Ioan Sdrobiș, 78 de ani, regretă și după 31 de ani că Dacia Unirea Brăila a pierdut finala Cupei României împotriva Universității Craiova, meci jucat pe fostul stadion „Lia Manoliu” în 1993.
Ioan Sdrobiș, 78 de ani, a trecut printr-o cumpână importantă a vieții sale. ProSport v-a informat că actualul manager al celor le la Onești din Liga 3 s-a operat de urgență la inimă, unde i s-au pus trei stenturi.
Însă, revenit acasă, aflând-se într-o perioadă de recuperare, Sdrobiș a acceptat să vorbească cu ProSport și despre un episod din cariera lui de antrenor.
În vara lui ’93, în finala Cupei României s-au întâlnit Universitatea Craiova, cea care în ’91 câștigase eventul, și revelația sezonului Cupei României din acel an, Dacia Unirea Brăila. Aceasta din urmă era antrenată de Ioan Sdrobiș.
„Cum să nu îmi aduc aminte de acel meci? Nu îl voi uita niciodată. A fost meciul care putea să îmi aducă și mie în cariera de antrenor un trofeu important. Să știți că și acum urmăresc meciul înregistrat integral pe internet. Și mă gândesc așa singur prin casă că dacă la vremea aia exista în fotbal VAR-ul niciodată, dar niciodată, Universitatea nu mă învingea.
Făcusem o echipă bună de tot la Brăila cu Pelin, Pluto Brătianu, Matincă, Drăgoi și toți băieții de la vremea aia, dar Mircea Salomir a greșit grav de tot în meciul ăla. Apropo de Pluto Brătianu. Nu am mai văzut în zilele de acum în campionatul României un așa fundaș central bun ca el. Universitatea îi avea pe Silviu Lung, Zamfir, Săndoi, Cristescu, tinerii Stângă și Papură. A, sa nu îi uit pe Gane, Neagoe și Craioveanu. Aveau și oltenii echipă bună, dar eu zic că Salomir nu trebuia să îi ajute pe olteni. Mi-aș dori să revedeți și voi cei tineri de acum acel meci pe internet. În minutul 2 Drăgoi al meu a scapat singur cu Silviu Lung, a dejucat perfect ieșirea apărării oltenilor la ofsaid, dar a fost faultat clar în careu de Silvică. Salomir trebuia să fluiere direct 11 metri și să îi acorde cartonașul roșu lui Silvică. El a lăsat jocul să continue. Dacă era VAR-ul, oltenii nu scăpau de 11 metri și de eliminare la Lung.
Apoi, în minutul 23, Matincă al meu este eliminat după ce Cristescu a căzut pe la mijlocul terenului. Salomir a considerat că Matincă l-a lovit pe Cristescu și i-a dat roșu. Dar pe reluări nu se vede sub nicio formă că Matincă îl lovește pe Cristescu. Și uite cum Brăila a rămas în 10 oameni și din minutul 23 mai luptă-te cu oltenii cu șanse egale dacă mai poți. Dar, chiar și așa, să știți am dus meciul până în minutul 85, atunci când nu am mai putut rezista și am încasat în ultimele cinci minute ale partidei două goluri. Însă, recunosc că îmi pare rău și de ceea ce i s-a întâmplat în acel meci lui Săndoi. Petrache nu a vrut sub nicio formă să îi rupă piciorul, dar nici Emil nu s-a oprit să șuteze, când l-a văzut pe Petrache că iese din zid. Ei au făcut și o schemă, dar toată lumea a văzut că Petrache a ieșit din zid. Nu știu de ce Emil nu s-a oprit din elan să șuteze. Îmi pare rău de accidentarea lui, dar o să îmi pară și mai rău până voi muri de faptul că am pierdut, zic eu și acum, pe nedrept acea finală. Oltenii nu aveau nevoie de ajutorul arbitrului. Universitatea avea o echipă bună, poate mai tehnică ca a mea, dar noi eram mult mai bine fizic ca Universitatea. Aveam și talie mai bună ca a lor. De la Universitatea îmi plăcea mult de decarul ei, Ovidiu Stângă. Era foarte tânăr pe atunci. Cred că avea vreo 20-21 de ani”, a spus Sdrobiș.
Universitatea Craiova: Silviu Lung – Mogoșanu, Zmfir, Săndoi, Cojocaru-Papură-Cristescu, Stângă, Vasc-Gane, Neagoe
Dacia Unirea Brăila: Hăisan – Baldovin, Bărtianu II, Darie, Sandu Minciu-Pelin, Măstăcan, Petrache, Drăgoi-Matincă, Minga
Au marcat: Vasc, min 85, Craioveanu, min 90
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER