Claudiu Tudor, președinte executiv Petrolul: „Nu avem patron turc, ci doar un sprijin financiar limitat. Covorul roșu este întins, dar ce au promis ei, am achitat noi”. INTERVIU 

Redactor:
Ion Filip
Claudiu Tudor, președinte executiv Petrolul: „Nu avem patron turc, ci doar un sprijin financiar limitat. Covorul roșu este întins, dar ce au promis ei, am achitat noi”. INTERVIU 
Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:

Petrolul a făcut egal pe terenul celor de la FCSB, egalând la ultima fază a partidei. A fost un meci cu de toate, inclusiv cu faze litigioase. Tudorie s-a ales cu capul spart, Mihai Popescu a văzut cartonaș roșu, iar gazdele au acuzat un fault în atac la Târnovanu. După zece etape, Petrolul este pe locul șase, cu 15 puncte.

Președintele executiv al clubului, Claudiu Tudor, a dezvăluit care este, de fapt, situația la clubul ploieștean și la ce trebuie să se aștepte fanii în an centenar.

Claudiu Tudor: „Avem trei salarii restante, dar suntem cu primele de joc la zi”

ProSport: Este Petrolul într-un moment bun sau într-unul delicat?

Claudiu Tudor: Și una și alta. Sportiv, suntem într-un moment bun. Am legat rezultate bune, după un început slab. Echipa a prins încredere, jucătorii au început să se cunoască, suntem bine. Delicată este problema financiară, cea despre care unora le place să vorbească prea mult.

Adică?

Suntem percepuți ca echipa cu cele mai multe probleme din România. Sigur că sună mai bine să spui că la Petrolul sunt salarii neachitate, decât, să zicem la Botoșani sau Slobozia. Am dat niște exemple, nu știu care e stare financiară exactă a acestor cluburi. Dar cred că ar fi corect să se vorbească despre Petrolul și ca echipa, care are o singură înfrângere în acest sezon. Cu resurse limitate.

Cât de mari sunt problemele financiare?

Avem trei salarii restante, dar suntem cu primele de joc la zi. Înainte de meciul cu Farul am dat un salariu, înainte de FCSB o primă de joc. Da, întradevăr, suntem o echipă cu probleme, nu am ascuns asta. Dar ne respectăm jucătorii. Dacă eram neserioși nu mai veneau la noi, nici Ricardinho, nici Mateiu, nici Tudorie. Gicu Grozav și-a prelungit contractul, acum Marian Huja a făcut la fel. Din puțin nostru, încercăm să avem grijă de toți Jucătorii știu că nu vor rămâne neplătiți.

Există pericolul unui colaps?

Echipa asta nu are cum să moară. Avem o sută de ani de existență, am fost și campioni și în liga a patra. Nu sunt multe echipe în România care au prins Centenarul. Noi știm cum e să fim și jos și sus, Petrolul e o stare de spirit, o familie, o tradiție, o obligație față de oraș, de județ.

Cât mai așteptați ajutorul autorităților locale?

Până se va concretiza. Autoritățile vor, sunt semnale, dar încă nu s-a gasit formula exactă. E greșit să spunem că nu le pasă de Petrolul. N-ai cum să fii din Ploiești sau din Prahova și să nu-ți pese de Petrolul. Și dacă nu ți-ar place fotbalul, ești obligat să-ți pese de Petrolul. E emblema orașului, a județului.

Concret, care este aportul investitorilor turci?

Noi avem un memorandum cu ei, prin care au promis că vin cu 3,3 milioane de euro în trei ani. Am primit până acum 270.000 de euro. Aceștia sunt banii. Clubul le-a întins covorul roșu, încă îl avem întins și pentru ei și pentru cine mai vrea să vină.

Cât la sută din buget reprezintă cei 270.000 de euro?

Cam 5 la sută din bugetul anual. După calculele noastre am avea nevoie de 5,5 milioane de euro ca să respirăm corect. Momentan, suntem în deficit, mai așteptăm sponsori, există discuții. Petrolul mișcă oamenii emoțional, simțim asta, chiar dacă lucrurile nu sunt așa cum ne-am dori.

Deci ideea că Petrolul are un patron turc e eronată?

Petrolul nu are patron, este un ONG. Mi-aș dori un sponsor cum a fost Veolia. Un sponsor puternic. Deocamdată, trăim din sponsorizări mai mici, dar bine venite, din drepturi tv și bilete. Plus transferuri. Nu avem patron turc, am primit un ajutor financiar limitat din această parte. Nu ascund că ne-am bazat, în conturarea bugetului, pe promisiunilor lor. Încă îl așteptăm.

Există o dezamăgire legată de această asociere?

Nu aș numi-o neapărat așa. Drumul nostru va merge înainte și cu ei și fără ei. Fiecare om sau societate își alege locul în istoria acestui club, prin ceea ce face. Momentan, la nivel de promisiuni onorate, partea turcă e în urmă. Mi-ar plăcea să lămurim această problemă cât mai rapid. Nu ne încurcă nici dacă rămân simpli investitori și nu fac ceea ce au promis. Singura chestie e să nu mai ajungă la fotbaliști promisiuni deșarte, deoarece până acum ce au promis ei, am plătit tot noi.

Ați dat de înțeles că Zima este pe lista FCSB. E adevărat?

Așa ne-a spus impresarul lui, că s-ar fi interesat de el. În politica oricărui club există și capitolul transferuri. Oricine e de vânzare pentru un preț corect. Noi, ca management, suntem cam în urmă cu acest aspect. Nu prea am vândut jucători. Mai mult decât atât, ne-am asumat să pierdem niște fotbaliști doar ca să nu sufere echipa. În vară, ne-au plecat gratis Meijers și Jair, doi dintre cei mai buni fotbaliști. Puteam să-i dăm la un moment dat și să încasăm ceva pe ei. Nu milioane, dar erau niște bani. Am preferat însă, să ținem echipa pe linia de plutire cu riscul de a pierde niște bani. În managementul financiar al clubului, probabil a fost o eroare, dar am considerat că e mai bine să nu avem emoții în clasament, decât să ne cârpim cu niște sute de mii de euro.

„Pentru fiecare fotbalist prețul are cinci zerouri. Și nicidecum 1 în față”

Care este prețul corect pentru Zima?

Pentru fiecare fotbalist prețul are cinci zerouri. Și nicidecum 1 în față. Am avut o propunere pentru Mihnea Rădulescu de 100.000 de euro. Exclus așa ceva. Nu ne batem joc de club.

Situația lui Mehmet Topal care este, știut fiind că e adus de investitorii turci?

Noi am despărțit cele două aspecte. Nu îi imputăm lui Mehmet ce nu s-a făcut la nivel de investiție din partea celor care l-au adus. El, Sanjin Alajic, Florin Stângă, Laurențiu Marinescu și Cătălin Grigore formează o echipă. Topal a venit cu o mare experiență ca jucător la nivel înalt și s-a completat bine cu ceilalți. Meritul este al tuturor. Mehmet este apropiat de fotbaliști, uneori ai impresia că e unul dintre ei. Era bine să-l fi avut ca fotbalist aici.

A meritat Petrolul egalul cu FCSB?

Cum să nu-l merite, ce noi n-am jucat? Nu e treaba noastră că Mihai Popescu a luat cartonaș roșu. E roșu clar, l-a umplut de sânge pe Tudorie. Că n-a vrut să-i spargă capul, asta e altceva. Sigur că n-a vrut, dar cum să spui că nu e roșu? La golul lor a fost fault la Gicu Grozav înainte, penalty clar la Baba, și fault și henț în duelul cu Mihnea Rădulescu. Noi nu obișnuim să intrăm în polemici cu nimeni, dar asta nu înseamnă că suntem fraieri. Mie îmi pare rău că nu i-am bătut. Cu ceva curaj și mai multă atenție câștigam. E bun și egalul, în circumstanțele noastre. Ricardinho a cedat la încălzire, Grozav și Baiano accidentați în prima jumătate de oră, Moussaki și Irobiso nu au fost legitimați încă. Am jucat din minutul 37 cu doi Under 21 și din minul 46 cu trei jucători sub 21 de ani. În total, am folosit contra campioanei patru jucători U21.

Deci Petrolul produce ?

Evident că produce. Am făcut echipa a doua clubului, în liga a III-a, printr-o asociere cu Daniel Chiriță. Proiectul funcționează, avem copii buni și acolo. La ultimul meci, Todoran a jucat cu un junior de 14 ani în poartă, Ștefan Rădulescu, și un atacant născut tot în 2010, Rareș Manolache, în ultimele minute. Petrolul produce, nu vă faceți griji.

Care este cea mai mare problemă în acest moment?

Sportiv, faptul că nu avem o bază de pregătire. Dacă am avea o bază de antrenament, am putea investi și mai mult în copii. Lucrăm la asta, dar ne trebuie fonduri. Autoritățile locale trebuie să o facă pentru club, pentru oraș, pentru viitor. Nu pentru jucătorul x sau y. Ea va rămâne peste ani. Consiliul Județean a încercat să ajute. Și o face și acum. Contează. Ar fi frumos să avem și noi un primar ca cel de la Cluj, care să iubească și să ajute sportul.

Nu aveți bani, dar transferați jucători. Aveți interdicții, le ridicați…

Transferăm jucători liberi de contract. Nu ne permitem altceva. Aducem străini deoarece românii sunt greu de luat. Toată lumea vrea români și automat prețurile cresc. Și transferăm pentru că trebuie să umplem golurile din lot. Acum cred că suntem ok. Iar de interdicții ce să zic, din când în când mai cade câte un schelet din dulap. Sunt erori din trecut. Nu avem ce face, trebuie să plătim.

Vine sărbătoarea Centenarului. La ce să se aștepte suporterii?

E un motiv de mândrie pentru toată lumea. Și pentru fani și pentre jucători, antrenori, sponsori. Va fi ceva special, nu vom face rabat la nimic. Sperăm ca istoria să rețină măcar pentru încă o sută de ani Centenarul Petrolului. Să fie ceva de neuitat. O să avem un amical cu Vitesse Arnhem și multe surprize pentru fani. Vor întâlni legende ale clubului, avem premii, concursuri. Clubul, orașul, chiar și fotbalul românesc cred că merită acest moment. Suntem o entitate care n-am trecut degeaba fotbal.

Cum se vede viitorul?

Din punct de vedere sportiv nu putem avea probleme. Durerea noastră este că nu putem funcționa perfect sănătos. Gândiți-vă că, dacă așa cum suntem, cu resurse limitate, facem o figură frumoasă, cum ar fi dacă nu ar trebui să ne gândim non-stop la bani. Am fi mult mai bine și cu siguranță toată lumea ar avea de câștigat. Noi ne știm lungul nasului. Suntem o mână de oameni care facem tot pe putem pentru clubul acesta. Și avem noroc de un colectiv modest, echilibrat, muncitor. Nu facem aroganțe. Avem o echipă bună. Dacă problemele financiare nu ne strică atmosfera, terminăm în prima parte a campionatului. Offul nostru este că am putea fi și mai buni, sunt convins de asta.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Un fost elev al lui Dan Petrescu l-a pus la punct pe ”Bursuc”, după CFR - Rapid! Discursul antrenorului, de neînţeles: ”E rupt de realitate”
Un fost elev al lui Dan Petrescu l-a pus la punct pe ”Bursuc”, după CFR - Rapid! Discursul antrenorului, de…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×