EURO 2024 înseamnă revenirea naționalei României la un turneu final după aproape un deceniu de pauză, ultima noastră participare la o astfel de competiție majoră fiind EURO 2016. Acum, cu Edi Iordănescu pe banca tricolorilor. Atunci, cu Anghel Iordănescu, tatăl său. Între cele două provocări, așteptările și încrederea românilor au trecut prin toate stările. Finalmente, suntem iar în lumea bună a fotbalului european. Dar ceva neverosimil leagă România la cele două Campionate Europene, dincolo de legătura tată-fiu la nivel de selecționer.
Sunt patru coincidențe uluitoare între situația echipei naționale înaintea debutului la EURO 2016 și ipostaza de acum a tricolorilor, în așteptarea primului meci de la EURO 2024, cu Ucraina. Descoperite de ProSport și prezentate în exclusivitate, ele compun o perspectivă inedită asupra paralelei peste timp. Să sperăm că totul se va opri aici, iar rezultatele prezentului, cu Man, Mihăilă sau Ianis pe teren vor depăși cu mult faza grupelor de acum opt ani!
Denis Alibec și Nicolae Stanciu sunt singurii fotbaliști din cantonamentul României din Wurzburg la EURO 2024 care au trecut și prin experiența EURO 2016. Iar de numele atacantului se leagă o primă coincidență uluitoare.
La reunirea lotului convocat acum de Edi Iordănescu, Alibec s-a prezentat cu o situație medicală. Mai exact o bătătură, pe care a ignorat-o cu gândul că o va trata după EURO 2024. Doar că, ignorată, problema s-a agravat și a necesitat o intervenție chirurgicală pe 3 iunie, scoțându-l pe Denis din circuit pentru amicalele României cu Bulgaria și Liechtenstein.
Iată ce declara președintele FRF, Răzvan Burleanu, pe acest subiect: „Ne pare foarte rău de această situație, mai ales că el ar fi trebuit să se opereze acum două-trei săptămâni pentru a fi evitată”. Ei bine, nici acum atacantul nu e 100% recuperat, pregătindu-se separat la prima ședință de antrenament de ieri, la Wurzburg!
Ce s-a întâmplat înainte de EURO 2016 din Franța? Denis a suferit o fractură de metacarpian la mâna stângă la club, pe când evolua pentru Steaua București, denumirea la acea vreme. Consultat de dr. Ioan Codorean, șeful Comisiei Medicale FRF, a primit indicația medicală de intervenție chirurgicală. Dar… a optat pentru amânarea operației după European, cu toate riscurile incluse!
A urmat o situație complicată, ca și acum! Staff-ul medical al naționalei a trebuit să solicite UEFA aprobarea unui dispozitiv medical special pentru mâna lui Alibec, astfel încât acesta să poată evolua, până la urmă, la EURO 2016!
Unul din antrenorii secunzi din staff-ul lui Anghel Iordănescu la EURO 2016, alături de Daniel Isăilă și Ionuț Badea, a fost Viorel Moldovan, actualul președinte de la Rapid București. Fostul mare internațional (foto jos) care în cariera ca jucător a avut un capitol semnificativ legat de fotbalul elvețian. Între iulie 1997 și ianuarie 1998, atacantul a îmbrăcat tricoul lui Grasshoppers Zurich, cu un impact remarcabil.
Pe aproape un deceniu distanță, Edi Iordănescu este la EURO 2024 cu un staff în care, unul dintre secunzi este Ionel „Jerry” Gane. Tot un fost atacant al echipei naționale și… vârf al celor de la Grasshoppers Zurich! În sezonul 2003/2004, Gane a evoluat pentru elvețieni unde a marcat la foc automat, la rându-i!
Cu 23 de locuri disponibile pentru EURO 2016, trei mai puține decât a avut Edi Iordănescu pentru lotul EURO 2024, Anghel Iordănescu a convocat inițial 28 de jucători pentru un stagiu de pregătire în Italia, premergător turneului final din Franța. A trebuit, așadar, să renunțe la 5 jucători pentru lista finală.
„Generalul” i-a scos din calcule atunci pe Alin Toșca, Adrian Ropotan, Alexandru Maxim, Ioan Hora și Andrei Ivan. Ultimul, jucător al Universității Craiova la acea vreme, avea doar 19 ani dar era deja idolul tribunelor în Oltenia. Prin absența lui Ivan de la EURO 2016, Știința a rămas fără reprezentant în lotul României la acel European!
Acum, Edi Iordănescu a decis să nu îl convoace pe Alex Mitriță, favoritul la zi al Olteniei! Andrei Ivan, ajuns la 27 de ani, e tot în tricoul Universității Craiova, revenit după aventuri la FK Krasnodar și Rapid Viena. Totuși, Universitatea Craiova are azi jucător la EURO, pe Nicușor Bancu, căpitanul Științei. Și l-ar fi avut și pe Vladimir Screciu, dacă nu s-ar fi accidentat.
În 2016, echipa lui Gigi Becali era încă Steaua București și termina campionatul intern pe locul 2, în spatele celor de la Astra Giurgiu. Acum, FCSB e campioana Superligii. Ce a rămas la fel? Numărul de fotbaliști pe care îi furnizează în lotul României la European!
Acum opt ani, Anghel Iordănescu a mizat pe Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu, Alex Chipciu și Adrian Popa în lotul de 23 de tricolori. Astăzi, la Wurzburg, în cantonamentul tricolorilor EURO 2024 și într-un lot extins de UEFA la 26 de jucători, îi regăsim de la roș-albaștri, sub comanda lui Edi Iordănescu, pe Ștefan Târnovanu, Adrian Șut, Darius Olaru și Florinel Coman.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER