ProSport publică azi a doua parte a interviului cu Marian Mihail, directorul executiv de la FC Rapid, în care aflăm lucruri interesante din curtea giuleștenilor.
Nu salariile neplătite au fost marea problemă găsită de noua conducere, ci rezilieri nelegale, semn că s-au produs tot felul de inginerii financiare.
De asemenea, directorul executiv vorbește despre salariile ultimilor fotbaliști transferați.
ProSport: Cât adevăr este in zvonurile apărute în presă despre clauzele din contractul lui Marius Șumudică?
Marian Mihail: Trebuie să îmi pun șepcuța de avocat pe cap și să mă ascund în spatele confidențialității, îmi pare rău. Ce pot să spun este că nu avem contracte cu clauze pe care, dacă am fi puși de partea cealaltă, nici noi nu le-am accepta la rândul nostru.
Obligațiile trebuie să fie pe cât posibil echilibrate. În domeniul juridic se spune că, cu cât contractul e mai scurt, cu atât încrederea părților între ele e mai mare. Contractul domnului Șumudică are 3 pagini.
Cum vă explicați că un club ca Rapid – care a trecut printr-un faliment din cauza unor salarii „nesimțite” – oferă azi salarii foarte mari pentru Boupenza si N’Jie ?
În primul rând, și cred că am mai spus-o, nu salariile mari ale jucătorilor au dus vechea societate în faliment. Grosul banilor pe care noi i-am plătit în numele fostei societăți, de exemplu, au fost penalități și despăgubiri pentru rezilieri nelegale.
Mare/foarte mare are și o doză de relativitate. Da, au salariile mari, sunt capi de listă, dar mai sunt și alți jucători bine plătiți. Nu aș vrea să rămână cineva cu impresia că sunt diferențe de ordinul zerouri în plus între jucători.
Mai departe, sunt și epoci și situații diferite. Îmi e foarte greu sa cuantific, îmi e și mai greu sa compar valoarea jucătorilor cu salarii mari de azi cu valoarea celor bine plătiți atunci… Ce e evident este că acum există mult mai multă stabilitate și certitudine în ceea ce privește angajamentul acționarilor.
De ce s-a ales Dubaiul ca loc de cantonament de iarnă? E totuși o premieră.
Mă bucur că ați observat. Încercăm mereu să facem lucrurile altfel, să rupem niște monotonii, niște rutine.
Concentrarea, vizualizarea, sunt foarte importante când vrei să îți forțezi limitele, să te autodepășești. Spre exemplu, dl Mircea Lucescu spunea că nu organizează meciuri amicale pe terenuri de antrenament, nici măcar în cantonament. Tot timpul pe stadioane, oricât de mici ar fi.
De ce? Ca jucătorii să fie concentrați la maxim. Antalya devenise cumva sinonim cu plafonarea, zbori cu aceleași echipe românești, stai la aceleași hoteluri, te cerți cu aceiași administratori de teren când plouă, eventual te mai încarci și cu problemele altor jucători, neplătiți cu lunile.
Diferențele de cost nu au fost foarte mari, comparativ cu Antalya, așa încât am decis să oferim o altă experiență jucătorilor.
E greu de lucrat cu Dan Șucu? Sau nu? Cum explică faptul ca informații pe care clubul nu le anunță și nu si le asuma sunt discutate în presă?
Eu am început să lucrez îndeaproape cam pe la vârsta pe care o avea dumnealui când a cumpărat prima fabrică, iar la început am simțit-o ca o presiune. Dar dl Șucu abordează lucrurile într-un mod foarte simplu. Din păcate, de multe ori e al naibii de greu să fii simplu.
Odată ce îți dai seama că ceva complicat poate fi spart în mai multe lucruri mici, mai simple, începi să vezi totul mai simplu. Și atunci devine mai ușor de lucrat cu dumnealui.
Mai departe, echipa de comunicare a clubului e într-o continuă modificare din vară, sper în curând să se vadă schimbări în bine în modul în care comunică clubul. Dincolo de asta, ce dorește să transmită un acționar prin intermediul clubului și ce dorește să transmită direct este privilegiul său ca acționar.
Cât adevăr se află in zvonul ca Dan Sucu are sfătuitori din afara clubului (printre ei – Robert Niță și Răzvan Raț) si ca nu se sfătuiește niciodată cu angajații clubului ?
În primul rând, nu există subiect important pentru club cu privire la care dl. Șucu să nu se consulte cu colegii din club. În al doilea rând, situațiile în care se trece peste părerea colegului responsabil de acel subiect sunt foarte rare.
Chiar dacă dl. Șucu sau dl. Angelescu au păreri diferite, se discută, se ajunge la un consens de cele mai multe ori. Da, ca acționari, au privilegiul acesta, că părerea lor este finală, dar îl folosesc foarte rar.
Mai departe, atunci când investești mult într-un domeniu nou, cred că e firesc să ai și consultanți proprii, separat de club
Nu știu cât de des sau în ce detalii intră, dar aș fi fost surprins ca dl Șucu să nu aibă și sfătuitori externi. Îmi aduc aminte, în vara lui 2022, colegii de la marketing și vânzări chiar au lucrat câteva săptămâni alături de un apropiat al dlui Șucu, specialist în acel domeniu.
Când se fac demersurile la federație pentru recuperarea celor 2 titluri neoficiale din 1942 și 1944, titluri câștigate pe teren și neomologate?
Demersurile au fost începute de mult, Daniel Niculae își făcuse din asta o prioritate. A urmat o perioadă în care Lucian Ionescu a adunat o serie de documente, pe care le-a depus la Ligă. El acum este într-un concediu medical destul de lung, dar munca lui era terminată pe acest subiect oricum.
Planul este ca în 2025 să reușim ca acest subiect să fie supus la vot într-o adunare generală a ligii sau federației.
Care este stadiul procesului dintre familia lui Adrian Păunescu și clubul Rapid?
În primul rând, procesul este între dl Andrei Păunescu și toate celelalte entități, printre care și clubul Rapid. Ceilalți membri ai familiei Păunescu nu sunt implicați în demers. Știți, a chemat în judecată și Metrorex-ul, CFR-ul… au scăpat Tesla și Amazon.
Probabil la primăvară o să avem soluția din primă instanță, dar aceste procese au două căi de atac, se poate ajunge până în recurs la Înalta Curte. Dacă nu va înțelege răul pe care îl face imaginii marelui poet, și nu se va opri, atunci probabil vor trece ani până la un verdict final.
Ați fi mulțumit ca Rapid să realizeze profit an de an și echipa să nu cucerească niciun trofeu în următorii ani?
Se spune că locul 2 este primul care pierde, deci trebuie să ne dorim și trofee. Bilanțuri contabile legate în coperte de piele și puse în vitrina clubului nu am văzut nicăieri.
Care este obiectivul personal pe 2025? Dar al FC Rapid?
Obiectivul clubului este de a continua pe acest drum stabil, de a ține un ritm de creștere, și de a profita de toate oportunitățile de a performa. Personal, îmi doresc ca, împreună cu echipa administrativă, să ne putem ridica la nivelul așteptărilor noastre, în primul rând.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER