Modul în care Gigi Becali a preluat Steaua București, cu mai bine de două decenii în urmă, continuă să nască discuții aprinse în emisiunile TV. Gabi Balint a ieșit la atac, rememorând cele întâmplate.
În 1988, clubul a ieșit de sub umbrela Ministerului Apărării, fiind cedat omului de afaceri, Viorel Păunescu, cel care l-a ajutat pe Becali să devină patron, cinci ani mai târziu. Nu singur, ci cu sprijinul lui Victor Pițurcă, care era antrenor principal.
Potrivit lui Gabi Balint întreaga operațiune de cedare a Stelei a fost ilegală, în condițiile în care Viorel Păunescu nu avea acest drept. Victor Pițurcă a avut la rândul său un rol important.
Clubul a devenit societate pe acțiuni, iar cei doi i-au permis lui Gigi Becali să preia pachetul majoritar în schimbul a șapte milioane de dolari. Redăm dialogul purtat de fostul internațional cu Decebal Rădulescu și Radu Naum, la Digi Sport.
Balint: Cu Păunescu era altceva! Nu avea ce să predea, era administrator, nu era echipa lui. Ei au fixat că Steaua costă 8 milioane și ceva de dolari, să facă acțiunile, atât a costat. În funcție de asta au împărțit acțiunile.
Rădulescu: Țin minte ce a spus Hagi, cred că la Marius Tucă Show, ce a putut să spună de cum a furat Gigi Becali Steaua.
Balint: Au trecut atâția ani… Cum să nu îmi amintesc?! Am fost membru fondator și am fost dat afară.
Naum: Ați plecat de lehamite, țin minte.
Balint: S-a făcut o taxă, de 1.200, nu s-a știut. Și s-a restrâns de la 100 de membri fondatori la 10-12.
Naum: Ce părere ai de Pițurcă, care după a stat și a militat pentru CSA Steaua, dar în acea vreme era lângă Becali?
Balint: El și-a dat seama la acea vreme de aceste lucruri, cred că nu a procedat bine. El cu Păunescu și Gigi Becali au făcut toate astea.
Naum: Deci lucrurile ilegale au fost lăsate să se întâmple de Armată.
Balint: Asta e altă problemă.
Chiar dacă CSA Steaua a obținut în instanță numele, marca și palmaresul, Gigi Becali și-a exprimat în repetate rânduri convingerea că echipa sa este continuatoarea de drept a roș-albaștrilor, luându-l peste picior pe Florin Talpan. În cea mai recentă declarație de acest gen a făcut referire la o „hotărâre de la Madrid”, conform căreia ar avea câștig de cauză.
„Am spus în ultimul timp Steaua, pentru că oamenii și toate instituțiile trebuie să înțeleagă că nu ne batem joc de România. Adică avem o echipă, Steaua, care a făcut performanțele pe care le-a făcut și care trebuie să revină la normal. Și încet, încet vor reveni lucrurile la normal. Cât de curând o să iasă hotărârea de la Madrid. Înțelegi? Cu marca Steaua. Și acum o să fie Steaua. Că iese acum. Au făcut ei opoziție, o să le respingă opoziția și după aia… Că dacă nu se știe în România cum e cu continuitatea, știu ăia, străinii, cum e cu continuitatea. (n.r. – S-ar mai putea schimba denumirea clubului vreodata, oficial?) Păi Steaua va fi, păi Steaua este. FCSB = Steaua. Fotbal Club Steaua București. Hai, mă, te iei după Talpan. Dacă ne lăsăm după el, ajunge țara asta de râpă”, a spus finanțatorul FCSB.
„Am spus în ultimul timp Steaua, pentru că oamenii și toate instituțiile trebuie să înțeleagă că nu ne batem joc de România. Adică avem o echipă, Steaua, care a făcut performanțele pe care le-a făcut și care trebuie să revină la normal. Și încet, încet vor reveni lucrurile la normal.
Cât de curând o să iasă hotărârea de la Madrid. Înțelegi? Cu marca Steaua. Și acum o să fie Steaua. Că iese acum. Au făcut ei opoziție, o să le respingă opoziția și după aia… Că dacă nu se știe în România cum e cu continuitatea, știu ăia, străinii, cum e cu continuitatea. (n.r. – S-ar mai putea schimba denumirea clubului vreodata, oficial?) Păi Steaua va fi, păi Steaua este. FCSB = Steaua. Fotbal Club Steaua București. Hai, mă, te iei după Talpan. Dacă ne lăsăm după el, ajunge țara asta de râpă”, a spus finanțatorul FCSB.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER