Antrenamentele sportivilor români în Piatra Arsă, la 2.000 m altitudine, au fost proiectate pentru Olimpiada din 1968, de la Mexico City, dar, treptat, pregătirea din complexul situat în Masivul Bucegi părea pe cale de dispariție. Povestea locului în care zăpada se așterne încă din septembrie pare însă fără de sfârșit.
An de an, sportivi din diferite ramuri urcă la Piatra Arsă pentru a-și mări capacitatea vitală a organismului. Din cauza lipsei de oxigen, organismul se adaptează la condițiile vitrege, producând mai multe globule roșii, o sesiune de antrenament efectuată în acest mediu (temperatură scăzută în zone diferite de relief, vale, deal, munte) echivalând cu două „porții“ servite, spre exemplu, în București.
În cadrul cu aer extrem de tare, pe platoul alpin în care pădurea de jnepeni reprezintă peisajul dominat, se pregătește în această perioadă și medaliatul cu bronz la CE indoor de la Viena, atletul Ioan Vieru (29 de ani). Cel care se autointitulează drept un „haiduc al munților“ dezvăluie pentru ProSport episoade ale pregătirii sale montane și le sugerează tinerilor să nu ocolească Piatra Arsă.
„De obicei mă antrenez cu două perechi de egări pe mine și cu un trening gros de fâș, pentru că în septembrie au fost și -6 grade Celsius. Săptămâna trecută a nins și am făcut alergări și pe gheață. Mai facem și mătănii, vrând nevrând, dar fără sacrificii și fără efort nu se poate realiza nimic. Uneori facem antrenamentele în pante, alteori pe stadion. Noaptea n-ai cum să nu dormi, pentru că ești foarte obosit. Le recomand tuturor sportivilor să vină aici“, spune sprinterul, a cărui viteză e uneori îngreunată de țurțurii agățați de pantalonii care au măturat zăpada.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER