamaș. Trei mandate, două Cupe, o Supercupă, multe pozne

Gabi Tamaș-Dinamo este o poveste de dragoste cu năbădăi terminată cu o trădare în viziunea fanilor, transferul la FCSB. Încă din primul său mandat în „Ștefan cel Mare”, sezonul 2002-2003, brașoveanul și-a etalat personalitatea. Dar și valoarea incontestabilă. A debutat pentru „câini” într-un meci cu Ceahlăul, victorie clară a roș-albilor, 5-0, iar la finalul sezonului lua primul trofeu cu Dinamo, Cupa României și „premiul” său, transferul la Galatasaray.

Prima revenire a fost în 2004, sub formă de împrumut de la Spartak Moskova, iar Tamaș a rămas doi ani în „Groapă” și a mai câștigat o Cupă (2005) la care s-a atașat Supercupa României (2005). A doua revenire și a treia experiență a fost în 2008 și, din nou, a rămas două sezoane, însă fără efecte în palmares. Per total, 82 de partide a strâns Tamaș pentru Dinamo în prima ligă.

Cosmin Bărcăuan. Atacantul finisat de Ioan Andone în fundaș central

Bărcăuan a venit la Dinamo în „lotul 1 Nețoiu” din 2002, de la Universitatea Craiova, pe post de atacant și s-a desăvârșit ca fundaș central. „Vinovat”, Ioan Andone, cel care l-a retras din avanposturi în centrul defensivei. Și „Fălcosului” i-a ieșit, după două sezoane în care Bărcăuan a jucat în apărare, atacantul convertit în fundaș central s-a transferat la Șahtior Donetk și a prins naționala României!

În primul sezon, 2002-2003, „Bărcă”” și-a păstrat fișa postului de la Craiova, a jucat în 23 de jocuri și a avut un randament apreciabil, 12 goluri. Apoi a prins 28 de jocuri și a mai înscris de 5 ori, palmaresul său la Dinamo înainte de transferul în Ucraina fiind de vis: două sezoane, două Cupe, un titlu (eventul din 2003-2004). S-a întors la Dinamo pentru încă un an, 2005-2006, însă a jucat puțin, fiind folosit doar în 8 partide.

Lucian Goian. „Gogu”, între rezervă, jucător împrumutat și stoper cu tripla la purtător: titlu-Cupă-Supercupă

70 de jocuri în prima ligă și 14 în cupele europene a strâns Lucian Goian (foto jos, în stânga) în cele 7 sezoane petrecute în tricoul lui Dinamo. Un titlu (2006-2007), o Cupă (2005) și o Supercupă (2005) sunt trofeele colectate de fundașul moldovean care a a acceptat de multe ori banca de rezerve, a alternat împrumuturile cu sezoanele în care a fost titular, în special 2007-2008 și 2008-2009.

Pe plan european, între cele 14 partide, a prins 37 de minute cu Manchester United la București, a fost titular cu Everton în 5-1 la București, poate cel mai bun meci făcut de „câini” în cupele europene după Revoluție, integralist la Bruges în egalul obținut în grupele Cupei UEFA 2006-2007. În plus, Goian are 59 de minute prinse pe Olimpico, împotriva lui Lazio, 1-1 în preliminariile Champions League. Lucian Goian rămâne în amintirea „câinilor” și pentru gafa din derby-ul cu Rapid din 2005, când a pasat greșit, în spate, către Stelea, giuleșteanul Burdujan a interceptat, a egalat, iar titlul aflat la gheata „câinilor” a mers spre Ghencea.

Ștefan Radu. „Cocoș” din Colentina, jucătorul trimis de șefi la Petroșani și ajuns legendă pe Olimpico

„Fane” Radu este crescut în „Ștefan cel Mare” și călit la satelitul „câinilor”, Dinamo II, formație pentru care jucat fundaș stânga. A fost debutat pe prima scenă de Ioan Andone, în 2005, la un meci cu FCM Bacău. A strâns 10 jocuri la echipa mare, în campionat, în sezoanele 2004-2005 și 2005-2006, iar macazul carierei sale a fost schimbat de Mircea Rednic. „Puriul” l-a luat în cantonamentul care a pregătit titlul din 2006-2007, stagiune în care Radu a fost exponențial, cu 45 de partide bifate în toate competițiile în centrul defensivei alături de Cosmin Moți.

Cu puțin timp înainte, acționarii au vrut să-l trimită împrumut la Jiul Petroșani, însă „Cocoș”, cum era poreclit la juniori, a spart o ușă la Săftica și a refuzat să meargă în Valea Jiului. După dubla lui Dinamo cu Lazio, din preliminariile Champions League, Ștefan Radu a fost transferat în capitala Italiei. Un titlu, o Cupă și o Supercupă are în palmares cu Dinamo. În plus, parcursul european al lui Dinamo, cu deja enunțatele succese din grupele Europa League, cu Leverkusen și Besiktas la București, evidențiind un joc exemplar pentru Ștefan „Cocoș” Radu.

Cosmin Moți. Cifre impresionante. 29 de meciuri în cupele europene, titlul și Cupa României

Cosmin Moți a ajuns la Dinamo, de la Universitatea Craiova, alături de Mihăiță Pleșan în „lotul 2” livrat de Gigi Nețoiu. Avea să devină unul dintre fundașii exponențiali pentru Dinamo după 1989. Reșițeanul are peste 200 de meciuri în campionat și în Cupa României pentru „câini”, însă poate și mai impresionant este numărul partidelor din cupele europene, 29 de jocuri!

Moți a câștigat titlul în 2006-2007, an în care a făcut cuplu în centrul apărării cu Radu Ștefan, și Cupa României în 2011-2012. A fost pe teren în toate jocurile de referință din Europa League, victoriile cu Besiktas și Leverkusen, a prins și „minunea de la Liberec”, iar mulți dinamoviști spun că, dacă nu ar fi lipsit cu Lazio, Dinamo ar fi trecut de italieni și și-ar fi îndeplinit visul, grupele Champions League.

Adrian Scarlatache. Crescut de Dinamo, folosit și în bandă, eroul ultimei Cupe pentru „câini”

Adrian Scarlatache este un alt produs al Centrului de Copii și Juniori Dinamo. Cel mai bun sezon pentru „Scarla” în tricoul echipei de suflet a fost chiar ultimul al său în „Groapă”, 2011-2012, atunci când a disputat 22 de partide în campionat și a fost eroul finalei de Cupa României contra rivalilor de la Rapid. Lovitura sa de cap a fost hotărâtoare pentru cucerirea trofeului.

76 de meciuri a strâns Scarlatache, în campionat, pentru Dinamo în cele 6 sezoane bifate în lotul primei echipe, alte 15 în cupele europene, palmaresul său fiind un titlu (2006-2007, când a fost folosit în 6 jocuri) și Cupa amintită din 2011-2012. În tricoul roș-alb, Scarlatache a fost folosit atât ca stoper, cât și ca fundaș dreapta.

Dragoș Grigore. Peste 150 de meciuri pentru Dinamo, pe teren în „minunea de la Liberec”

Dragoș Grigore a strâns șase sezoane la Dinamo, formația din „Ștefan cel Mare” fiind cea care i-a cimentat cariera. Cu aproape 130 de meciuri în campionat, Grigore este parte din trei elemente de vitrină fotbalistică pentru „câini”: ultima Cupă, din sezonul 2011-2012, ultimul trofeu important – Supercupa din 2012 – și ultimul rezultat de referință al roș-albilor în competițiile europene, „minunea de la Liberec”.

Ca o imagine, Grigore rămâne în retina dinamovist[ cu scărița etalată în executarea penalty-ului din Ghencea din 2014, Steaua- Dinamo 1-1, execuție cu mari emoții care, în cele din urmă, s-a transformat în gol. În acel sezon, fundașul a înscris 6 din cele 9 goluri ale sale la Dinamo, vorbim de reușitele din campionat.

Ionuț Nedelcearu. Ultimul produs de marcă al academiei Dinamo 

Ionuț Nedelcearu este parte din povestea academiei Dinamo, poate printre ultimele produse de origine controlată cu adevărat valoroase livrate de CCJ din „Ștefan cel Mare” și certificate în fotbalul european. Nedelcearu a început fotbalul la 7 ani pe terenurile din Parcul Sportiv Dinamo și a acumulat cinci sezoane în tricoul lui Dinamo după ce a făcut pasul în vestiarul echipei mari.

Are în palmares Cupa Ligii din 2017. Cu puțin peste 100 de meciuri în toate competițiile pentru „câini”, Nedelcearu a impresionat prin maturitatea sa în joc și spiritul de sacrificiu. Actualul jucător de la Palermo a fost convocat la echipa națională din 2018 și a fost vândut de Dinamo, în același an, în prima ligă din Rusia.

Miha Mevlja. Slovenul care i-a impresionat pe dinamoviști

Fundașul central sloven adus de Mircea Rednic a jucat exemplar în sezonul 2015-2016, când a bifat, atenție, 45 de partide în Liga 1, Cupa Ligii și Cupa României, competiție în care Dinamo a pierdut trofeul după o finală CFR Cluj prin executarea loviturilor de departajare. Mevlja, un stoper elegant, cu intervenții sigure și o poziționare de clasă a mai prins 6 partide în sezonul ce a urmat, 2016-2017, apoi a fost cedat la FK Rostov, în prima ligă rusă.

Cu un joc prins în acea ediție a Cupei Ligii, contra celor de la FC Voluntari în șaisprezecimile competiției, slovenul își trece în cont ultimul trofeu cucerit de Dinamo, Cupa Ligii (2017). O „decorație” mult prea mică pentru ceea ce a arătat în experiența sa la Dinamo.

Raul Albentosa. Fundașul care a salvat-o pe Dinamo de la retrogradare

Am decis nominalizarea lui Raul Albentosa în campania „Best of Dinamo 25 de ani” pentru aportul său în sezonul 2020-2021, atunci când jucătorul spaniol a avut un rol important în salvarea echipei de la retrogradare. A jucat 12 meciuri și a lăsat o impresie foarte bună în fața fanilor dinamoviști pentru determinarea sa.

Albentosa a organizat, practic, o defensivă în derivă, iar acest detaliu a ieșit în evidență încă de la primul său meci în tricoul „câinilor”, în Gruia, când stoperul a jucat exemplar, chiar dacă Dinamo a pierdut la limită, 0-1, contra celor de la CFR Cluj. A înscris un gol în scurta dar intensa sa experiență în „Ștefan cel Mare”.

Ante Puljic. Croatul cu înfățișare de viking ajuns căpitan la Dinamo

Precum Mevlja, alături de care a făcut pereche în centrul defensivei în sezonul 2015-2016, Puljic a fost adus la Dinamo de Mircea Rednic. Croatul s-a impus destul de repede, a demonstrat determinare și calități de lider atât pe teren, cât și în vestiar. Puljic are două mandate în „Ștefan cel Mare”, primul în sezonul mai sus amintit, în care a colecționat 28 de partide în toate competițiile, inclusiv Cupa Ligii. Competiție în care Dinamo a jucat finala, Puljic fiind stâlp al defensivei în campanie, titular pe linie.

A revenit în „Groapă” pentru alte două sezoane, 2019-2020, 2020-2021. Chiar dacă nu a câștigat vreun trofeu cu roș-albii, stoperul a avut onoarea banderolei și a primit recunoașterea suporterilor pentru cele 91 de partide strânse în tricoul alb și roșu. Precum Albentosa, Puljic a fost unul dintre jucătorii exponențiali în salvarea de la retrogradare din sezonul 2020- 2021.

Votează aici cei mai buni fundași centrali dinamoviști:

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Ceilalți fundași centrali ai lui Dinamo din sezonul 1999/2000 până azi

Angelo Alistar, Baptiste Aloe, Lucas Alves, Antonio Asanovic, Abdoulaye Ba, Florin Bejan, Quentin Bena, Gordan Bunoza, Ovidiu Burcă, Julio Cesar, Denis Ciobotariu, Andrei Cordoș, Șerban Cristescu, Horia Crișan, Tiberiu Curt, Alexandru Dandea, Mariko Daouda, Mourtala Diakite, Claude Dielna, Alexandre Durimel, Marco Ehmann, Mariano Fernandez, George Galamaz, John Galliquio, Juan Pablo Garat, Valerică Găman, Denis Giafer, Ricardo Grigore, Ivan Gvozdenovic, Josue Homawoo, Edgar Ie, Sorin Iodi, Adrian Iordache, Bernhard Janeczek, Igor Jovanovic, Georgios Katsikas, Paul Koulibaly, Linas Klimavicius, Florin Lazăr, Srgian Luchin, Ricardo Machado, Facundo Mallo, Andrei Marc, Luka Maric, Ersin Mehmedovic, Xavier Meride, Teddy Mezague, Vali Năstase, Andrei Nițu, Samuel Okunowo, Bogdan Onuț, Răzvan Patriche, Nino Pekaric, Andre Pinto, Adrian Popa, Mădălin Popa, Răzvan Popa, Gheorghe Popescu, Mihai Popescu, Cristian Scutaru, Maris Smirnovs, Constantin Stan, Steven Thicot, Alexandru Tudose, David Țone, Cristian Utfineanț, Marin Vătavu, Darko Velkovski, Martin Zivny.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×