Interviu eveniment cu Călin Georgescu: „Voi conduce România la fel cum Hagi a făcut-o pe teren!”. Ce spune candidatul la alegerile prezidențiale 2024 despre echipa națională, David Popovici și bucuria supremă trăită în sportul românesc, prin Nicolae Dobrin. EXCLUSIV

Interviu eveniment cu Călin Georgescu: „Voi conduce România la fel cum Hagi a făcut-o pe teren!”. Ce spune candidatul la alegerile prezidențiale 2024 despre echipa națională, David Popovici și bucuria supremă trăită în sportul românesc, prin Nicolae Dobrin. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alegerile prezidențiale 2024 își vor consuma duminică turul 2 și vom afla noul președinte al României pentru următorii cinci ani: Călin Georgescu sau Elena Lasconi?

Primul, candidat independent, a obținut 22,94% din voturi în primul tur, în vreme ce al doilea candidat, reprezentantul USR, a obținut 19,18%. Aproape 9,5 milioane de români au fost prezenți la vot, iar în aceste ore o lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură deznodământul final. Începând de vineri, 6 decembrie, românii din diaspora pot deja vota în vreme ce ziua de duminică este singura în care românii din țară își pot exercita acest drept.

Din dorința de a oferi cititorilor ProSport o parte din viziunea celor doi candidați cu privire la sportul românesc dar și detalii în exclusivitate despre cât și cum sunt legați aceștia de sport, i-am provocat pe Călin Georgescu (62 ani) și Elena Lasconi (52 ani) la un interviu special.

Călin Georgescu într-un interviu eveniment despre sport

Am alcătuit un set unic de întrebări, într-un demers jurnalistic echilibrat și relevant pentru interesul publicului nostru. Călin Georgescu a fost primul care a dat curs invitației, așadar publicăm astăzi interviul oferit în exclusivitate ProSport, cu mențiunea că trei dintre subiectele din setul de întrebări nu au fost abordate (Legea 4, FCSB vs Steaua, bani publici versus bani privați în fotbalul românesc).

În speranța că și Elena Lasconi va răspunde pozitiv demersului ProSport în timp util, câtă vreme campania electorală se termină sâmbătă dimineața, la ora 07:00, vom publica și al doilea interviu imediat după realizarea acestuia.

De la Jigoro Kano și Paavo Nurmi spre propriile lecții de pe tatami

Care este personalitatea sportivă pe care ați admirat-o în copilărie și tinerețe? 

În copilărie și tinerețe am fost profund inspirat de Jigoro Kano, fondatorul judo-ului. Filosofia sa despre echilibru și respect, precum și ideea că adevărata forță constă în a sta demn pe propriile picioare, nu în a cădea în genunchi, mi-au modelat caracterul. Judo-ul nu este doar un sport, ci și o lecție despre cum să înfrunți viața cu integritate și echilibru interior.

Dar cea care v-a influențat viziunea la maturitate? 

Paavo Nurmi, legendarul alergător finlandez (foto jos), este pentru mine simbolul voinței de neclintit. Performanțele sale excepționale, dar mai ales dedicarea și hotărârea cu care a depășit orice obstacol, m-au inspirat să înțeleg că, indiferent de dificultățile întâlnite, perseverența este cheia succesului.

Paavo Nurmi: A distance running legend who set two Olympic records in as many hours

Amândoi m-au învățat lecții esențiale: să rămân echilibrat și demn, dar și să lupt fără să renunț, indiferent de circumstanțe. Aceste valori m-au ghidat nu doar în sport, ci și în viață. Fondatorul judo-ului și alergătorul finlandez sunt cei care mi-au influențat viziunea deoarece conceptul primului este echilibrul și bărbatul care stă pe verticală, nu în genunchi, și al doilea pentru că reprezintă voința: indiferent de obstacole, nu se lasă niciodată.

Care este sportul pe care îl practicați sau l-ați practicat în copilărie ori tinerețe și care e povestea dumneavoastră legată de începutul practicării acestuia?

Sportul care mi-a marcat copilăria și tinerețea a fost judo-ul. Povestea începutului meu în acest sport are o notă de întâmplare și destin. Colegul de serviciu al mamei era prieten cu Sorin Arjoca, antrenorul care l-a descoperit și l-a antrenat pe celebrul nostru campion olimpic Mircea Frățică. Prin intermediul acestei legături am ajuns pentru prima dată în sala de antrenament. Ceea ce m-a captivat la judo nu a fost doar latura competitivă, ci și filosofia care îl definește. Judo-ul te învață că, indiferent de circumstanțe, trebuie să rămâi mereu în picioare. Această idee m-a ghidat atât pe tatami, cât și în viață, m-a ajutat să înfrunt cu demnitate provocările și să găsesc echilibrul în orice situație.

„Urmăresc cu interes deosebit atletism, judo, precum și tenis, fotbal și înot”

Ce trăsături importante din personalitatea dumneavoastră ori din structura profesionistului care candidează pentru funcția de Președinte considerați că au fost influențate de sportul pe care l-ați practicat sau descoperit din postura de suporter și cum s-a realizat acest proces?

Sportul a modelat în mine valori esențiale precum demnitatea, onoarea și fair play-ul, care mă definesc ca profesionist și candidat pentru funcția de președinte. Am învățat că demnitatea înseamnă să te ridici după orice cădere, onoarea înseamnă să-ți respecți principiile și adversarii, iar fair play-ul, să abordezi fiecare situație cu corectitudine. Aceste lecții, dobândite atât pe tatami, cât și ca suporter, mi-au format caracterul și viziunea asupra unui leadership bazat pe integritate și respect.

Ce sport sau sporturi urmăriți cel mai adesea, fie participând direct la evenimente sportive, fie prin intermediul transmisiunilor tv ori online?

Sunt pasionat de sport în general, dar urmăresc cu interes deosebit atletismul, judo-ul, precum și tenisul, fotbalul și înotul. Pe lângă pasiunea mea personală pentru unele dintre acestea, m-am apropiat de tenis, fotbal și înot datorită entuziasmului sportiv al celor trei băieți ai mei, care m-au inspirat să le urmăresc performanțele și să împărtășim bucuria competițiilor sportive împreună. Indiferent de sport, apreciez dedicarea, disciplina și spiritul de fair play care transformă fiecare competiție într-o lecție de viață.

„Cea mai mare bucurie trăită prin sportul românesc e legată de Nicolae Dobrin”

Care este cea mai mare bucurie pe care ați trăit-o prin intermediul sportului românesc?

Cea mai mare bucurie pe care am trăit-o prin sportul românesc s-a născut din spectacolul, genialitatea și modestia inegalabilă a lui Nicolae Dobrin, o adevărată legendă care a inspirat generații întregi.

Dar ultima bucurie pe care v-a produs-o sportul românesc?

Ultimele bucurii marcante mi-au fost oferite de performanța remarcabilă a echipei naționale de fotbal în 2024 (foto jos), care ne-a unit prin entuziasm și mândrie, și de reușitele extraordinare ale lui David Popovici, care continuă să ne ducă numele pe cele mai înalte culmi ale sportului olimpic. Aceste momente ne reamintesc forța și frumusețea sportului românesc.

„Lipsa implicării Statului în sportul românesc? Soluția e simplă: sportul, prioritate națională”

Ce vă deranjează cel mai mult când vine vorba de sportul românesc de azi, considerând că reprezintă una din problemele fundamentale ale acestei zone, și care e soluția în viziunea dumneavoastră?

Cea mai mare problemă a sportului românesc este lipsa implicării Statului. Părinții sunt principalii sponsori, infrastructura sportivă este deficitară, iar educația fizică lipsește din școli. Soluția este simplă: sportul să devină o prioritate națională, prin investiții în infrastructură, sprijin real pentru tineri și reintroducerea educației fizice ca element esențial în școli. Astfel vom putea redresa sportul românesc și vom încuraja o generație sănătoasă, activă și competitivă.

Având în vedere rolul important al Președintelui în politica externă a României, care este viziunea dumneavoastră cu privire la diplomația sportivă și cum poate fi rezumată strategia concretă prin care doriți să abordați această zonă?

Sportivii sunt cei mai buni diplomați ai României. Cu cât avem mai mulți pe podiumurile mondiale, cu atât țara noastră devine mai cunoscută și respectată. Strategia mea este, de asemenea, simplă: investiția în sport și implicarea activă a Statului pentru a crește numărul acestor ambasadori de excepție.

„Voi avea consilieri pe zona sportului, e parte esențială a viziunii mele”

Care sunt consilierii proveniți din zona sportului (foști sportivi, antrenori, manageri etc.) pe care îi veți avea ca Președinte și veți avea un consilier care să acopere inclusiv zona sportului?

Aceștia vor fi anunțați la momentul potrivit. Pot confirma însă că voi avea alături profesioniști cu experiență și voi asigura o reprezentare dedicată pentru zona sportului, ca parte esențială a viziunii mele.

Media Uniunii Europene privind practicarea săptămânală a unei activități sportive de către cetățenii de peste 15 ani este de 38%, iar în cazul României este de doar 20%. În același timp, Președintele României este cel care desemnează primul ministru și numește Guvernul. Cât va conta pentru dumneavoastră strategia potențialilor prim-miniștri pentru dezvoltarea sportului în România în desemnarea unuia și, în aceeași perspectivă, în numirea Guvernului?

Va conta foarte mult. Sportul înseamnă sănătate, integritate, disciplină, voință și spirit de învingător, valori esențiale pentru progresul național. Sportul va fi o prioritate națională, iar criteriile de selecție vor include atitudinea morală, abilitățile profesionale și implicarea în activități sportive. Acestea sunt fundamentale în construirea unei echipe guvernamentale dedicate unui viitor sănătos și activ pentru România.

Campania electorală ca o finală din fotbal: „Lipsa de fair-play domină…”

Care este clubul sportiv din România față de care v-ați simțit cel mai apropiat sau ale cărui echipe le-ați susținut, fie și în copilărie, poate și astăzi?

De-a lungul timpului, nu am avut o afecțiune exclusivă pentru un anumit club sportiv, însă am susținut și am trăit cu toată inima performanțele sportivilor români din orice colț al țării. Fiecare victorie, fiecare moment de mândrie națională m-a emoționat profund, iar pasiunea și dedicarea sportivilor români au fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru mine.

Vă pregătiți pentru o finală și, la fel ca în fotbal, finalele nu pot avea decât un învingător și un învins. Ce fel de „meci” credeți că văd românii în aceste zile și care sunt punctele forte, similare unora pe care le are o echipă de fotbal, prin care considerați că veți învinge?

În aceste zile, românii văd un meci în care lipsa de fair-play domină, iar eu îmi doresc să aduc corectitudinea, eleganța și credința nu doar în politică, ci și în întreaga societate românească. Punctele mele forte sunt claritatea viziunii, umanitatea și apropierea de popor, dedicarea și respectul față de valori și principii.

Călin Georgescu: „Vreau să fiu un lider ca el!”

Dacă ar fi să comparați stilul prin care doriți să conduceți România în anii mandatului dumneavoastră cu stilul unui fotbalist român din orice generație care ar fi cea mai relevantă comparație și de ce?

Dacă ar fi să compar stilul meu de a conduce România cu stilul unui fotbalist român, l-aș alege pe Gheorghe Hagi. Vreau să fiu un lider care pune România pe primul loc, să aduc unitate, performanță și speranță, la fel cum Hagi a făcut-o pe teren, dăruind totul pentru echipă și pentru țară.

Credit foto: calingeorgescu.ro, olympics.com (CIO)

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Ar fi o lovitură de proporții! Elon Musk se gândește să cumpere un club de fotbal legendar
Ar fi o lovitură de proporții! Elon Musk se gândește să cumpere un club de fotbal legendar
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau:…
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Răsturnare incredibilă de situaţie! Transferul jucătorului cu care Dinamo încerca să dea o nouă lovitură e ca şi picat
Răsturnare incredibilă de situaţie! Transferul jucătorului cu care Dinamo încerca să dea o nouă lovitură e ca şi picat
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el:
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el: "Îl…
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Momente cumplite pentru Gigi Becali, a contractat virusul periculos care aduce noul Covid din China
Momente cumplite pentru Gigi Becali, a contractat virusul periculos care aduce noul Covid din China
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Fundaşul Alexandru Ţîrlea, crescut la Academia Real Madrid, a semnat cu CFR Cluj
Fundaşul Alexandru Ţîrlea, crescut la Academia Real Madrid, a semnat cu CFR Cluj
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
×