La Euro 2008 ați fost prezent la meciurile României. Credeți că se putea mai mult? Șansa pe care am avut-o la Euro, de a întâlni două mari echipe, campioana și vicecampioana mondială, debusolate de problemele lor interne, nu cred că o vom mai avea vreodată. Era momentul ideal de a câștiga în fața lor și asta ar fi însemnat prezența în sferturi încă după primele două meciuri. Nu știu când aceste două forțe se vor mai prezenta vreodată atât de slab. Să fim sinceri, Victor Pițurcă nu poate face minuni cu jucători vulnerabili în plan mental.
De ce spuneți asta? Știți cum este echipa națională? Ca o casă fără fundație. Poate că pe dinafară e frumoasă, dar, dacă o examinezi mai atent, îți dai seama că în orice moment poate să se prăbușească, pentru că fără fundație n-are cum să reziste. Fundația ar însemna, în opinia mea, un plan viabil, foarte limpede exprimat, pe care să se bazeze pe termen lung construcția fotbalului românesc. Ei bine, acest proiect eu nu-l simt. Are naționala puncte forte, care îi pot da pe viitor stabilitate, sau nu? Faceți dumneavoastră o analiză la rece, tehnică, tactică, fizică și mentală la echipa națională și vedeți ce plusuri vă ies. Poate doar la tehnică ar fi ceva de spus, dar fără restul nu se poate. Dacă fac analiza ca un suporter, cu inima, atunci da, pot să spun „Vai, ce păcat că Mutu a ratat penalty-ul cu Italia!“, pentru că, dacă bat Italia, eu, ca român, încep să cred că pot bate pe oricine. Nu este însă așa.
În campania pentru Mondialul din 2010 am plecat în genunchi… Mai avem șanse la calificare? Mă puneți într-o situație delicată pentru a vă răspunde. Hai să zicem că de acum înainte, pentru a nu fi afară, nu mai avem dreptul la greșeală. Misiunea e foarte grea, pentru că nu mai avem prima șansă și nici măcar a doua. De acum orice reușim pozitiv se poate trece la rubrica miracole.
Â
Bölöni (nr. 18) a plecat de la națională în 2001, preferând atunci un contract cu Sporting Lisabona
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER