Ultimele zile au fost clar marcate de o dispută în ceea ce privește prima poziție în topul celor mai bogați români. Dacă în catalogul Adevărul Gigi Becali ocupă abia poziția a șaptea, cu o avere cifrată undeva între 700 și 750 milioane de euro, în topul Capital patronul Stelei a trecut pe prima poziție, fiind cotat la 2,5 miliarde de euro! O diferență pe care latifundiarul a taxat-o imediat, acuzându-i pe cei de la Adevărul că au realizat topul după dorința patronului lor, Dinu Patriciu, pe care l-au și trecut pe prima poziție. Oricare dintre cele două clasificări am folosi, e clar că suntem departe de ceea ce se întâmplă în alte campionate. Și nu vorbim aici doar de țările cu tradiție în fotbal, ci și de cele mai slab cotate decât noi, dar care dispun de oameni cu potență financiară superioară personajelor din Liga I.
Abromovici e peste toți
De departe, topul finanțatorilor potenți din Europa este condus de Roman Abramovici, cel care deține, printre altele, pe Chelsea Londra. 19,5 miliarde de euro este averea fostului șef al lui Mutu. Rinat Ahmetov, omul care l-a adus pe Mircea Lucescu la Donețk, a adunat 7,2 miliarde de euro, în timp ce Mihail Prohorov, deținătorul lui FC Moscova, se apropie de Abramovici, bifând până acum 14,2 miliarde.
Ai noștri, ca brazii
În ciuda faptului că mai tot timpul declară că fotbalul nu este o activitate rentabilă pentru buzunarele lor, patronii cluburilor din Liga lui Mitică sunt trecuți, aproape fără excepție, la capitolul creșteri în top. Cristi Borcea, George Copos, Vasile Turcu, Nicolae Badea, Cornel Penescu sau Fathi Taher au cifre mai mari în dreptul averilor, semn că notorietatea dată de statutul de investitori în fotbal le-a adus beneficii în business.
Mutu și Chivu, doar în Adevărul
Fotbaliștii naționalei nu figurează decât într-unul dintre cele două topuri, anume în cel editat de Adevărul Holding. Căpitanul naționalei ar avea o avere estimată la 25 de milioane de euro, în timp ce Mutu apare doar cu 14! Interesant este că în topul Capital, jucătorul Fiorentinei figurează cu o avere de 10 milioane de euro, nefiind însă inclus în clasament din cauza datoriei de 17 milioane pe care o are, deocamdată, către Chelsea!
Consorțiile au luat locul magnaților
Odată cu dispariția sau retragerea din fenomen a unor potenți oameni de afaceri ca Jesus Gil y Gil sau Bernard Tapie, în Spania și în Franța sunt la modă consorțiile financiare care au preluat majoritatea cluburilor de fotbal. Același lucru se întâmplă și în Germania, dar și în celelalte campionate importante de pe „Bătrânul Continent“, proprietari ca Abramovici, Berlusconi sau Ahmetov devenind încet-încet o specie pe cale de dispariție.
Â
Îl egalează pe Abramovici?
Din cauza recentei crize economice, presa din Anglia a vehiculat de curând faptul că Roman Abramovici ar fi pierdut circa 15 miliarde de euro! Din câte se pare, afaceristul rus ar fi avut foarte multe plasamente la bursă, ceea ce ar fi dus la o asemenea pierdere. Dacă lucrurile chiar ar sta așa, Gigi Becali are o șansă uriașă ca, de anul viitor, să-l întreacă pe patronul lui Chelsea. Ieri, însă, vestea că bursele au încheiat ziua pe plus a mărit din nou distanța dintre cei doi.
"N-o să uit niciodată cum am răsturnat camionul cu saci de bani în Pipera. Eram în anii ’90. Ulterior, am văzut că pot face și mai mulți cu terenurile. Acum nici nu mai știu cât teren am!" – Gigi Becali, pentru Top Adevărul
"Nu am carte de muncă și nici salariu! Nici carduri! Întotdeauna merg cu fix 5.000 de euro în buzunar, dar există zile când nu cheltuiesc niciun ban" – Gigi Becali, pentru ziarul Libertatea
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER