Venind din România, primul lucru care te uimește când intri în baza de canotaj de la Shunyi este afluența de spectatori. 15.000 de fani agită steaguri de toate culorile în tribune, cele mai multe fiind britanice. Evident, de vreme ce în Insulă a fost consemnată prima cursă de canotaj, în urmă cu vreo 300 de ani. Apa este liniștită, vremea superbă, iar emoțiile sportivilor se simt chiar și din tribună, aduse pe ecranele imense de camerele de filmat, aflate peste tot. Prima zi de finale a venit cu speranțe pentru români. La o săptămână după primul aur olimpic la Beijing, cucerit de judoka Alina Dumitru, se aștepta ca la zestrea delegației să se mai adauge un titlu. Georgeta Andrunache și Viorica Susanu porneau favorite în proba de „doi fără cârmaci”, pe care o câștigaseră și la Atena. Mai mult, Andrunache punctase și la Sydney, în 2000, alături de Doina Ignat. S-au instalat la șefie de la 1.000 m
Cursa româncelor a fost a treia în program. Trei minute de întârziere au sporit tensiunea. Geta și Suzi au pornit bine, menținând un loc în plutonul fruntaș. Locul trei de la 500 de metri nu a îngrijorat pe nimeni: loviturile lungi și tehnica perfectă le permitea să se mențină în cursă chiar și cu efort mai mic decât adversarele. De la 1.000 de metri, au luat conducerea. Chinezoaicele au ridicat strocul, dar valoarea și pregătirea româncelor au fost superioare.
Și-au urcat singure barca pe supoți
Victoria le-a descătușat: bucurie pe ponton și lacrimi la festivitatea de premiere. Apoi, sute de felicitări, dar nu și favoruri: când au ajuns la hangar, nu le-a ajutat nimeni să care barca până pe suporții speciali. Poate că și de aici pornește forța acestor fete extraordinare: au răzbit mereu prin forțele proprii, fără protecție sau vreun statut special!
3 victorii consecutive în proba feminină de două rame fără cârmaci are România la ultimele trei ediții ale JO
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER