Florin Mihai, tatăl lui Luca Mihai, a oferit un interviu cutremurător pentru ProSport. Părintele fotbalistului accidentat grav de Josue Homawoo vorbește despre evenimentul care i-a cutremurat familia și povestește clipele de groază și cumpănă prin care a trecut băiatul său. Bărbatul crede că fotbalistul dinamovist a fost „înrăit” și a perceput greșit faza. Acesta împarte cuvinte frumoase pentru Zeljko Kopic și nu înțelege de ce meciul a mai continuat după accidentarea suferită de fiul său.
Cum se simte fiul dumneavoastră, medicii au luat decizia, surprinzătoare aș spunea spune, de a-l externa la nici o săptămână după nefericitul eveniment?
A fost externat sâmbătă, după o lungă dezbatere a medicilor. S-au consultat foarte mulți și au hotărât că aspectul psihic ajută la refacerea lui. Adică mediul familiei, casa lui, patul lui, mirosul casei, toate o să-l ajute. Și au luat decizia să-l externeze deși mie, sincer acum, nu-mi plăcea cum arăta.
Și cum este după perioada petrecută acasă, au trecut câteva zile de atunci?
Luca a înflorit! A fost externat cu specificația că trebuie să vină în fiecare zi la controale, luni a fost, ieri a fost, azi are liber, dar mâine merge din nou (n.r. joi). El, mulțumim lui Dumnezeu, din ce i s-a întâmplat, dacă e să fie vreun noroc în treaba asta, este că nu are nevoie de bisturiu. Toate lucrurile au fost la limită, toate daunele sale fizice. La ce mă refer? Fracturile pe care le are la nivelul capului sunt fără forfecare de oase, acesta este cuvântul pe care medicii îl folosesc. Oasele sunt fracturate, dar sunt crăpate și asta se reface de la sine, cu tinerețea și cu Dumnezeu. El are și pometele fracturat, cu deplasare, dar nu foarte mare. Aici vorbim în urma contactului cu pământul, nu de lovitura primită cu capul. Dar e ultima problemă, că are și maxilarul puțin deplasat. E incredibil pentru mine… sunt atâtea diagnostice care conțin cuvinte dure. Să știți că nu ne-am obișnuit, iar cuvântul fractură ne îngrozește. Totuși, medicii ne liniștesc. Ăsta a fost norocul lui, că sunt fracturi cu crăpătură.
Până în momentul de față ați primit scuze din partea lui Homawoo? Dumneavoastră, soția, Luca?
Undeva miercuri, accidentarea a fost duminică, soția mea a primit un SMS pe telefon, în limba engleză, prin care numărul 28 își exprimă scuzele (n.r. urmează câteva secunde de liniște). Treceți Homawoo, vă rog, nu vreau să fiu rău. Homawoo își exprimă scuzele pentru ce s-a întâmplat. Dar nu a putut să citească, a citit începutul și a apucat-o plânsul. I-am luat telefonul, mi-am trimis eu mesajul și l-am șters din telefonul ei. Apoi l-am citit și, e adevărat, Homawoo își exprima scuzele și părerea de rău. A făcut lucrul ăsta. A doua zi, soția mi-a cerut telefonul și mi-a spus că vrea să-i răspundă. I-a dat un mesaj în care a fost foarte scurtă, i-a mulțumit pentru scuze și l-a rugat să se roage pentru Luca. La acel moment, fiul meu avea nevoie de rugăciune, pentru că el tocmai miercuri a ieșit din starea aia de somnolență, trei zile a dormit non-stop. De rugăciune și de somn, atât. Ăsta este istoricul lui Homawoo. Ulterior, după ce soția mea a trimis mesajul, el a răspuns la un anumit interval, pentru că a avut meci la Craiova și a spus că o să se roage și o să-i trimită un SMS și lui Luca. L-a luat febra meciului și a uitat.
Medicii ne-au spus că atunci când creierul are parte de o asemenea lovitură, zguduială, reacționează prin somnolență. Luca se trezea 20 de secunde sau câteva minute, imediat obosea și simțea nevoia să doarmă iar, cinci ore, șapte ore. Sunt stări normale pe care noi nu le știam, eram disperați” – Florin Mihai, tatăl lui Luca Mihai
Care a fost primul lucru pe care l-a făcut Luca atunci când s-a trezit?
M-a întrebat cât a fost scorul? Și-a amintit un singur lucru, că era cu un copil de mână. Am evitat să-i spunem. Vă mai povestesc ceva: Luca vorbește cinci limbi: română, germană, italiană, franceză, engleză, iar în momentul ăla a început să vorbească în toate limbile, să vadă dacă le mai știe. Vă dau cuvântul meu de onoare, m-a impresionat, mi-au dat lacrimile pentru că el se îngrijora de chestiunea asta. Și m-am gândit, atunci, să înlătur orice gând despre Homawoo. Noi în familie avem o vorbă, „Dumnezeu e cinstit!”. Și-i doresc sănătate lui Homawoo, iar lucrurile să rămână așa. Nu vreau să spun și să fac mai multe.
Credeți că în intrarea lui Homawoo a existat, vreo secundă, intenție?
După părerea mea este o greșeală de percepție a jocului. Joc și eu fotbal și înțeleg fotbalul, el a perceput greșit mișcarea, a văzut o minge care venea spre el și, în încărcătura în care a fost montat la meci, l-a făcut să treacă peste orice fel de logică a fazei respective.
Ce vreți să spuneți?
Homawoo a fost încărcat în vestiar, normal. Am citit la dumneavoastră că au fost niște prime promise. Ce poate face o primă, unde poate percuta? Vă întreb pe dumneavoastră, unde? Aleargă mai rapede cu 10%, sare la cap mai bine, trage mai bine la poartă?
Cred că la determinare! Dar să știți că în fotbalul românesc, la nivel de copii și juniori, am auzit părinți care își îndemnau copilul să intre dur. Citez: „rupe-l!”. Și era vorba de copii de 12 ani, uneori realitatea vestiarului sună așa!
Exact. Cred că am răspuns și, din nou, mă opresc aici. Vă mai spun ceva dacă îmi permiteți.
Vă rog!
Din chestiunea asta pe care a pățit-o Luca, noi am vrea să facem ceva, o campanie prin care să promovăm respectul, să nu existe momente de genul ăsta, să lucrăm la nivel de copii, să nu auzim acel „rupe-l” de care spuneți dumneavoastră. Jucătorul crește în mentalitatea asta și, în momentul în care mai primește și o primă, practic înnebunește și uită de cuvântul respect. Despre asta este vorba. O să ne gândim la o chestiune prin care să promovăm respectul în fotbal. Prima este binevenită, toți ne bucurăm, că doar nu suntem acum mai catolici decât Papa, dar știți ce face o primă? Înrăiește! Dacă jucătorul nu are minte, determinarea lui se răsfrânge asupra omului. Că nu o să poată alerga mai repede, pregătirea rămâne aceeași, alergi la fel, dar răutatea se răsfrânge asupra omului, mai ales dacă nu există respect. Și asta trebuie promovat. Respectul, responsabilitatea și fair-play-ul! Este de datoria antrenorilor acest aspect!
Credeți că Homawoo mai mult a fost înrăit cu această primă de care se vorbește?
Luca a jucat foarte bine cu Craiova, Toni i-a spus să intre în dreapta, i-a transmis că are calitate și poate să facă ce vrea. În acel meci și-a câștigat multe dueluri cu Padula. Antrenorul i-a dat libertate totală, încredere, a jucat binișor, chiar dacă el dă cel mai bun randament ca număr 6. Acum, în vestiarul lui Dinamo, este normal ca antrenorul să-și ia măsuri, că a văzut meciul anterior și i-a spus ăstuia (n.r. Homawoo), vezi că vine cu tine față în față, încearcă să-l iei pe preluare. Acum, ăsta când a simțit că are verde, fiind și intelectul lui, chiar sunt curios ce intelect are, a zis gata, Mister, o să-l iau pe preluare. Și a înțeles greșit mesajul și așa făcut ce a făcut. Dar repet, acolo este o greșeală de percepție a fazei, pur și simplu, nu e intenție.
Poate și presiunea în care se dispută meciurile în acest final de campionat a fost un factor?
Sigur. Hai să ne uităm play-off, acolo unde se joacă purtând bucurie, pentru medalie și nu există presiunea asta. Practic, când retrogradezi, îți schimbi destinul. Acolo de ce nu sunt intrările astea? Pentru că presiunea este uriașă, iar jucătorul clachează, judecă primitiv și nu se gândește la consecințe. Presiunea dintre play-off și play-out este mult mai mare aici. Și mai am un element de care eu, la momentul ăla, nu mi-am dat seama, dar m-au sunat din străinătate și m-au întrebat.
Ce anume?
Ziariștii din Germania și din Italia mi-au pus o întrebare și m-au lăsat cu gura căscată, nu am știut să le răspund! M-au întrebat de ce nu s-a oprit meciul? Ce părere aveți de treaba asta? Nimeni nu s-a gândit la treaba asta, nici măcar eu. Și unii și alții au spus că așa este normal, așa arăți empatie și respect pentru nenorocitul ăla care a fost lovit de soartă. În astfel de situații nu trebuie să mai conteze meciul, să fie clar!
Cu oficialii lui Dinamo ați discutat? Am informații că au vrut să-l viziteze pe Luca la spital.
Zeljko Kopic m-a sunat duminică, înainte de meciul cu Botoșani, am vorbit cu el vreo 25 de minute și, vă spun sincer, m-a emoționat telefonul lui, pentru că mi-a părut un om normal, m-a impresionat felul în care s-a exprimat, naturalețea, empatia, cuvintele frumoase care m-au mișcat. Și nu am spus asta până acum, dar și domnul Kopic și Andrei Nicolescu au ținut legătura cu impresarul lui Luca, cu domnul Sărmășan. Prin el au încercat, de nenumărate ori, să vină la spital. Însă am fost nevoiți să-i refuzăm pentru că Luca a fost la ATI. Kopic s-a oferit să ne ajute, absolut impresionant omul.
Care sunt următorii pași pentru Luca?
Cel mai important a fost neurochirurgul. Fiind problemele la cap, care trebuiau rezolvate primele, după ureche, pomete, mandibulă, ochi și așa mai departe. Medicul i-a spus așa: norocul tău este mare, noi ne-am făcut treaba, de acum depinde de tine. Pentru că au fost mai mulți medici alături de noi, încurajați și impulsionați chiar de ministrul sănătății, despre care am auzit că a intervenit. Și vreau să mai precizez, deși le mulțumesc tuturor pentru fiecare gând, trebuie să-l menționez pe medicul echipei de la Iași.
Fac o mențiune specială pentru omul ăsta, medicul echipei, care e tinerel cum e copilul meu. El a avut doar secunde la dispoziție. Eu pe omul ăsta-l iubesc, nu am cuvinte. Îl sun în fiecare zi și-l întreb atât, dacă e bine. Efectiv parcă am înnebunit, dar eu pe omul ăsta-l iubesc! Mi-a spus un singur lucru, pentru că știe că Luca vrea să ajungă să joace Champions League. „Dacă el vrea în Champions League și eu vreau să ajung un medic mare. O spun eu acum, omul ăsta a intrat în Champions League pentru ce a făcut pentru băiatul meu. E acolo, joacă acolo, în Champions League al medicilor” – Florin Mihai, tatăl lui Luca Mihai
O să vă las dumneavoastră ultimul cuvânt, fără să vă întreb nimic la final, să spuneți ce vreți, să transmiteți, dacă mai e de transmis, orice fel de gând
În primul rând vreau să o fac în fața lui Dumnezeu pentru că mi-a dat șansa ca Luca să se facă bine, să fie cel care a fost. Întâmplarea asta o să-i dea putere mai mare. Dumnezeu este primul. Apoi tuturor celor care au format un lanț în favoarea lui, tuturor, începând cu medicul echipei și terminând cu mesajele unor oameni pe care nu-i cunosc și s-au oferit să ne ajute. Mulțumesc și pacienților din camera lui, în care a stat și, când noi nu aveam acces la el, pentru că trebuia să fie în mediu steril, s-au ocupat și i-au pus apă pe buze. Toți sunt în inima noastră. Le mulțumesc, la fel, celor de la Dinamo, nu-i uit, faptul că au încercat să ia legătura, să-l viziteze, a însemnat mult. Cei de la Iași, domnul Șfaițer care a fost lângă noi, de la Cluj, cei de la națională. Domnul Stoichiță, pe cuvânt, mă sună de cinci, șase ori pe zi și mă întreabă atât, „e bine?”. Lui Cătălin Sărmășan care a fost acolo și a preluat totul după ce soția mea a clacat, pentru că ea, la început, a fost tare, apoi a cedat. Oameni pe care nu-i cunoșteam, dar ne-a facut bine să vedem că ne bagă în seamă. Dacă am uitat pe cineva, rog să mă ierte.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER