În cursul zilei de marți, 10 decembrie, a avut loc primul termen al procesului intentat Rapidului de Adrian Păunescu, cel care solicită nu mai puțin de 1.000.000 de euro pentru folosirea fără acord a versurilor tatălui său în scopuri comerciale. Probele aduse în fața magistraților i-au lăsat fără cuvinte pe avocații echipei patronate de Dan Șucu și Victor Angelescu.
Dosarul având ca obiect „drepturi de autor și drepturi conexe” vizează și Clubul Sportiv Rapid, ca urmare a faptelor săvârșite de fostul director general, Bogdan Vasiliu. Sunt implicate, totodată, entități precum Romfilatelia sau Metrorex.
Din dorința de a demonstra că giuleștenii au folosit în scopuri comerciale versurile imnului, Andrei Păunescu a strâns mai multe obiecte doveditoare. Toate au fost prezentate la proces, potrivit orangesport.ro, lăsându-i fără replică pe avocații clubului.
A reacționat, în schimb, jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan, prezent în sala de judecată: „Cum oare s-au putut folosi versurile lui Adrian Păunescu pe sticle cu vin, cu bere, în condiţiile în care se ştia foarte clar că la Cenaclul Flacăra cel care era prins că bea alcool era taxat foarte drastic de Păunescu?”.
Fiul poetului solicită daune morale în valoare totală de 4,15 milioane de euro. Lista completă a instituțiilor trimise în judecată arată astfel:
Înaintea primului termen al procesului, Andrei Păunescu susținea că alb-vișiniii au dreptul de a folosi imnul, dar nu pentru a vinde produse precum fulare, eșarfe sau sticle cu vin, așa cum s-a întâmplat în 2023, cu ocazia centenarului. Acesta se arăta, totodată, dispus să se așeze la masa negocierilor.
„Înainte să demarez procesul, nu m-a căutat nimeni dintre părțile pe care le-am chemat în judecată, deși îmi cunoașteau planurile. Astfel, am decis să merg mai departe, să mă adresez instanței. Dacă dumneavoastră vi s-ar lua un lucru din casă, nu ați sesiza autoritățile? Mi s-a furat ceva din casă! E furt intelectual! Una este cântecul, în sensul că nu este o problemă și se poate cânta la liber. Dar când versurile apar în scopuri comerciale, pe sticle cu vin, pe eșarfe, pe trenuri, fără ca nimeni să te întrebe, nu consider că este normal. Numele tatălui meu a fost asociat cu alcool, cu pariuri, chestiuni cu care el nu avea nicio legătură. Nici în acest moment nu exclud din start negocieri, dar trebuie menționat că faptele au fost făcute în anul centenarului, 2023, când au avut loc vânzări masive de produse promoționale, fiind vorba despre un moment emoțional. Asta fără ca numele tatălui meu să fie măcar menționat undeva, de parcă ar fi fost versuri culese din folclor, nu scrise de el, în 1979”, declara fiul lui regretatului Adrian Păunescu pentru adevărul.ro.
„Înainte să demarez procesul, nu m-a căutat nimeni dintre părțile pe care le-am chemat în judecată, deși îmi cunoașteau planurile. Astfel, am decis să merg mai departe, să mă adresez instanței. Dacă dumneavoastră vi s-ar lua un lucru din casă, nu ați sesiza autoritățile? Mi s-a furat ceva din casă! E furt intelectual!
Una este cântecul, în sensul că nu este o problemă și se poate cânta la liber. Dar când versurile apar în scopuri comerciale, pe sticle cu vin, pe eșarfe, pe trenuri, fără ca nimeni să te întrebe, nu consider că este normal. Numele tatălui meu a fost asociat cu alcool, cu pariuri, chestiuni cu care el nu avea nicio legătură.
Nici în acest moment nu exclud din start negocieri, dar trebuie menționat că faptele au fost făcute în anul centenarului, 2023, când au avut loc vânzări masive de produse promoționale, fiind vorba despre un moment emoțional. Asta fără ca numele tatălui meu să fie măcar menționat undeva, de parcă ar fi fost versuri culese din folclor, nu scrise de el, în 1979”, declara fiul lui regretatului Adrian Păunescu pentru adevărul.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER