Puțină lume își mai aduce aminte de Anca Barna, fosta jucătoare de tenis din Germania născută la Cluj-Napoca. Acum, la 47 de ani, ex-sportiva care a ajuns până pe locul 46 WTA la începutul anilor 2000, locuiește în Nurnberg, în landul Bavaria, unde se ocupă de academia sa de tenis.
Anca Barna s-a refugiat în Germania, alături de părinți și de sora sa, înainte de Revoluția din 1989. A evoluat ulterior sub steagul Germaniei și i-a reprezentat pe nemți inclusiv în Fed Cup.
S-a retras din carieră în anul 2005 și de atunci s-a concentrat pe viața personală și profesională. În momentul de față ea locuiește în Nurnberg și s-a dedicat antrenoratului, unde s-a implicat activ în formarea noilor generații din tenis la academia pe care o deține.
„Dacă sunteți pasionați de tenis, cu siguranță veți găsi oferta potrivită la noi. Oferim antrenamente de tenis pentru toată lumea, indiferent dacă sunteți mari sau mici, tineri sau în vârstă, începători, jucători de echipă sau jucători de performanță.
Avem mulți ani de experiență și astfel putem sprijini individual fiecare persoană. Școala noastră de tenis există de mulți ani în partea de nord a orașului Nürnberg. La TC Großgründlach, am coordonat cu succes antrenamentele pentru copii și tineri din 2014 până în 2023”, se arată pe site-ul oficial al academiei sale de tenis.
Anca Barna a atins în iulie 2003 locul 46 WTA, cea mai înaltă poziție ocupată de ea în ierarhia mondială feminină. Printre performanțele sale sale se numără participările la toate cele patru turnee de Mare Șlem. Ea a reușit să ajungă până în turul al treilea la Australian Open (2003) și în turul doi la Wimbledon (2001) și US Open (2002 și 2003).
În acea vreme, Anca Barna a dat piept cu numele grele din tenis, precum surorile Williams, Kim Clijsters, Justine Henin și chiar cu legendara Monica Seleș, însă a cedat toate acestre întâlniri.
Totuși, ea a repurtat și victorii, în fața mult mai celebrelor rusoaice Dinara Safina, Nadia Petrova și Elena Dementieva. Ea a jucat o singură finală la nivel WTA, la Estoril, în 2002, când pierdea ultimul act în fața Magüi Serna, din Spania, scor 4-6, 2-6, după ce trecuse în semifinale de Dinara Safina, fost lider mondial, scrie gsp.ro.
Anca Barna și-a adjudecat două titluri ITF în carieră: Les Contamines (Franța), în 1998, și la Hayward (SUA).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER