Hansi Flick, venit în această vară la Barcelona, a transformat echipa catalană într-o bestie și a demolat Real Madrid cu 4-0 pe Santiago Bernabeu.
Barcelona și-a umilit rivala de-o viață, Real Madrid, chiar în fieful acesteia, administrându-i un sec 4-0 în etapa a 11-a din La Liga.
Golurile au fost marcate de Lewandowski (54, 56), Yamal (77) și Raphinha (84), iar în urma acestui rezultat echipa catalană este lider autoritar în La Liga, după 11 etape, cu 30 de puncte, șase în plus față de eterna ei rivală.
Mulți au fost sceptici că Hansi Flick, sosit la Barcelona în această vară, va reuși să aibă performanțe, în contextul în care nu este „de-al casei”. S-a scos în evidență că tehnicienii care au adus glorie Barcelonei s-au tras din foști jucători, Luis Enrique și Pep Guardiola fiind cele mai elocvente exemple.
Dar Hansi Flick a adus ceva nou, scrie AS. Germanul a venit cu o autoritate aparte în vestiar, una senină, fără izbucniri. Când antrenorul german intră în Ciutat Esportiva, totul trebuie să fie la locul lui.
Nu ratează niciun detaliu, este meticulos în toate aspectele. A eliminat imediat amenzile, dar și premierile sau provocările. De asemenea, a preluat unele reguli din perioada când Xavi era antrenor și a adus altele noi.
Iată care sunt cele 10 porunci ale lui Flick.
1. Punctualitate. Toată lumea trebuie să fie prezentă la antrenament cu o oră și jumătate înainte de începerea lui
Flick dă cel mai bun exemplu și este primul care ajunge la baza de pregătire Ciutat Esportiva. Toată lumea, atât jucătorii, cât și personalul, trebuie să fie acolo cu 90 de minute înainte de antrenament, adică la ora 9:30 a Spaniei.
În timp ce jucătorii iau micul dejun, Flick se consultă cu cei din staff-ul tehnic cu privire la pregătirile pentru ședință, cu medicii despre starea accidentaților și cu preparatorii fizici despre sarcinile de lucru.
2. Controlul zilnic al greutății
În fiecare zi, fără excepție, înainte de a începe antrenamentele, jucătorii trebuie să treacă pe la cântar. Datele sunt înregistrate și evaluate săptămânal. Până în prezent, nimeni nu a greșit. De pe vremea lui Luis Enrique nu a existat o evidențiere atât de strictă a parametrilor fizici. La analizele medicale, antrenorul german a inclus și analize dentare pentru a completa tabloul clinic al fiecărui jucător.
3. Obiceiuri alimentare obligatorii
Echipa mănâncă în sala de mese de la Ciutat Esportiva. Nu există excepții. Nu este necesar ca fotbaliștii să mănânce împreună, pentru că au programe diferite, dar toţi sunt obligaţi să meargă la bufetul pregătit de Silvia Tremoleda, nutriţionistul de la prima echipă.
4. Sesiune de activare în ziua meciului
Jucătorii au în dimineața din ziua meciului o sesiune de activare. Flick consideră acest antrenament esențial pentru pregătirea meciurilor. De câteva ori, formula de start a suferit modificări după această sesiune. În primul sezon al lui Xavi, sesiunea de activare era tot în ziua meciului, dar jucătorii s-au plâns și s-a decis eliminarea ei.
5. Concentrat pe ziua meciului
Prin ședința de activare se revine la alt obicei vechi. De la sosirea lui Flick, jucătorii se adună la hotel la prânz, chiar dacă meciul este pe stadionul Montjuïc. În acest mod, sunt evitate surprizele neplăcute legate de traficul din oraș sau a oricărui alt incident de ultimă oră.
6. Odihnă după meci
Călătoriile spre casă la ore târzii în noapte au fost eliminate. Dacă meciul este în deplasare la ora 21:00 sau mai târziu și zborul cu avionul durează mai mult de o oră și jumătate, echipa rămâne să doarmă în orașul în care s-a jucat. Flick crede că jucătorul are nevoie să se odihnească după efortul din timpul unui meci și nu este în favoarea lui să ajungă în Barcelona la 3:00 dimineața, de exemplu, epuizat, eventual fără să fi dormit în timpul călătoriei.
7. Antrenamente lungi și intense
Antrenorul german a impus o disciplină foarte clară în ședințele de pregătire, cu accent mai ales pe pregătirea fizică, cu ajutorul lui Julio Tous, adus în această vară. Antrenamentul joacă un rol prioritar în cunoașterea statutului fiecărui jucător.
În acest sens, fotbaliștii fac exerciții cu un GPS pe braț care oferă toate datele și care sunt ulterior evaluate. Sesiunile durează de obicei 90 de minute, fără a lua în calcul munca de dinainte și de după sesiune. La finalul zilei, fotbaliștii vor fi petrecut aproximativ 5 ore în Ciutat Esportiva.
8. Dispariția sancțiunilor și „provocărilor economice”
Flick îi consideră pe jucători profesioniști și, ca atare, un sistem de penalități nu are sens și nici un aduce vreo motivație suplimentară. Fiecare știe ce a greșit și ce face bine și este responsabil nu numai față de antrenor, ci și față de echipă.
Sub această premisă, antrenorul german a decis să elimine amenzile, care erau valabile în mandatul lui Xavi. Asta nu înseamnă că un act de indisciplină trece neobservat sau nu are consecințe, ci se realizează cu alte tipuri de pedepse. De asemenea, jucătorii nu sunt recompensați, regula fiind instituită de tehnicianul german.
9. Delimitarea zilelor libere
Hansi Flick este pasionat de munca sa și își dorește un angajament maxim, atât din partea staff-ului, cât și a jucătorilor. Consideră că pentru a fi la cel mai înalt nivel, trebuie să dai totul la antrenament și la jocuri.
O zi fără muncă este o zi pierdută pentru Flick. Prin urmare, nu este adeptul oferirii a prea multe zile de odihnă, cel mult una pe săptămână. La fel de adevărat este că nici nu pot fi date mai multe când echipa are două meciuri într-o săptămână.
10. Relația profesională cu fotbaliștii
Flick nu vrea să fie nici tatăl, nici colegul jucătorilor pe care îi pregătește, ci antrenorul. El menține o relație excelentă cu toți jucătorii, bazată pe respect și angajament. Are ușile biroului lui deschise oricui, dar asta nu înseamnă că încurajează camaraderia.
Flick a delimitat foarte bine linia dintre fotbalist și antrenor, pe care niciunul dintre ei nu trebuie să o depășească. Încearcă să fie corect în deciziile sale, dar nu permite amestecul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER