Când a sosit în vară pe banca Barcelonei, nimeni nu-i acorda mari șanse. Îi urma lui Rijkaard, un antrenor care a luat două titluri cu catalanii și a câștigat Liga Campionilor, după 14 ani. Pep Guardiola era probabil ultimul nume la care s-ar fi gândit fanii catalani pentru urmașul olandezului pe bancă. Tânăr, la doar 37 de ani, fără experiență importantă de antrenor, Guardiola avea un singur atu: dragostea pentru culorile blau-grana în sânge, după ce a evoluat pe "Camp Nou" timp de 17 ani, între 1984 și 2001.
Pep a revigorat însă Barcelona. Nu s-a temut că rămâne fără staruri și nu s-a opus în vară plecărilor lui Ronaldinho și Deco, jucători blazați de succesele cu Barca și care aveau nevoie de un alt aer. Apoi, nu i-a fost frică să renunțe chiar la o jucător tânăr și promițător, mexicanul Dos Santos, l-a revigorat pe Eto’o, și-a i-a dat încredere tânărului Busquets.
Patru luni la cârma destinelor echipei catalane și Guardiola a schimbat total fața unei echipe debusolate. După nouă etape în Primera, Barca e lider, are cel mai bun atac și cea mai bună apărare. În plus, a adus din nou spectacolul pe "Nou Camp", iar în Liga Campionilor, Barca e aproape calificată în faza următoare.
Presa spaniolă a descifrat secretele din spatele succesului tânărului antrenor, propulsat pe banca tehnică a Barcelonei după ce a condus echipa secundă a grupării catalane. Cuvântul de ordine în "era" Guardiola este disciplina. Pep a stablit de cum a preluat Barcelona un regulament de ordine drastic. Asezonat cu amenzi drastice pentru ce-i care-i încalcă prevederile, banii rezultați în urma acestora fiind convertiți de cele mai multe ori în diverse inițiative caritabile.
Cel mai drastic este penalizată întârzierea la antrenamente. E de ajuns un minut în plus după ora fixată de tehnician, și "întârziatul" va trebui să scoată din buzunar nu mai puțin de 6.000 de euro. Aventurile nocturne ale lui Ronaldinho dinaintea meciurilor sunt deja o amintire la Barca și niciun jucător nu vrea să-i mai calce pe urme brazilianului. Și asta pentru că Pep îi verifică drastic. În fiecare zi, de luni până vineri, fotbaliștii Barcelonei sunt sunați acasă de antrenor, în jurul miezului nopții, iar cine nu răspunde va trebui să treacă pe la casierie în ziua următoare și să "deconteze" 2.000 de euro. Singura excepție, după meciuri, când jucătorii au liber la distracție și pot face chiar o noapte albă în discotecă, dacă mai sunt în stare.
Guardiola lucrează și la întârirea relațiilor de grup. Dacă jucătorii de la Birmingham au recunoscut că preferă să vizioneze filme porno împreună, Pep a găsit o altă modalitate, mai "ortodoxă". Jucătorii Barcelonei iau masa împreună, însă nu e ceva obligatoriu, care se întâmplă în fiecare zi. Totuși, dacă nu au vreo absență motivată, fotbaliștii trebuie să fie prezenți la întâlnirea cu colegii lor. Și în acest caz există amenzi, iar cei care întârzie la masa cu coechipierii trebuie să scoată din buzunar 500 de euro.
Deocamdată, disciplina ține la Barcelona, iar rezultatele lui Guardiola se văd. Până acum, Pep demonstrează că axioma cu jucătorul mare care nu întotdeauna e și un mare antrenor mai are și excepții.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER