E un joc riscant, în care e al naibii de greu să te păstrezi obiectiv. Pe de o parte ai irelevanța nostalgiei siropoase care copleșește fiecare generație. Știți continentul de spaimă în care toți pășim, îmbătrânind: Dobrin a fost cel mai bun pentru tinerii vremii lui, Hagi pentru noi și tot așa. Iar „așa fotbal ca pe timpul meu nu se mai joacă, domn’e!”
Pe de altă parte sunt agumentele indubitabile că fotbalul cu care am crescut se transformă într-un organism straniu pentru noi, cei care am trăit EURO 2024. Ni se atrofiază nouă simțurile iar fotbalul evoluează admirabil, cu o putere demonică de adaptare la ce e lumea de azi? Sau nu-i tocmai așa și încă nu ne-am pierdut mințile de tot?
Formatul competițional pentru turneele finale continentale e într-o expansiune permanentă, avem tot mai multe naționale și, implicit, mai mulți jucători. Dar sentimentul tot mai acut este că fotbalul, cel puțin așa cum îl știam, începe să dispară. În prea multe momente la EURO 2024 am trăit senzația unor invitați entuziaști la nuntă care se trezesc într-o sală de conferințe.
Întâi, pentru că a crescut numărul partidelor din faza grupelor din care nu rămâi cu mare lucru (spre exemplu, Scoția – Elveția 1-1, Albania – Spania 0-1, Anglia – Slovenia 0-0). O categorie prezentă la fiecare turneu final, firește, dar care tinde să se amplifice.
Apoi, golurile sunt esența, știm asta. Ei bine, EURO 2024 a avut a doua cea mai mică medie de goluri înscrise pe meci raportat la ultimele 7 ediții de Campionat European! E depășit doar de EURO 2016! Iar acestea sunt numai două valențe exemplificative.
În plus, expunerea de azi a unui turneu final deschide un spațiu tot mai generos pentru tentative din ce în ce mai diverse de a manipula fotbalul spre agende care suprimă din esența sportului pentru a confisca „luminile scenei”. Ok, fotbaliștii de azi sunt forțați (și aici merită o discuție separată!) să își asume un rol social față de alte epoci.
Dar „tancurile” mizelor politice și sociale de orice fel, cu șenile de corectitudine politică, n-au fost parcă deghizate mai perfid în „mirese” ca la EURO 2024. Și, tocmai pentru că fotbalul cred că trebuie să rămână fotbal, nici nu vreau să fac lista acestora.
Atât de mult s-a tacticizat fotbalul, așa profundă a ajuns tirania fizicului asupra tehnicului, încât mergem spre un fotbal pragmatic fără să ne fi întrebat cineva dacă îl vrem așa.
Știința a intrat și în acest sport cu un set de instrumente care, de la pregătire și analiză până la nutriție, sunt croite exclusiv pentru obiectivul performanței pe tabelă. Tribunele sunt uitate voit într-o debara considerată vetustă, deși în discursul demagogic fanii sunt prioritari. Prăpastia dintre vorbe și fotbal e tot mai adâncă aici.
Fotbalul naționalelor s-a aplatizat. Pe cele mai multe dintre echipele EURO 2024 nu le-ai putea identifica prin ce joacă, după 90 de minute, într-un exercițiu în care fotbaliștii lor ar purta aceleași tricouri și nu s-ar cânta imnurile pe o arenă goală. Când nu mai există diferențele, dispare savoarea. Pentru că duelurile nu mai propun provocări, ci curse de anduranță.
Atât de mult apasă piciorul străin de fotbal pe această pedală, că ajungem în situația paradoxală de a ne bucura de multe execuții frumoase. Golurile lui Stanciu, Muldur, Shaqiri, Xavi Simons, Bellingham ori Palmer reprezintă strigătul disperat de care ne agățăm. De ce? Fotbaliștii de calitate și inteligenți simt în cel mai concret mod posibil că doar așa pot face diferența și, spre bucuria noastră, încearcă să șuteze de la distanță ori să inventeze soluții rare care să deblocheze menghina tactică.
Doar execuțiile tari și erorile mari vor ajunge să decidă, Și nu, nu a fost așa dintotdeauna.
Una din cauzele celor de mai sus ține de UEFA, de federații și de cluburi. Când încarci calendarul cu orice produce măcar un euro profit, când lărgești formatele unor competiții interne și aranjezi amicale de marketing ori turnee mercantile până la stoarcerea jucătorilor, cum să nu te trezești în miez de vară cu atmosfera unui sanatoriu grandios în loc de exuberanța energică a celor mai buni concurând împotriva celor mai buni?
Iar UEFA nu se oprește aici în tabloul EURO 2024. Modul în care abordează, interpretează și apoi sancționează sfera agendelor non-fotbalistice care au intervenit la turneul final din Germania reprezintă o veritabilă Cutie a Pandorei. Miroase, pe alocuri, respingător a dublu standard.
Apoi, de la problemele logistice în organizarea EURO 2024, prin abitraje și relevanța VAR, spre procedurile de ticketing și până la normele dedicate mass-media, scârțâie multe și podeaua scenei decorate cu flori de plastic pare că nu va mai ține mult.
Câte partide memorabile păstrăm după EURO 2024? Câte povești emoționante fără poleială de PR? Câte echipe ni s-au fixat surprinzător în minte și în suflet? Bilanțul, pe linie, e de o sărăcie mută.
Mai mult decât atât, care sunt eroii EURO 2024? Pentru că, oricât ar încerca oricine să ne convingă de altceva, fără eroi nu avem poveste. Iar fără poveste, nu avem fotbal.
Rodri e un jucător fascinant până la un punct, dar dacă un mijlocaș cu balanța profilului înclinată spre apărare și care joacă doar prima repriză din finala EURO 2024 devine jucătorul turneului, asta spune multe! Ca să fie clar că nu ne pierdem într-un romantism desuet, gândiți-vă că după Xavi (2008), Iniesta (2012) și Griezmann (2016), cel mai bun jucător la EURO, cronologic, a ajuns să fie portarul Donnarumma (2020) și Rodri, acum!
Și să nu uităm: avem 6 fotbaliști care împart titulul de golgheter EURO 2024. QED.
Trăim semnele apocalipsei fotbalului cu care am crescut iar asta chiar și fără să aibă cineva o vină. Pur și simplu e sfârșitul unei epoci și se întrevăd zorii altor personaje. Dacă Mondialul din Qatar a deschis balul, EURO 2024 a tras linie.
Respirăm, ascundem buletinul și parcurgem o lungă listă de fotbaliști care au dominat fotbalul ultimelor decenii și care trebuie să plece. S-a simțit pregnant la turneul final din Germania. Iată câteva nume din această categorie:
Mereu, din spate, vine o galerie care leagă speranțele peluzelor cu fire de păianjen în așteptarea confimărilor că se poate face steag fluturând din acestea. Ce știam deja și ni s-a adus aminte la EURO 2024, ce nu știam și începem să credem? Că ei vor fi, aproape sigur, personajele noului fotbal:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER