Zhanle Pan, controversatul înotător care a doborât recordul mondial la 100 m liber, a luat decizia, după participarea la Jocurile Olimpice de la Paris unde a concurat împotriva lui David Popovici.
Marele rival al lui David Popovici a doborât recordul mondial la 100 m liber chiar în cursa din finală împotriva românului, dar a stârnit un val de reacții legat de modul în care s-a prezentat în proba de pe echipe, acolo unde a înotat într-un timp absolut șocant pentru proba „regină” a natației.
Înotătorul chinez a decis să participe, alături de echipa sa de la Jocurile Olimpice, în cadrul spectacolelor găzduite la Hong Kong, acolo unde vor avea loc demonstrații ale sportivilor de la diverse discipline cu care China a performat la Paris, unde a ocupat locul 2 pe medalii, după SUA. Aproape 5.300 de bilete s-au epuizat în doar 35 de minute și numărul de cereri este în continuare uriaș pentru evenimentul anunțat deja ca fiind sold-out.
Zhanle Pan l-a învins pe David Popovici în proba de 100 m liber, acolo unde înotătorul român a cucerit medalia de bronz. Chinezul a bătut recordul mondial deținut tot de el, cu 40 de sutimi. Este o performanță uriașă pentru proba „regină” a natației, iar evoluția care i-a lăsat pe toți cu gura căscată a fost contestată vehement, specialiștii afirmând că e aproape imposibil să reușești o asemenea performanță fără dopaj. Totuși, sportivul din China „a zdrobit” și „acuzațiile de dopaj” care i-au fost aduse după probele în care a scris istorie la Paris.
Ceea ce este și mai lăudabil este că mulți sportivi chinezi au vorbit cu curaj împotriva tratamentului inechitabil de care au avut parte, arătând puterea și încrederea tinerilor din China. După ce Zhanle Pan a câștigat proba de 100 de metri liber masculin și a stabilit un nou record mondial, după o lungă dominație a sportivilor occidentali, au început să fie exprimate suspiciuni nefondate de dopaj. Dar Pan a ales să zdrobească îndoielile răudăcioase cu o altă medalie de aur pe care a obținut-o 3 zile mai târziu, când a fost decisiv în ștafeta de 400 de metri combinată. El a condus China spre victorie, punând capăt monopolului de patru decenii al Americii pentru medalia de aur din această probă”, notează jurnaliștii de la People.
Fred Vergnoux, antrenor de renume în natația mondială, a explicat de ce a fost posibil ca Zhanle Pan să se impună într-un mod atât de categoric la proba de 100 m liber. El consideră că sportivul a făcut o astfel de performanță fiindcă s-a focusat pe o singură probă și nu a fost supus unui efort considerabil la fel ca ceilalți adversari din finală.
„Diferența cred că s-a făcut din cauza faptului că Pan Zhanle a înotat foarte bine, iar toți ceilalți nu au făcut timpii lor cei mai buni. Iar chinezul nici nu a trebuit să înoate cu o lună în urmă. Cred că și asta a fost o problemă a multor înotători la Paris. Au avut prea multe curse înaintea competiției. Au fost la Budapesta, la campionatele mondiale în bazin scurt, apoi acasă, la trial-urile de calificare, apoi la Doha, la Mondialele din bazin normal. În cazul lui David, el a fost și la Europenele de la Belgrad. Multe competiții, unele foarte aproape de Jocurile Olimpice. Poate Zhanle nu a concurat atât de mult și s-a pregătit doar pentru Paris. Vorbesc destul de des cu antrenorul său, Adrian (n.r. – Rădulescu). Dar diferența de efort dintre el și Zhanle a fost decisivă”, a declarat Fred Vergnoux pentru Golazo.
David Popovici a concurat și la proba de 200 m liber, înaintea finalei cu Zhanle Pan de la 100 m liber. Sportivul român a cucerit aurul olimpic la 200 m liber într-o cursă extrem de disputată în care s-a impus la ultima lungime de braț.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER