În ultima vreme, scena politică acționează ca un magnet asupra lumii sportului românesc, astfel încât azi tot mai mulți foști performeri sau investitori aspiră la un fotoliu de senator sau deputat. Întrucât partidele au nevoie de cât mai mulți candidați cu priză la public, care să răzbească în colegiile uninominale, lumea sportului nu putea lipsi din ecuație. Cel mai sonor nume dintre toți candidații este Anghel Iordănescu. Tata Puiu, al cărui model politic este Ion Iliescu, visează la un nou mandat de senator din partea PSD. „Da, voi candida din nou, tot la Senat. Am demarat un proiect, alături de colegii mei, pe care vreau să-l duc la bun sfârșit. Voi apăra, firește, și interesele sportului, fiind și membru al comisiei de profil”, a declarat pentru ProSport Iordănescu, care va iniția și o lege pentru acordarea unei rente viagere foștilor câștigători ai CCE cu Steaua.
Nețoiu, "inițiat“ de Iordănescu
Iordănescu a fost cel care l-a convins să intre în cursă și pe Gigi Nețoiu, cunoscut drept „investitorul universal” din fotbalul românesc. „M-a convins nea Puiu Iordănescu. Vreau să mă implic în problemele din sport și din agricultură”, este promisiunea „Comandantului”, care este sigur că va obține un loc de deputat pe listele PSD. „Candidez la Ilfov și vreau să ajut în cât mai multe comune ca oamenii să aibă baze sportive. Cât despre agricultură, fără legătură cu afacerile mele din domeniul viticol, vreau ca acest domeniu să aibă mai ușor acces la finanțările europene, pentru că este mare nevoie”, și-a explicat Nețoiu intențiile.
Tot același partid îl aruncă în luptă și pe veteranul Nicolae Mărășescu, care dorește să-și continue aventura în Senat. Fostul boxer și campion la raliuri, Mihai Leu, va intra și el în ringul Parlamentului alături de PSD. Leu activează în politică de șase ani, iar în această vară a reușit să încurce destul de bine socotelile la alegerile locale, smulgând un procent de 20% în cursa pentru primăria Hunedoarei.
Crăciunescu: "Am un curaj nebunesc“
Fotbalul românesc mai propune un nume mare pentru scena politică. Ion Crăciunescu, fost arbitru internațional și președinte al CCA, a decis să candideze pentru un post de senator, convins fiind chiar de Elena Udrea, secretarul executiv al PD-L. „Sper să pot face ceva util pentru sportul românesc și pentru oamenii care vor avea încredere în mine. Sigur, există un mare risc, pentru că intru într-un domeniu cu un brand de imagine dezastruos, așa pare actuala clasă politică actuală, compromisă. Dar eu am un curaj nebunesc și sunt convins că voi reuși. Nu am niciun fel de interes, nu am afaceri și nici sărac nu sunt”, a declarat fostul arbitru internațional.
Gigi încearcă a treia oară
Cea mai spumoasă listă de candidați este însă cea a partidului lui Gigi Becali, PNG-CD. Șeful Stelei se află la a treia încercare de a accede în Camera Deputaților. În 2000, latifundiarul a candidat pe listele Ligii Comunității Italiene, pierzând la o diferență de 4.000 de voturi în favoarea actriței Ileana Stana-Ionescu, pentru ca la alegerile din 2004, actuala sa formațiune să se claseze sub pragul electoral. Pe listele PNG-CD vor mai candida și legendarul portar Helmuth Duckadam, bodyguardul Cătălin Zmărăndescu (ambii, Camera Deputaților), fotbalistul Laurențiu Reghecampf și, posibil, fostul manager al Stelei, Adrian Ilie (ambii, Senat). Duckadam a mai candidat pentru Primăria Arad și Parlamentul European, când, supărat nevoie mare pentru că nu a fost votat nici măcar în localitatea natală, a decis să renunțe la Titlul de Cetățean de Onoare al Semlacului! „M-am simțit trădat. La Semlac nu m-au votat decât 67 de cetățeni, adică 12%”, spunea atunci Duckadam.
Printre oamenii de sport care au refuzat să candideze se numără Ivan Patzaichin, Gabi Szabo, Mihai Covaliu, Ion Țiriac, Dumitru Dragomir și George Copos.
Â
Secretele votului uninominal
Repartizarea mandatelor nu reflectă fidel rezultatul votului. Alegătorul are însă satisfacția renunțării la votul de listă Candidații care obțin într-un colegiu 50% plus 1 vot devin automat parlamentari; dacă partidul nu a trecut pragul electoral, respectivii nu intră în Parlament. Cei care au obținut sub 50% se ordonează pe o listă națională în ordinea descrescătoare a voturilor, iar mandatele se atribuie în limita locurilor rămase disponibile.
Cine a mai fost în Parlament?
Anghel Iordănescu (senator PSD din februarie 2008) – fostul selecționer este membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și nu a absentat de la nicio ședință; i s-a propus să antreneze naționala parlamentarilor.
Dumitru Dragomir (deputat PRM începând din 2000) – președinele LPF este artizanul legii pentru combaterea violenței pe stadioane, motiv pentru care e înjurat pe toate arenele patriei; în actualul mandat, a avut doar 11 luări de cuvânt în plen, în 9 ședințe
George Copos (senator PC începând din 2004) – acționarul Rapidului a fost vicepremier în primul guvern Tăriceanu și actualmente e membru al Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului.
Nicolae Mărășescu (senator PSD din octombrie 2007 ) – fostul secretar general al FR de Atletism e membru al Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului și al Comisiei pentru muncă și administrarea activelor statului.
Ionel Ciuclea (senator PSD din iunie 2008) – patronul echipei de Liga a III-a Juventus București l-a înlocuit pe Sorin Oprescu.
Alții care s-au implicat în politică
Cristian Poteraș – fost campion la lupte libere, e primarul sectorului 6. Emanoil Savin – a finanțat Apulum Alba Iulia. Acum e primar la Bușteni. Gheorghe Ștefan – „Pinalti” este primar la Piatra-Neamț. Rodion Cămătaru, Nicolae Rainea, Viorel Ion, Ioan Timofte – au fost consilieri locali Liță Dumitru – este membru PNL Ionel Ganea – a fost membru PNG Ilie Năstase – a candidat pentru PDSR la Primăria Capitalei în 1996, dar a pierdut în fața lui Victor Ciorbea Gheorghe Craioveanu – a fost, pentru o scurtă perioadă, consilier municipal la Getafe.
Listele partidelor sunt pline și de personalități din lumea artistică, așa cum sunt actorii Florin Călinescu (PNL), Oana Zăvoranu (PRM), Mircea Diaconu (PNL) și Ion Dichiseanu (PNG-CD), cascadorul Sobi Ceh (PD-L), regizorul Sergiu Nicolaescu (PSD) și cântăreții Luminița Anghel (PSD), Irina Loghin (PRM), Dida Drăgan (PNL) și Victor Socaciu (PSD).
"Cu Zmărăndescu și cu Adrian Ilie nu ne e frică de nimeni. Și Nicolae Ceaușescu dacă ar candida în colegiile în care s-au înscris ei, tot noi am câștiga!" – Viorel Virgil Tudorache, șef campanie PNG-CD
"Sunt foarte dezamăgit și nu voi mai reveni în politică" – George Copos
"Sunt în politică de șase ani, dar mi-au trebuit cinci ani ca să învăț că nu trebuie să și spui ceea ce gândești" – Helmuth Duckadam
"La cîte se întîmplă în țara asta îmi doresc din tot sufletul să reușesc să fac și eu cîteva lucruri bune" – Cătălin Zmărăndescu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER