Cine mai crede azi în coincidențe ori e naiv, ori s-a încuiat într-un turn de fildeș și a înghițit cheia. …octombrie 1981. Naționala pierdea pe fostul „23 August” meciul cu Elveția și își lua adio de la Mundialul spaniol. Era a patra campanie de calificare ratată la rând. Chiar de a doua zi, puterea vremurilor a reacționat și a declanșat cel mai amplu proces al fotbalului la toate nivelurile, cunoscut până în ziua de azi drept „Procesul Brașov”. …aprilie 2009. Naționala e în genunchi în Austria și ratează Mondialul sud-african. Chibiții nu se dezlipesc de televizor după meci și așteaptă demisia lui Pițurcă. Altă decepție, demisia întârzie. Cineva, tot de undeva de sus, apasă prompt butoanele. Cu criza economică la ușă, e momentul perfect pentru un spectacol mediatic cu arestările lui Becali, iar apoi Penescu și Gheorghe Constantin. 197 de arbitri reținuți
Să ne întoarcem în timp. În noiembrie ’81, procuratura declanșează o anchetă pe care o finalizează în timp record. În mai puțin de jumătate de an, se pronunță deja sentințele! Miliția a dat curs unei sesizări din partea sindicatului de la Steagul Roșu și a luat la puricat actele contabile ale FCM Brașov, iar investigațiile s-au extins și la alte cluburi din prima sau a doua divizie. Prima măsură: reținerea de la delegări a nu mai puțin de 197 de arbitri din toate eșaloanele (37 din Divizia A), acuzați de corupție. Doar cinci au fost reprimiți: bucureștenii George Ionescu și Mircea Constantinescu, vâlceanul Ion Crăciunescu și doi arbitri harghiteni de Divizia B. George Ionescu a fost reabilitat după ce și-a probat în justiție nevinovăția. În 1988, acesta avea să fie iarăși actorul unui episod scandalos, celebra finală a Cupei Steaua – Dinamo care nu s-a încheiat niciodată. Tușierul George Ionescu a avut atunci ghinionul ca, pe partea sa, Steaua să înscrie din ofsaid golul care l-a înfuriat pe Valentin Ceaușescu.
Din „lotul Brașov“, arbitrul Carol Jurja, ecuson FIFA, a cedat și a renunțat la arbitraj, deși nu i s-a dovedit vreo vină. În schimb, sătmăreanul Otto Anderco, de asemenea arbitru internațional, același care oficiase părtinitor – în favoarea roș-albilor – în 1979 la meciul antologic Dinamo – FC Argeș 3-4, a fost condamnat penal și a ieșit definitiv din scena fotbalului.
Tot un Lucescu la națională
Pentru ca simetria să fie perfectă între cutremurele din ’81 și cel de acum, lipsește deocamdată o singură piesă din puzzle. După înfrângerea în fața Elveției, tandemul Piști Covaci – Valentin Stănescu a fost înlocuit cu, pe-atunci, tânărul Mircea Lucescu, cel care avea să califice naționala după 14 ani de absență de la un nou turneu final. După eșecul din Austria, Pițurcă a fost destituit, iar Mircea Lucescu se află deocamdată în pole-position.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER