25 aprilie va rămâne mereu o bornă importantă în istoria lui Dinamo. Mai ales că azi se împlinesc nu mai puțin de 40 de ani de la meciul istoric cu Liverpool, din semifinalele Cupei Campionilor Europeni.
Integralist în returul de la București din 1984, Cornel Țălnar crede că Dinamo nu se va mai întâlni cu astfel de performanțe în „viitorii 500 de ani”.
Dacă acum este în luptă pentru evitarea retrogradării și vineri are o veritabilă „finală” cu FC Voluntari, în play-out-ul din Superliga, Dinamo era printre cele mai bune echipe din Europa și în 1984.
Joi, 25 aprilie 2024, se fac 40 de ani de la returul dintre Dinamo și Liverpool, iar o parte dintre fostele gloriii se vor întâlni iar pentru a vorbi despre poate cea mai frumoasă perioadă din istoria „câinilor”.
După eșecul din Anglia la limită, 0-1, Dinamo ceda și la București, însă de această dată reușea să marcheze în fața englezilor, prin Costel Orac. Dubla izbutită de celebrul Rush a dus-o însă pe Liverpool în finala Cupei Campionilor Europeni.
„Ne simțeam ca și cum am fi intrat în groapa cu lei. Țin minte că Graeme Souness îi rupsese falca unui jucător român pe Anfield (n.r. Lică Movilă), iar aceștia se țineau numai după el în meciul de la București, căutând probabil răzbunare.
A fost o atitudine foarte ostilă, dar mai mult anti-Souness decât anti-Liverpool. Souness a fost fantastic atunci, ne-a ajutat să câștigăm cu 2-1 și să mergem în finala competiției”, și-a adus aminte Phil Thompson, fost jucător al lui Liverpool.
„După golul lui Rush, au renunţat. Au vrut doar să ne lovească. Unul dintre ei m-a scos 10 metri în afara terenului. M-a zburat pur şi simplu. La final, soldaţii şi poliţiştii români ne-au făcut semne că ne taie gâtul. Pe Souness nu l-au prins să-l rupă. Eram prea inteligenți pentru români”, și-a amintit Alan Kennedy.
Cornel Țălnar regretă și acum că nu a fost mai inteligent în returul cu Liverpool, pentru a scoate o lovitură de la 11 metri. Acesta crede că și ploaia de la București a jucat până la urmă un rol important în această dublă infernală pentru Dinamo.
„Dacă la bara lui Augustin nu săream în sus să pierd un tempo, eu credeam că e gol și până am aterizat, am pierdut orice posibilitate. Puteam să cad, că a fost penalty clar, dar eu am continuat faza. Fază care mi-a rămas în minte și o visez și acum.
Eram calificați, am jucat mai bine ca ei acolo. La București a fost și ploaia aia. Am făcut un meci bun. Am fost echipa care a scos Hamburg, campioana Europei, plus pe câștigătoarea campionatului din Uniunea Sovietică”, a mărturisit Cornel Țălnar, pentru ProSport.
„La acea vreme, primele 10 locuri în Europa erau ocupate de Liverpool. Am încercat să-i capacitez pe toți, să ne vedem, din păcate câțiva au plecat dintre noi. Țin foarte mult să ne vedem, să ne aducem aminte de lucrurile frumoase. Cu asemenea performanțe, Dinamo nu o să se mai întâlnească în viitorii 500 de ani”, este convins fostul mare fotbalist din „Ștefan cel Mare”.
În ediția 1983-1984 din Cupa Campionilor Europeni, Gigi Mulțescu și Ionel Augustin au înscris câte trei goluri pentru Dinamo.
În acel sezon european, Liverpool a câștigat trofeul la loviturile de departajare, după ce a trecut de AS Roma, care o eliminase în semifinale pe Dundee United.
În cursul zilei de joi, la un restaurant din Capitală, gloriile lui Dinamo au stat câteva ore bune de povești.
S-au întâlnit parte din cei prezenți în acea dublă și alte glorii, printre care: Cornel Țălnar, Ioan Andone, Marin Dragnea, Vava Cheran, Dorin Mateuț, Costel Orac, Lică Movilă, Ioan Mărginean, Emil Ursu, Cornel Mirea, Iulius Nemțeanu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER