Metalul Reșița (în 1954), Arieșul Turda (în 1960/61), Chimia Rm.Vâlcea (în 1972/73), Rapid București (în 1974/75) și Corvinul Hunedoara (în 2023/24) sunt echipele din eșalonul secund care de-a lungul timpului au câștigat Cupa României.
Dintre acestea, numai ultimele trei au avut posibilitatea de a fi recompensate și cu o participare europeană, în urma acelor succese. De asemenea, alte două echipe de Divizia B au putut participa în cupele europene, pe motiv că au au jucat finala cupei în care au fost învinse de cea care câștigase și titlul.
Este vorba de CSU Galați, în 1975/76, când a fost învinsă în finală, 0-1, de Steaua, și de FC Baia Mare, în 1981/82, când a cedat în ultimul act cu Dinamo, 2-3. Însă niciuna dintre acestea, până acum, nu a reușit să treacă de vreun tur european.
Cronologic, în toamna lui 1973, Chimia Râmnicu Vâlcea a fost eliminată de Glentoran din Belfast, după 2-2 acasă și 0-2 în deplasare; în toamna lui 1975, Rapid a ieșit cu fruntea sus, dar ieșit, în fața puternicei la acea vreme Anderlecht, după 1-0 la București și 0-2 la Bruxelles; peste un an, CSU Galați nu s-a putut ridica la înălțimea Boavistei, cedând și acasă, 2-3, și în deplasare, 0-2; în fine, în toamna lui 1992, după un meritoriu 0-0 în Dealul Florilor cu marele Real Madrid, FC Baia Mare a trebuit să se recunoască învinsă pe „Santiago Bernabéu”, 2-5, după ce patru minute condusese cu 1-0.
Iat-o însă acum pe Corvinul Hunedoara foarte aproape de a tăia acest nod gordian, devenind prima echipă româneasă provenită din eșalonul secund care va trece de un tur de cupe europene, căci e greu de crezut că un 4-0, cu atât mai mult în deplasare, poate fi întors la retur de Paksi.
Pe de altă parte, dacă decenii întregi, fotbalul românesc avea un complex faă de cel din Ungaria, situația s-a inversat de ceva ani. La 13.05.1981, naționala Ungariei o învingea pe cea a României cu 1-0, în preliminariile pentru CM 1982. La acel moment, bilanțul direct era: 11 victorii Ungaria, 3 egaluri, 0 victorii România.
Au urmat de-atunci, 10 partide, din care 5 au fost câștigate de noi, iar celelalte 5 s-au încheiat la egalitate, fără vreo victorie a ungurilor.
În cupele europene situația era asemănătoare. Primele trei confruntări au revenit vecinilor de la nord-vest. Până în toamna lui 1978, când Politehnica Timișoara a devenit prima echipă care a eliminat o adversară maghiară (strict în cupele europene clasice, nu Cupa Europei Centrale sau altceva de acest gen), pe MTK în Cupa UEFA.
Sorții au făcut ca alb-violeții să întâlnească atunci, exact în turul imediat următor, din nou o echipă maghiară, pe Honvéd..
Cu un arbitraj îndoielnic la Budapesta, în partida tur, „Poli” a pierdut la un scor, nemaiputând face nimic altceva la retur, decât să obțină o victorie platonică, pe teren propriu. Aceea însă avea să fie cea din urmă eliminare suferită de o echipă românească în fața uneia din Ungaria. Așadar, în noiembrie se vor face 46 de ani de-atunci.
Au urmat de-atunci patru dispute româno-ungare în aceste competiții, inclusiv cea de-acum a Corvinului, echipele noastre ieșind de fiecare dată în avantaj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER