Dinamo – FCSB în 22 de ani de coregrafii ale ultrașilor: imaginile fabuloase care au construit Derby de România în sufletul de peluză al generațiilor! SPECIAL

Dinamo - FCSB în 22 de ani de coregrafii ale ultrașilor: imaginile fabuloase care au construit Derby de România în sufletul de peluză al generațiilor! SPECIAL
Fumigene in peluza dinamovista.
  • Publicat:

Acest fotoreportaj nu este despre cine și când a câștigat în Derby de România. O scriu din start, ca să scăpăm de tirania statisticii: 56 de dueluri Dinamo – FCSB și FCSB – Dinamo, din 2003 de când viziunea instanțelor propune titulatura roș-albaștrilor. În Divizia A, Liga 1 sau Superliga. Sezoane regulare și play-off. Cupa României, Cupa Ligii și Supercupa României. Cu 24 de victorii pentru echipa lui Gigi Becali, 16 remize și 16 succese Dinamo.

Acest material nu este nici despre cine a avut cele mai tari bannere, mesaje sau coregrafii. Ci este o poveste în imagini fabuloase despre cum s-a trăit, cu pasiune, sacrificii, culoare, inspirație și devotament, din rândul ultrașilor, Derby de România. Poveștile nu sunt menite să acopere tot și nici să epuizeze analitic manifestarea sentimentelor. De-aceea nu avem un top, ci o inimă desfășurată în alb-roșu și roș-albastru. Nu sunt toate duelurile, e doar un fluviu incoerent și mistuitor de atașament.

Știu și că termenul corect ar fi scenografie, nu coregrafie. Dar dragostea, mai ales în fotbal, este chipul drept al imperfecțiunii. Iar dacă suporterii au mutat, peste generații, coregrafiile din visare în fapte ale peluzei și le-au împins astfel, imperfect, și în limbajul jurnaliștilor… îmi asum total să îmbrățișez imperfecțiunea!

23 martie 2003. Primul meci în nocturnă pe Ștefan cel Mare

A fost Dinamo – Steaua 2-4. Apropo, când denumirea vremii era Steaua, așa o veți găsi mereu aici. Claudiu Răducanu a deschis scorul, Dănciulescu a făcut 1-1 din penalty, Boștină a înscris pentru 2-1 la pauză în favoarea oaspeților. Aliuță a făcut 3-1, iar Tamaș și același Claudiu Răducanu au fixat scorul final în prelungiri. Dar titlul de campioană a mers în acel sezon la Dinamo!

10 aprilie 2005. Steaua – Dinamo 1-0

Cu Walter Zenga antrenor și prin golul lui Dică din minutul 10, pe vechiul Ghencea, Steaua câștigă în fața unui Dinamo pregătit de Ioan Andone.

31 iulie 2005. Supercupa României merge la Dinamo

Pe stadionul Cotroceni, „câinii” s-au impus cu 3-2 în fața campioanei la zi în cel mai tare derby al fotbalului românesc. Deși Steaua lui Protasov a condus de două ori, 1-0 și 2-1, Florin Bratu, Bălțoi și Niculescu prin reușita triumfătoare din minutul 84 au adus trofeul în curtea dinamovistă.

18 septembrie 2005. Înapoi în Ghencea

Umplută la refuz, casa steliștilor a trăit un derby dulce-amar. Același duel Protasov vs Andone. Roș-albaștrii au condus cu 2-0, goluri Goian și Dică, Zicu a redus din diferență până în pauză iar Alexandru Bălțoi a smuls punctul pentru 2-2 în minutul 87.

20 septembrie 2006. Fostul stelist dă lovitura în prelungiri pentru Dinamo!

Duel pe bănci între Mircea Rednic și Cosmin Olăroiu, în „Groapă”. Golul victoriei pentru 1-0 a venit în minutul 90+2 din partea mijlocașului Dennis Șerban, fost roș-albastru în perioada lui de glorie la finalul anilor ’90! Este sezonul ultimului titlu de campioană obținut de Dinamo, 2006/2007.

4 mai 2008. Țălnar l-a răpus pe Lăcătuș

A fost 2-1 în „Ștefan cel Mare”, în primul mandat al legendarului Marius Lăcătuș pe banca Stelei. Băieții lui Cornel Țălnar s-au impus prin reușitele lui Florin Bratu și Ionel Dănciulescu.

30 august 2009. Steaua vs Dinamo, versiunea italiană

Cu arbitrul italian Mauro Bergonzi adus la centru special pentru Derby de România, Gabriel Tamaș a marcat în minutul 23 printr-o lovitură de cap. Singurul gol al unui succes greu dintr-o confruntare italiană și pe bănci: Bergodi vs Bonetti!

A fost un sezon în care Steaua a terminat în campionat doar pe locul 4, iar Dinamo, abia pe 6. Titlul a mers la CFR Cluj. La fel și Cupa României 2009/2010.

17 martie 2010. Succes Dinamo în sezonul titlului gălățean

Actualul director tehnic FRF, Mihai Stoichiță, era pe banca Stelei în deplasarea de la Dinamo. Marius Alexe și Andrei Cristea, alt fost fotbalist de referință pentru istoria recentă roș-albastră, au marcat pentru un 2-0 clar al gazdelor.

25 aprilie 2011. Steaua lui Cârțu, învinsă și acasă

Același sezon 2010/2011, returul. Ioan Andone s-a impus în fața lui… Sorin Cârțu! Gol marcat de Torje în minutul 62. Dar titlul a mers la Oțelul Galați, Steaua și Dinamo au terminat pe locurile 5, respectiv 6 în campionat.

21 mai 2011. Cupa României câștigată de Steaua la Brașov

Roș-albaștrii și-au luat revanșa din campionat prin câștigarea Cupei României pe stadionul Tineretului din Brașov. Autogolul lui Bărboianu din minutul 51 a închis tabela la 2-1 pentru echipa lui Gigi Becali.

4 noiembrie 2012. Cu 49.112 oameni în tribune, pe Arena Națională!

Al doilea Derby de România din istorie pe Arena Națională, după ce în luna mai veniseră 47.698 de oameni în tribune. A fost 3-2 pentru Steaua la debutul aici în derby, acum s-a terminat 3-1. După ce Alexe deschise scorul (38), Rusescu (dublă) și Szukala au întors convingător după pauză pentru echipa lui Laurențiu Reghecampf.

10 mai 2013. Nici cu Țălnar nu s-a oprit vijelia echipei lui Reghecampf

Returul din campionat, tot pe Arenă, în sezonul titlului pentru Steaua. Victorie cu 2-0 pentru roș-albaștrii lui Reghecampf împotriva „câinilor” pregătiți iar de Cornel Țălnar. Autogol Boubacar Mansaly, gol Cristi Tănase.

A fost ediția de campionat în care Dinamo a terminat pe locul 6, la nu mai puțin de 23 de puncte în spatele marilor rivali! Se juca, încă, în sistem tur-retur fără sezon regular, play-off și play-out.

11 august 2013. Nici regretatul Gigi Mulțescu… 

Supremația Stelei în campionat continuă, cu Reghe pe bancă. Al doilea titlul la rând și iar victorie cu Dinamo. De data asta în fața unei formații pregătite de regretatul Gheorghe Mulțescu. Au punctat Latovlevici și Fai (din nou autogol dinamovist!), Rotariu închizând tabela la 1-2 în minutul 67. Descoperă AICI, în exclusivitate, cifrele incredibile legate de eliminările din derby de România!

1 martie 2014. Remiză de Mărțișor

A fost 1-1 pe Ghencea, cu Flavius Stoican acum în rol de antrenor la Dinamo. Dragoș Grigore a înscris în minutul 57 și oaspeții au fost tare aproape de un succes reconfortant. Doar că, servit de Alex Chipciu, Claudiu Keșeru a egalat în minutul 89!

27 martie 2014. Tăvălug în tur de semifinale ale Cupei

Semifinalele Cupei României se disputau în sistem tur-retur. Prima manșă, acasă la Steaua, pe Arena Națională. Un 5-2 spectaculos, în care golurile dinamoviste au venit la 0-1 și la 1-4 prin Rotariu și Vali Lazăr. Pentru gazde au înscris: Latovlevici, Varela, Chipciu, Cristi Tănase și Keșeru.

17 aprilie 2014. Retur cu show în tribune, tot pe Arenă

La returul semifinalelor de Cupa României, tot pe Arena Națională, s-a terminat 1-1, fără ca Steaua să riște vreo secundă calificarea. A condus cu 1-0 (gol Cristi Tănase) până în minutul 86, la reușita lui Cosmin Matei.

Steaua avea să fie iar campioană a României, la 18 puncte distanță de Dinamo, rivalii terminând abia pe locul 4 în primul eșalon care însemna 18 formații la acea vreme.

31 octombrie 2014. Scor de neprezentare cu Gâlcă

Steaua s-a impus cu 3-0 în campionat, în era Costel Gâlcă. Szukala, Papp și Keșeru au marcat, în aceatsă ordine, pentru în victoria din derby contra echipei lui Flavius Stoican, scorul fiind deschis însă abia în prelungirile primei reprize.

9 august 2015. Duel nou, peste generații: Rădoi vs Rednic!

Cei doi tehnicieni au încheiat 0-0 în Derby de România, unul în care au fost 7 stranieri în echipa de start a Stelei și 6 în primul 11 al oaspeților. Este prima remiză albă înregistrată în intervalul nostru de timp, adică din 2003! Până azi au fost doar două, în 56 de meciuri.

10 aprilie 2016. Un 1-1 înfierbântat

O nouă remiză, de data aceasta 1-1, cu Reghecampf revenit pe banca Stelei. Finalul de partidă a fost tare încins, Pintilii văzând al doilea galben și fiind eliminat în prelungiri când arbitrul Alexandru Tudor i-a mai avertizat cu galben pe Enache, Hanca și Nedelcearu!

20 aprilie 2016. Egalul bun dinamoviștilor pentru finală

După 0-0 la Dinamo, returul semifinalelor de Cupa României. Steaua a condus cu 1-0 și 2-1, dar de fiecare dată băieții lui Mircea Rednic au revenit. Golul pentru 2-2, decisiv în calificarea spre ultimul act (pierdut însă în fața celor de la CFR Cluj) a fost marcat în minutul 75 de Puljic.

30 noiembrie 2016. Iureșul „câinilor” de la 0-1

Boldrin a deschis scorul pentru Steaua încă din minutul 4, dar replica dinamoviștilor pregătiți de Ioan Andone a fost teribilă. Hanca, Nedelcearu și Nemec (după pauză) au întors pentru 3-1. Era sezon regular 2016/2017, ambele formații aveau să ajungă în play-off. Dar Dinamo a terminat pe 3, în vreme ce Steaua a ratat titlul la egalitate de puncte, în favoarea Viitorului Constanța.

1 mai 2017. Hanca a fost eroul

Trecem la FCSB în denumire. Duel de play-off, în sezonul pe care îl aminteam mai sus, fără glorie pentru cele două bucureștene. Și acum Sergiu Hanca a fost protagonist pentru dinamoviști, ba chiar erou! A marcat ambele goluri, deschidere de scor și apoi reușita de victorie în minutul 90+6!

18 februarie 2018. Un 2-2 cu revenire roș-albastră de colecție

Cu Vasile Miriuță antrenor, dinamoviștii păreau că n-au cum să rateze succesul. Deschidere de scor Pesic, gol Torje în minutul 57 pentru 2-0. Doar că, introdus la pauză de Nicolae Dică, Man a redus din diferență, minutul 84, iar Filipe Teixeira a schimbat totul cu gol în prelungiri!

A fost sezon de play-out pentru Dinamo, iar FCSB a ratat titlul de campioană la un punct în fața lui CFR Cluj. O remiză care avea să prelungească egalitatea între cele două rivale timp de alte trei partide consecutive!

29 iulie 2018. Ce luptă până la egalitate!

Duel Dică vs Bratu la antrenori și un scenariu de box. Gnohere, fostul dinamovist, a deschis scorul pentru FCSB care a condus ulterior și cu 2-1, și cu 3-2, prin reușitele lui Florinel Coman. Dar Axente, Nistor și Mihai Popescu în minutul 89 au egalat mereu! Ultimul, fundașul de azi al FCSB!

11 noiembrie 2018. „Câinii” au ratat victoria în superioritate

Cu Mircea Rednic din nou pe bancă, dinamoviștii au fost egalați în minutul 48 de Florin Tănase și a rămas 1-1 până la final cu toate că Ghohere a primit cartonaș roșu direct din minutul 52.

5 octombrie 2019. Derby cu 13 cartonașe galbene

Se încheie careul remizelor, seria de 4 rezultate de egalitate consecutive în derby despre care vă spuneam. Și asta printr-un 1-1 în care arbitrul Istvan Kovacs a avertizat cu galben 6 fotbaliști FCSB și 7 jucători de la Dinamo!

16 februarie 2020. Ultimul succes al lui Dinamo din derby în campionat

Cu Dusah Uhrin jr. pe bancă, prin golul decisiv al fotbalistului Andrei Sin a cărui poveste incredibilă din prezent o poți descoperi în exclusivitate AICI, dinamoviștii s-au impus acum 4 ani pentru ultima oară în derby-ul din campionat. Antrenorul-victimă la 2-1: Bogdan Vintilă.

12 septembrie 2021. Cel mai categoric succes: 6-0!

Într-un sezon în care Dinamo a evitat greu retrogradarea, FCSB cu Edi Iordănescu antrenor s-a impus cu 6-0. Câte trei goluri încasate în fiecare repriză de dinamoviștii rămași în zece oameni încă din minutul 37, după eliminarea lui Steliano Filip. O pagină neagră pentru alb-roșii, cu Dario Bonetti în frunte…

26 noiembrie 2023. Ce dor ne-a fost tuturor de derby!

Derby-urile s-au reluat în campionat după sezonul istoric petrecut de Dinamo în L2. Întâi în iulie, continuând cu noiembrie. În reconstrucție, echipa pregătită de Ovidiu Burcă a pierdut 0-1 pe teren propriu, gol marcat de Florinel Coman în minutul 52.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Am făcut calculul! Câți lei primește un român, după recalculare, dacă a lucrat 40 de ani cu carte de muncă
Am făcut calculul! Câți lei primește un român, după recalculare, dacă a lucrat 40 de ani cu carte de muncă
Nu i-a ieșit nimic! Nota primită de Andrei Rațiu, la primul meci după ce a ajuns la 4.000.000 €
Nu i-a ieșit nimic! Nota primită de Andrei Rațiu, la primul meci după ce a ajuns la 4.000.000 €
Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!
Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!
Dezvăluire neașteptată din interiorul clubului Real Madrid: „Regretă că l-au adus pe Mbappe”
Dezvăluire neașteptată din interiorul clubului Real Madrid: „Regretă că l-au adus pe Mbappe”
Surpriză uriaşă a lui Lucescu! Fotbalistul pe care intenţionează să-l convoace în premieră la naţională
Surpriză uriaşă a lui Lucescu! Fotbalistul pe care intenţionează să-l convoace în premieră la naţională
Fosta soție a lui Adi Mutu, fermecătoare la 51 de ani! Cum arată Consuelo, imagini IREALE cu bruneta
Fosta soție a lui Adi Mutu, fermecătoare la 51 de ani! Cum arată Consuelo, imagini IREALE cu bruneta
Şocul momentului în România!
Şocul momentului în România!
Starul campioanei Germaniei, implicat într-un accident grav:
Starul campioanei Germaniei, implicat într-un accident grav: "Dumnezeu a decis că timpul meu nu a venit"
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Câţi bani face de-a lungul vieţii un absolvent de liceu, faţă de un român care a abandonat studiile
Câţi bani face de-a lungul vieţii un absolvent de liceu, faţă de un român care a abandonat studiile
MAXIMUL solar este în plină desfășurare! Ce înseamnă asta?
MAXIMUL solar este în plină desfășurare! Ce înseamnă asta?
Momentul în care Irinel Columbeanu a fost umilit de românul care are pensie de 11.000 de euro
Momentul în care Irinel Columbeanu a fost umilit de românul care are pensie de 11.000 de euro
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au mângâiat pe posterioare!
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au…
Cresc pensiile garantat pe 1 ianuarie. Se știe procentul. Ministrul Muncii, anunț făcut la TV
Cresc pensiile garantat pe 1 ianuarie. Se știe procentul. Ministrul Muncii, anunț făcut la TV
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Nintendo a dezvăluit un ceaș deșteptător: Cum arată și cât costă Nintendo Sound Clock Alarmo
Nintendo a dezvăluit un ceaș deșteptător: Cum arată și cât costă Nintendo Sound Clock Alarmo
Analiză. Maşinile electrice au băgat industria auto europeană în moarte clinică
Analiză. Maşinile electrice au băgat industria auto europeană în moarte clinică
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ  - FOTO
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ - FOTO
Clipul care te va emoționa până la lacrimi! Cum a fost răsplătită o tânără româncă după ce a hrănit un om al străzii - VIDEO
Clipul care te va emoționa până la lacrimi! Cum a fost răsplătită o tânără româncă după ce a hrănit un…
×