De 23 de ani reporter special al prestigioasei publicații franceze L’Equipe, un reper mondial incontestabil pentru presa sportivă, Luc Hagege acoperă parcursul naționalelor României și Slovaciei la EURO 2024. A realizat o documentare specială înainte turneului pentru a fi pregătit de misiunea pe care i-a încredințat-o L’Equipe și a strâns informații inclusiv de la Ladislau Boloni, Florin Răducioiu, Viorel Moldovan și Claudiu Keșeru, toți cu un istoric legat de fotbalul francez.
Mistuit de pasiunea pentru fotbal și îndeosebi pentru zona tactică, Luc te copleștește instantaneu cu câte lucruri știe și câte ar mai vrea să afle! Dar, în ciuda faptului că din 2002 scrie pentru L’Equipe, iar experiența lui pe stadioane ca jurnalist se întinde încă dinainte, e total cucerit de naționala noastră și povestea ei!
Am trăit alături de Luc Hagege, la masa presei de pe RheinEnergieStadion din Koln, un România – Belgia 0-2 cu emoții mari, sacrificiu și speranțe retezate pentru tricolorii lui Edi Iordănescu. Însă gazetarul francez apreciază chipul echipei României. Și savurează cu tot sufletul atmosfera uluitoare pe care o creează fanii români. La Munchen, la Koln, în toată Germania. Sigur și la Frankfurt!
L-am văzut pe Luc (foto sus, în stânga, alături de antrenorul francez Jean-Marc Nobilo) aplaudând cântecele românilor din peluză, ascultând în picioare „Deșteaptă-te, române!”, vizibil emoționat și prins realmente în vraja emoționantă cu care tot ce e românesc îmbogățește EURO 2024.
Printre cronicile, portretele, analizele, reportajele și calificativele pe care le acordă în L’Equipe, l-am invitat pe Luc să împărtășească, în exclusivitate pentru ProSport, viziunea lui despre ce simte că este și, mai ales, cât poate, naționala României la EURO 2024. A acceptat cu entuziasm!
Avem o analiză tranșantă, obiectivă, cu plusurile încurajatoare și minusurile acute în perspectiva unui jurnalist sportiv L’Equipe cu multă experiență. Fără locuri comune și fără să evite verdictele nominale!
„În mod logic, naționala României a suferit mai mult contra Belgiei decât Ucrainei, în fața căreia a făcut un meci reușit, ținând cont de faptul că aceste prime două adversare ale nu au fost, realmente, de același nivel. Însă, în ambele partide, s-a remarcat faptul că tricolorii au dificultăți în a intra în meci.
În primele 20-25 de minute cu Ucraina le-a fost puțin dificil să controleze având în vedere calitatea tehnică a adversarilor, dar au reușit să nu le permită ucrainenilor să-și creeze mari ocazii de gol și, mai mult decât atât, să deschidă scorul la prima lor mare ocazie. Iar golul minunat al lui Nicolae Stanciu a schimbat total fizionomia jocului.
Cu Belgia, golul încasat de la Tielemans încă din minutul 2 le-a dăunat foarte mult tricolorilor și, mai mult decât atât, adversarii și-au creat ocazii pe toată durata partidei. Presingul avansat și constant al belgienilor, uneori chiar și cu un contrapresing care a sufocat complet linia de mijloc R. Marin – M. Marin – Stanciu, mult mai confortabilă contra Ucrainei, nu le-a permis cu adevărat tricolorilor să existe în acest meci”.
„Principiile de joc ale lui Edward Iordănescu au fost foarte clare în aceste două meciuri: nu se abate deloc de la un 4-1-4-1 foarte compact fără balon, un 4-3-3 când are posesia. Este un joc combativ, foarte disciplinat tactic, dar căruia îi lipsește per total calitatea tehnică și forța de a percuta.
Denis Drăguș este luptător și a fost oportunist pentru a marca împotriva Ucrainei, dar îi lipsește puțină calitate pentru concura cu echipele mari. Construcția jocului depinde enorm de Stanciu, jucător căruia îi sunt la îndemână pasele lungi, echipa pare să depindă mult, la rândul ei, de Stanciu. Când la nivel tehnic, când la nivel mental”.
„În plan ofensiv, jucătorul cel mai impactant și interesant până acum este Dennis Man, extremă dreapta care a reușit două pase de gol cu Ucraina și care caută deseori să își așeze mingea pe piciorul stâng pentru execuție. Încă mai are de câștigat la preicizie și forță în șuturile la poartă.
În apărare, fundașii cei mai de încredere și cu joc solid sunt Drăgușin, pe ax, un veritabil luptător cu o capacitate bună de a recupera baloane, și Bancu, fundașul stânga, prin faptul că e foarte implicat și activ. În fața Belgiei, Burcă și Rațiu au suferit enorm.
Pentru meciul cu Slovacia, care evoluează la rându-i într-un 4-3-3, perspectivele sunt foarte interesante. Având în vedere că tricolorii se pot mulțumi și cu un rezultat de egalitate, ei se află în postura ideală pentru a-și pune în valoare soliditatea în fața unei echipe aproape de nivelul lor”
Descoperă AICI câte modificări în echipa de start pregătește Edi Iordănescu pentru România – Slovacia la EURO!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER