Agențiile de presă transmit că gigantul asiatic a fost zguduit de două atentate teroriste soldate cu morți și răniți.
Potrivit cotidianului Bild, mai multe guverne occidentale au cerut noi garanții de securitate liderilor chinezi, în timp ce panica pare a se fi instaurat în marile orașe chinezești.
China, o țară în stare de asediu
În urma unor "acțiuni de sabotaj", după cum le numesc anunțurile oficiale, cel puțin trei persoane au decedat, alte 18 sunt rănite în urma unor explozii care au aruncat în aer două autobuze în provincia Yunnan din sud-vestul țării. Poliția a anunțat că a demarat anchete oficiale în orașul Yunming, localitatea în care s-au produs atacurile și că au reținut mai multe persoane suspecte.
Mai sunt doar trei săptămâni
Cu aproximativ 20 de zile înaintea debutului Olimpiadei, criticile aduse Chinei de organizațiile care luptă pentru respectarea drepturilor omului s-au înmulțit simțitor.
Erau, deja, probleme cu poluarea, cu respectarea drepturilor animalelor dar problema securității nu s-a pus niciodată atât de serios.
"China se folosește de atentatele teroriste, reale, de altfel, pentru a scăpa de persoane indezirabile", spun diferitele ONG-uri, care pretind a avea dovezi clare în acest sens.
"Troika" celor puternici Deocamdată, nu există reacții oficiale din partea celor mari. Și asta, cu toate că la Beijing sunt așteptați președintele american G.W. Bush, cel francez, Nicolas Sarkozy și noul prim-ministru de la Kremlin, Vladimir Putin.
Mai mult decât atât, surse din anturajul susnumiților lideri au precizat că este prevazută o întâlnire între cei trei cu ocazia Olimpiadei.
Rămâne de văzut daca totul va ramâne în picioare după dramaticele evenimente care au însângerat China.
Â
articol scris de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER