Scandal de amploare în România înainte de Jocurile Olimpice de la Paris! COSR a luat o hotărâre de urgență în ce privește cazul de dopaj care a cutremurat delegația țării noastre.
Atleta Florentina Iușco (28 de ani) a fost exclusă de Comitetul Olimpic și Sportiv Român din echipa care va reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la Paris. Asta după ce ea a fost suspendată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv sub acuzația de dopaj.
Anterior, Florentina Iușco fusese depistată pozitiv de Agenția Națională Antidoping la o substanță diuretică suspectă, motiv pentru care ANAD a venit cu un avertisment pentru sportivă.
Mai nou, COSR a decis să o excludă din echipa olimpică a României, instituția în cauză precizând că ea nu va putea participa la Jocurile Olimpice, dat fiind faptul că a fost suspendată de TAS.
„Comitetul Olimpic și Sportiv Român a exclus-o pe atleta Florentina Iusco din Echipa Olimpică a României, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a comunicat suspendarea sportivei pentru dopaj.
Agenția Mondială Antidoping (WADA) a contestat decizia ANAD la TAS, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român a solicitat o decizie fermă din partea forurilor internaționale de specialitate până pe data de 25 iulie 2024, înainte de startul întrecerilor olimpice.
TAS a comunicat astăzi ANAD decizia de a o suspenda pe Florentina Iusco pentru doi ani, începând cu 1 februarie 2024. Toate rezultatele înregistrate de Florentina Iusco din 23 aprilie 2024 până pe 24 iulie 2024 au fost anulate, iar atleta nu va face deplasarea la Paris 2024”, au transmis reprezentanții COSR.
Săritoarea în lungime și triplusaltistă a venit cu o reacție cu privire la situația sa. Florentina Iușco a precizat că a ingerat un supliment pe bază de cofeină despre care știa că nu este interzis și care ar fi fost contaminat.
„Am aflat de dimineață, printr-un mail venit de la TAS. În aprilie 2023 am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște «arzătoare» cu cofeină pentru energie. Am și dovedit asta în fața ANAD. Le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD.
Este foarte greu de procesat, nu mă așteptam la așa ceva. Am muncit pe brânci ca să ajung aici. Am tras din greu la toate competițiile și antrenamentele. De ce m-au mai pus să mă apăr și să-mi dovedesc nevinovăția, dacă tot nu m-au luat în considerare?
Nu cred că voi mai reveni vreodată după această suspendare. Poate că Dumnezeu are alte planuri pentru mine. Am familie, am un copil de opt ani, poate că ar fi momentul să mă dedic lor”, a transmis Florentina Iușco, potrivit publicației GSP.ro.
Furosemid, un medicament utilizat în tratarea insuficienței cardiace congestive și nu numai, se regăsește în lista substanțelor interzise de WADA, asta pentru că poate masca prezența în organism a altor susbtanțe dopante.
După ce TAS a decis suspendarea sportivei Florentina Iușco, cei de la ANAD au transmis un comunicat de presă prin care explică decizia luată în cazul atletei.
„CAS a analizat cererea de apel inițiată de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) la data de 16.04.2024 împotriva deciziei Comisiei de audiere de pe lângă ANAD, în cazul sportivei Iusco Florentina Costina și a admis parțial apelul, modificând sancțiunea sportivei cu o suspendare de doi ani din activitatea sportivă, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport.
Comisia de audiere de pe lângă ANAD a gestionat cazul sportivei ca urmare a raportării de către Laboratorul de control doping (LCD) din București a unui rezultat analitic pozitiv pentru utilizarea substanței interzise furosemid, în proba emisă de sportivă cu ocazia controlului doping efectuat în afara competiției, în data de 23.04.2023. Substanța identificată este substanță specifică care face parte din Clasa S5 Diuretice și agenți mascatori, conform Listei Interzise 2023.
Pentru această încălcare a reglementărilor anti-doping, Comisia de audiere a dispus aplicarea sancțiunii mustrării și fără nicio perioadă de suspendare, pe baza lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative, în temeiul art. 94 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 310/2021 «b) în situația în care sportivul sau o altă persoană poate dovedi atât lipsa vinovăției sau neglijenței semnificative, cât și faptul că substanța interzisă detectată, alta decât o substanță de abuz, provine dintr-un produs contaminat, atunci sancțiunea va fi sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare, până la un maximum de 2 ani de suspendare, în funcție de gradul de vinovăție a sportivului sau a altei persoane».
În conformitate cu prevederile art. 15.1.1 din Codul Mondial Anti-Doping, «o decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport».
Astfel, în acest moment, la nivel național, ANAD, Federația Română de Atletism, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Agenția Națională pentru Sport trebuie să aplice și să respecte prevederile deciziei CAS.
ANAD a sperat până în ultimul moment că decizia Comisiei de audiere va fi menținută de către CAS, cu toate acestea, respectăm decizia finală a CAS-ului, o instanță superioară și independentă”, a transmis ANAD, printr-un comunicat de presă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER