Ce lovitură de teatru în cazul „Bărbosu – Chiles”. Americanii au descoperit motivarea TAS și au dezvăluit acuzațiile incredibile: FIG a comis greșeli uluitoare în organizare și a refuzat acordarea a 3 medalii de bronz!

Ce lovitură de teatru în cazul „Bărbosu - Chiles”. Americanii au descoperit motivarea TAS și au dezvăluit acuzațiile incredibile: FIG a comis greșeli uluitoare în organizare și a refuzat acordarea a 3 medalii de bronz!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lovitură de teatru în cazul „Ana Bărbosu – Jordan Chiles”, după ce americanii au aflat motivarea judecătorilor de la TAS, iar acum vin cu acuzații incredibile.

Federația Internațională de Gimnastică ar fi comis mai multe greșeli grave în acest caz și ar refuzat categoric să ofere trei medalii de bronz, pentru Ana Bărbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea.

Bombă în cazul „Bărbosu – Chiles”. Americanii au descoperit motivarea TAS și au lansat acuzațiile grave: FIG a comis greșeli majore în organizare și a refuzat categoric acordarea a trei medalii de bronz!

Într-o motivare de 29 de pagini a hotărârii sale, judecătorii TAS au decis să o deposedeze pe Jordan Chiles de prima ei medalie individuală și au anunțat că FIG a greșit organizarea și nu este dispusă să compenseze acordându-le medalii celor trei gimnaste implicate, în speță Ana Bărbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea, chiar dacă toate cele trei sportive au avut argumente pentru a obține medalia de bronz.

Totodată, Federația Internațională de Gimnastică nu a analizat momentul contestației lui Cecile Landi, antrenoarea lui Jordan Chiles cu privire la scorul ei în timpul competiției din 5 august. În cele din urmă, judecătorii au decis că respectiva contestație a avut loc la patru secunde după intervalul de un minut permis de regulament pentru ca scorul lui Chiles să fie verificat.

TAS a dat vina pe FIG pentru problemele apărute în timpul unuia dintre cele mai dramatice momente ale Jocurilor de la Paris. După competiție, oficialii români au făcut apel la TAS, care a înființat un grup de trei judecători la Olimpiada special pentru a arbitra litigiile, scrie nytimes.com.

„În cazul în care completul de trei judecători ar fi fost în măsură să aplice principii echitabile, cu siguranță ar fi atribuit câte o medalie de bronz tuturor celor trei gimnaste, având în vedere performanța lor, buna-credință și nedreptatea și durerea la care au fost supuse, în circumstanțele în care au fost supuse”, a notat instanța TAS.

Explicația hotărârii TAS a detaliat și alte probleme serioase cu administrarea exercițiului de sol, care s-a încheiat cu Rebeca Andrade din Brazilia câștigând aurul și Simone Biles din Statele Unite ale Americii câștigând argintul. De atunci, scorul pentru Chiles, Bărbosu și Voinea a devenit una dintre cele mai disputate și urmărite povești ale Jocurilor de la Paris

„Comisia își exprimă speranța ca FIG să tragă consecințele acestui caz, în legătură cu acești trei sportivi extraordinari, precum și pentru alți sportivi și staff-urile lor, astfel încât pe viitor aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată”, a scris TAS în hotărârea sa.

Acuze la adresa șefului completului TAS, Hamid Gharavi. Ce legături are acesta cu România

Separat, TAS a respins un raport al New York Times conform căruia grupul de trei judecători ar fi într-un conflict de interese, deoarece șeful său, Hamid G. Gharavi, a reprezentat România timp de aproape 10 ani în cazuri separate de arbitraj. Acesta servește România ca și consilier juridic în litigiile gestionate de Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor Investiționale al Băncii Mondiale, a informat The Times.

TAS reacționează și „condamnă afirmațiile scandaloase publicate în mass-media din SUA care susțin, fără a cunoaște cele de mai sus și înainte de revizuirea hotărârii motivate, că grupul, și mai ales președintele său, a fost părtinitor din cauza altor angajamente profesionale”.

Instanța a spus că participarea lui Gharavi nu a fost contestată în timpul arbitrajului acestui caz, așa că „se poate presupune în mod rezonabil că toate părțile au fost mulțumite că cazul lor este audiat de această comisie”.

Federația Americană de Gimnastică a confirmat că nu ea a fost cea care a văzut dezvăluiri despre Gharavi sau despre orice alt membru al completului de judecători.

FIG, pusă la zid deoarece nu deține un mecanism care se arate exact momentul primirii contestațiilor

Însă apelul la TAS al Federației Române de Gimnastică a constatat că momentul contestației SUA a venit după minutul regulamentar. După ce TAS a dat decizia sâmbătă, FIG a schimbat clasamentul final, iar Comitetul Olimpic Internațional a confirmat că medalia lui Jordan Chiles va reveni Anei Bărbosu, cea care va primi bronzul vineri, în cadrul unei ceremonii organizată în România.

În hotărârea transmisă miercuri, TAS a spus că FIG nu are un mecanism pentru a afla imediat dacă o contestație a întârziat, chiar dacă aceasta a fost transmisă electronic.

Donatella Sacchi (foto sus), președintele Comitetului Tehnic de gimnastică artistică feminină de la FIG, a declarat că, la sosirea contestației, „informația nu a oferit niciun indiciu că ar fi fost primită cu întârziere”.

„Dacă FIG ar fi dispus de un astfel de mecanism, ar fi fost evitată un astfel de caz dramatic”, a spus TAS.

De asemenea, FIG nu a putut identifica numele persoanei care a preluat respectiva contestație, deoarece persoana respectivă a fost desemnată de organizatorii de la Olimpiadă, a spus Sacchi.

Cecile Landi a apărut ca martor la audierile TAS și a spus că este în temă și cunoaște foarte bine regula minutului și „a crezut că a făcut contestația cât de repede a putut”.

TAS a încheiat: „Nu a fost în măsură să declare cu certitudine dacă a făcut contetația în termenul de un minut sau după, deoarece totul s-a întâmpla în mare grabă”.

Americanii merg la Tribunalul Federal din Elveția

Federația Americană de Gimnastică, căreia i s-a refuzat șansa de a prezenta noi dovezi către TAS, a promis că va reveni cu un recurs la Tribunalul Federal din Elveția, organismul care acordă TAS-ului legitimitatea pentru arbitraje.

Federația SUA susține că în motivarea TAS se arată că americanii nu au avut suficient timp pentru a-și argumenta în mod corespunzător argumentele pentru Chiles și ei consideră că antrenorul lui Chiles, Cecile Landi (foto sus), a trimis contestația cu pricina la 47 de secunde după ce scorul a fost anunțat.

„Vom urmări aceste și alte chestiuni în urma apelului, în timp ce continuăm să căutăm dreptate pentru Jordan Chiles”, a notat Federația Americană de Gimnastică.

În centrul disputei se află contestația făcută de Cecile Landi, antrenorul lui Chiles, despre cum a fost notată prestația la sol a elevei sale. Notată inițial cu 13.666 și ocupantă în acel moment a locului cinci, ea a fost ultima dintre cele nouă gimnaste care au intrat în concurs, ceea ce i-a oferit un singur minut la dispoziție pentru a depune contestație conform regulamentelor FIG.

Arbitrii au acceptat contestația în acel moment și au crescut scorul lui Chiles cu 0,1 la 13,766. Acest lucru a dus-o în fața lui Bărbosu și Sabrina Voinea, care au fost notate fiecare cu 13.700 (n.r. – Ana Bărbosu a avut avantaj în fața Sabrinei Voinea datorită unui scor de execuție mai bun).

Într-una dintre cele mai emoționante scene ale Jocurilor Olimpice, Jordan Chiles a țipat de fericire, în timp ce Ana Bărbosu, care credea că a câștigat bronzul, a scăpat pe jos drapelul României din cauza șocului și a părăsit podeaua în lacrimi.

 

Absolvent al Facultății de Filosofie și Jurnalism, și-a început cariera în presa sportivă scrisă și on-line în urmă cu două decenii la săptămânalul Fanatik, unde și-a făcut ucenicia și apoi a prins experiență în domeniul sportului rege și nu numai. A urmat în 2008 „transferul” ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două businessuri pe care vreau să le fac
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două…
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de…
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
×