Ziua când gladiatorii au cucerit Cetatea Eternă! AS Roma – CFR Cluj 1-2 în fața lui Spalletti, Totti și Montella: „Dacă luăm una, nu ne retragem, mergem peste ei. Dacă luăm două, la fel! Dacă luăm trei…” EXCLUSIV

Ziua când gladiatorii au cucerit Cetatea Eternă! AS Roma - CFR Cluj 1-2 în fața lui Spalletti, Totti și Montella: „Dacă luăm una, nu ne retragem, mergem peste ei. Dacă luăm două, la fel! Dacă luăm trei...” EXCLUSIV
  • Publicat:

Au trecut 16 ani și două dimineți de la victoria uluitoare reușită de CFR Cluj, campioana României atunci, pe „Olimpico”, în fața celor de la AS Roma. A fost 2-1 în grupele Champions League.

Emmanuel Culio a reușit o „dublă” în fața unei echipe în care se numărau vedete precum Totti, Montella, Rise, Panucci sau Vucinic. Ne readucem aminte, alături de Gabi Mureșan și Edi Stăncioiu, de meciul în care gladiatorii ardeleni au cucerit Cetatea Eternă.

Spalletti, Montella și Totti, la picioarele lui Culio: AS Roma – CFR Cluj 1-2

CFR Cluj mergea pe „Olimpico” fără artizanul operei sale, Ioan Andone. „Fălcosul” a adus titlul în Gruia și, după un start de sezon ezitant, răbdarea ardelenească a fost declarată nulă. Doctorul Mureșan și milionarul Paszkany l-au înlocuit pe Ando cu Maurizio Trombetta, cel care era de câteva luni la echipă, parte din staff-ul fostului dinamovist.

Din Ligă, la tineret!** Trombetta:

Un italian ales din flama CV-urilor și parcă preparat, cu ceva timp înainte, să își facă „nume și renume” cu „echipa Clujului… mândria Ardealului”. În garderoba clubului, Trombetta a găsit sacoul cu stele pentru serile de Champions League. Recepția a fost chiar pe impunătorul „Olimpico”. Un debut… maravilloso!

Pe terenul Romei se spune că adversarul încasează primul gol încă dintre strofele imnului. „Roma, Roma, Roma”. În ecou, 60.000 de oameni își donează glasurile într-o baladă superbă a stadioanelor.

„Orice schimbare de antrenor vine cu un plus, dă o încredere celor care jucau mai puțin, era și cazul meu cu domnul Andone. Când a preluat echipa, unii râdeau de numele lui Trombetta. A intrat în vestiar și a spus că, începând de azi, el este Mister. Și așa a fost, un Mister! Un antrenor de excepție. În mine a avut încredere și cred că a făcut niște schimbări în bine la echipă. Era în staff-ul lui nea Ando de câteva luni și ne cunoștea. Îmi aduc aminte că, în perioada aia, Maurizio făcea pregătirea cu mijlocașii”, povestește Gabi Mureșan.

Starurile pe bancă. Trufie romană?   

Luciano Spalletti și-a lăsat starurile, Francesco Totti și Vincenzo Montella, pe bancă. Chiar și așa, în primul 11, Roma are artilerie grea, cu Rise, De Rossi, Panucci, Aquilani ori Vucinic.

La început mi-a părut gol stadionul, tribunele erau la depărtare și doar a doua zi, când am citit în cronica meciului, am văzut că au fost zeci de mii de oameni. Pentru ei, un meci cu CFR Cluj nu era cel mai important poster”, rememorează acum Edi Stăncioiu, omul dintre buturile vișiniilor.

Într-o grupă în care se mai aflau Chelsea și Bordeaux, debutul are loc în cazanul gladiatorilor. Iar campioana României se orienta pe busola clișeelor: „putem face o figură frumoasă” și „nu avem ce pierde”.

La încălzire, Eugen Trică, un fotbalist de nota 10 care avea o experiență mult mai mare decât noi, ne-a spus așa: «Bă, băieți, dacă luăm una, nu ne retragem, mergem peste ei. Dacă luăm două, nu ne retragem, mergem peste ei. Dacă luăm trei, ne retragem dracului, că ne facem de râs». Ne-a ajutat prin cuvintele lui, ne-a destins”, spune Gabi Mureșan.

Începem prost, greșim în cascadă și Roma deschide scorul

Și, după un sfert de oră în care italienii ne-au împins în careul nostru, chiar pierdem ce era mai important. Mingea, într-o zonă în care portarul răgușește de teama gafei: „Fără greșealăăă!”. Clujenii se scaldă, în minutul 17, într-o viitură de erori. Culio este deposedat lângă fanion, Stăncioiu iese hazardat la centrarea lui De Rossi, iar Panucci, din bretonul colțului scurt, nu iartă. 1-0. „Dacă luăm una, nu ne retragem, mergem peste ei…”

Eduard Stăncioiu știe de ce a pierdut CFR cu AS Roma. „Au fost pregătiți pentru asta! Nu se pot califica fără Dan Petrescu!”

„L-am văzut pe Panucci în coada ochiului. Nici dacă stăteam în poartă nu cred că aveam șansa să fac mai mult. A fost o centrare șutată. Am crezut că am timp, dar mi-a luat fața”. Stăncioiu se scutură de culpă. Au trecut 16 ani și două dimineți. Totul s-a „prescris” prin stângul lui Culio.

Răzbunarea argentinianului  

Dubarbier dă semnalul că nu am mers la Roma pentru magneți de frigider. Ghepardul campioanei României reia din marginea careului. Doni răspunde cu un plonjon ferm. Și intră în scenă, cu un tupeu nebun, Culio. Reia „peste” și sparge un prim sâmbure de încredere. Apoi gustă miezul. Peste trei minute produce șocul în blocul peluzei în care dansează, lin, steagurile ultrașilor.

Italienii îngheață și Spalletti se uită, pentru prima oară, spre Totti. Oferim mostra noastră de fotbal latin. Culio inițiază o acțiune în jumătatea adversă, combină năucitor cu Trică, cel care finisează cu un călcâi de geniu, apoi sud-americanul șutează necruțător, cu stângul, fix de sub nările fundașilor ieșiți, tardiv, la blocaj. Egalăm și poftiți o figură frumoasă!

Culio, noul Zlatan de la CFR Cluj! Dan Petrescu are mare încredere: „Va juca în toate meciurile! Poate fără probleme până la 40 de ani!”. Ce spune despre Florin Ștefan

Putem, oare mai mult? Italienii par blegi și noi plutim propulsați de multă euforie. Trică trage puțin peste poartă, Doni respinge șutul înșelător al lui Dani, în timp ce Panucci salvează din gheata lui Kone o centrare venită de la Dubarbier.

„Dacă luăm una, mergem peste ei…”. În timpane răsună glasul lui Trică.

Avantajul echipelor românești în competițiile astea, Champions League de exemplu, era că adversarii erau nepregătiți. Ei începeau mult mai târziu decât noi. Compensam discrepanța de valoare. Nu cred că, dacă jucam mai târziu, se mai întâmpla așa. Asta e părerea mea, i-am prins când nu aveau motoarele turate”, spune, într-un un filon de sinceritate, Stăncioiu.

I-am radiat siesta lui Montella, pe care Spalletti l-a trimis, deja, la încălzire, la braț cu Totti.

„A dat Totti gol?”

Revenim pe teren la fel de hotărâți. Cu turbinele Pereira și Tony pe benzi, Mureșan și Dani, fără ezitare, în fața apărării, Dubarbier, omul fără splină în coasta apărării Romei, Trică magic în spatele lui Kone și… „mergem peste ei”. 2-1 pentru CFR.

Trică încearcă o boltă în careul lor, Casseti respinge hazardat, pe spate, fix în primejdia stângului lui Culio. Fără să ezite, argentinianul prinde un șiret curat, plin, fără ca mingea să guste gazonul. Lângă bară, fără vreo șansă acordată palmelor lui Doni. E 2-1 și câtă dreptate avea Trică! De data asta, chiar am mers peste ei.

Gabi Mureșan mizează pe CFR Cluj în play-off-ul Europa League: „Are un lot și un antrenor de 5 stele”. De ce se teme fostul căpitan din Gruia

Intră și Totti. Este luat în primire de Gabi Mureșan. După ani, mijlocașul ajuns primar în Apold, o comună dintre dealurile Transilvaniei, spune cu umor:

Eu știu că am jucat mijlocaș central și, în această postură, ții la ăla care este, la fel, în centru. Nu știu dacă a dat Totti gol, a dat gol? Am fost puțin călăriți pe final și la începutul meciului, dar important a fost rezultatul”.

Pe contră, după o acoladă a lui Tony, Peralta țintește transversala. Montella încearcă să salveze finalul când mai sunt 13 minute de joc, dar „Aeroplanino” are zborul frânt și prelungirile, sub forma celor trei minute lungi cât un cutremur, trec greu, cu Roma așternută peste careul nostru.

Rezistăm și echipa lui Trombetta scrie istorie printr-o victorie de clasor. DraCulio este titlul coperților de ziar. CFR, victorie, CFR, istorie!

Meciul a fost câștigat de apărare și mijloc. Cu fiecare minut ne-am câștigat încrederea”, Gabi Mureșan

AS Roma – CFR Cluj 1-2

Au marcat: Panucci (17) / Culio (27, 49)

AS Roma: Doni – Cicinho, Panucci (’47, Loria), Casseti, Rise (’52, Totti) – Aquilani, De Rossi – Taddei (’77, Montella), Baptista, Tonetto – Vucinic

Antrenor: Luciano Spalletti

CFR CLUJ: Stăncioiu – Tony, Cadu, Sousa, Pereira – Mureșan, Dani – Dubarbier (’89 Panin), Culio, Trică (’67, Peralta) – Kone

Antrenor: Maurizio Trombetta

Alege AS Roma – CFR Cluj 1-2 cel mai tare succes românesc în Europa după 1990:

Care e cel mai tare succes european după 1990?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două businessuri pe care vreau să le fac
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două…
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de…
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
×