Doctorul Alexandru Vlad Ciurea (83 de ani) a revenit cu noi sfaturi în materie de sănătate pentru toți adepții săi din mediul online, iar de data aceasta a explicat în detaliu cum trebuie să înceapă o dimineață.
Potrivit spuselor renumitului neurochirurg român, primele ore ale zilei joacă un rol extrem de important în menținerea unui stil de viață sănătos. Creierul are nevoie de o rutină bine stabilită, care să nu presupună o aglomerare de evenimente ce pot produce stres.
Doctorul Alexandru Vlad Ciurea, poate cel mai celebru din România atunci când vine vorba despre sfaturi oferite în materie de sănătate, a abordat recent un nou subiect foarte discutat în domeniu. La cât este bine să ne trezim dimineața și ce trebuie să facem în primele ore ale zilei pentru a ne menține mintea sănătoasă?
Cei mai mulți dintre noi începem ziua în forță și la doar câteva zeci de minute după ce ne trezim suntem angrenați deja în misiunea de a rezolva primele sarcini de la locul de muncă. Totodată, imediat după ce deschidem ochii dimineața, mulți dintre noi alegem să punem mâna pe telefon, să îl deblocăm și să verificăm rețelele de socializare pentru a vedea noutățile. Însă, această rutină este total greșită, susține răspicat doctorul Vlad Ciurea.
Conform renumitului medic, creierul are nevoie de o pornire lentă în primele ore ale zilei, astfel că trezitul cât mai de dimineața este recomandat. Concret, doctorul Vlad Ciurea recomandă tuturor să își înceapă ziua în jur de ora 05:30 dimineața, pentru ca organismul să aibă parte de câteva ore de liniște înainte de startul serviciului. În plus, este foarte important și cum gestionăm aceste ore.
Celebrul neurochirurg român susține că primul lucru pe care trebuie să îl facem dimineața, în detrimentul verificării telefonului, este să ne expunem la aer curat. Pe scurt, să deschidem geamul și să inspirăm adânc de câteva ori, pentru a oxigena și implicit revitaliza creierul. Mai apoi este important să bem un pahar de apă la temperatura camerei, cu înghițituri mici. Acest aspect ajută la rehidratarea organismului, necesară pentru începerea corespunzătoare a unei zi. Mai apoi, câteva exerciții fizice simple, urmate de o scurtă perioadă de timp de meditație, pot face diferența între o zi relaxantă și una încărcată de stres, lasă de înțeles doctorul. Și, nu în ultimul rând, contează ca prima masă a zilei, respectiv micul dejun, să fie cât mai sănătoasă, pentru că acest aspect ne va ajuta să avem o stare generală de bine.
Personal, încerc și pot ca trezirea să fie la ora 5:30 de dimineață. De ce? Pentru că totul se desfășoară încet. Să nu ne grăbim. În limba română se spune „graba, strică treaba” și așa este. Nu avem voie să facem în fugă, mai ales dimineața, o serie întreagă de lucruri”, a declarat doctorul Vlad Ciurea, pentru Antena 3 CNN.
În continuare, pentru cei care vor să aibă grijă de sănătatea creierului și implicit a întregului organism pe termen lung, neurochirurgul a mai venit cu o recomandare prețioasă. Doctorul Vlad Ciurea a dezvăluit cei mai mari dușmani care pot influența într-un mod negativ sănătatea mintală:
Creierul are cinci dușmani: stresul, zahărul, alcoolul, tutunul – pentru că strânge vasele – şi drogurile. Acestea din urmă mă îngrozesc. Putem să menținem sănătatea mintală cu gânduri bune, optimism, zâmbet, activitate pozitivă, citit, scris şi exercițiu fizic. Memorarea şi desfășurarea activităţilor cu voce tare ne ajută nespus de mult. Să vorbim singuri. Să zicem: «Acum am luat cartea». «Acum am dus cheile la maşină». Deci să vorbim, să spunem cuvintele, să facem gesturile și să memorăm. Toate lucrurile trebuie să curgă ca un râu”, a completat doctorul Vlad Ciurea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER