Să revenim acum 20 de ani. A fost Craiova anilor 90 comparabilă cu cea a anilor 80? Nu chiar. Craiova Maxima a învățat România la performanță. Tot ea a calificat și naționala la Euro ‘84. Universitatea pe care am antrenat-o eu, între ‘88 și ‘93, a fost prima grupare care a pus pumnul în gură echipelor din București, mă refer la Steaua, Dinamo, Victoria.
Asta vă propuseseți? Când am preluat echipa am făcut o înțelegere cu cei care o conduceau. Nu stăm capră la nimeni, orice ar fi.
Și? La primul meci cu Dinamo, acasă, era 0-4 la pauză. Am intrat în vestiar și nu am spus decât atât: „De azi înainte, căpitanul echipei este Gică Popescu“, care avea 21 de ani. Geolgău i-a predat banderola și apoi am plecat. Repriza a doua am stat și am plâns în toaletă. Ne-au bătut cu 6-3, dar de atunci s-a terminat cu șmecheriile la Craiova. Era Popescu un lider la 21 de ani? Popescu s-a născut lider. Există fotbaliști care pot domina vestiarul din prima clipă. Gică era genul acesta. El nu a luat Cupa și campionatul cu noi, în 1991, deoarece plecase la Eindhoven, dar acele performanțe i se datorează și lui. A ținut strînsă echipa și succesul lui i-a motivat și pe ceilalți.
În ce sens? După ce a plecat Popescu, echipa nu se regăsea, iar unii jucători îmi spuneau: „Nea Sorine, nu putem, bre, să jucăm fără Gică. Dacă nu e aici cu noi, nu putem“. Le-am zis: „Bă, sunteți nebuni? Popescu e în Olanda, la 50.000 de dolari pe lună. Voi ce vreți, să ajungeți ca el sau să vă duceți la vale?“ Ușor-ușor ne-am revenit și am câștigat tot în anul ăla.
De ce nu a rezistat acea echipă? După ce am luat titlul au început să se petreacă niște lucruri bizare, pe care nu le înțelegeam atunci. Răspunsul l-am aflat peste câțiva ani, când Vasile Ianul a început să spună că plătea fotbaliști de la alte echipe. Nu ne puteau bate și ne-au dezbinat.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER