Sportul românesc se apropie cu pași uriași spre colaps, iar cauzele sunt multiple. Efectele au fost sesizate deja la ultima ediție a JO, dar și în anul în curs, un sezon în care bugetul acordat sportului s-a cifrat în jurul sumei de 600.000 de lei. ProSport a identificat același drum sinuos, între mărire și decădere, la toate cele patru mari vedete ale sportului românesc: Nadia, Hagi, Năstase și Patzaichin.
Sunt ridicați la rang de zei în vremea în care li se acordă prima notă 10 din istorie, plasează la păianjen un lob învârtit de la mijlocul terenului, pun un vole-stop pe praful roșu parizian sau vâslesc cu o pagaie ruptă. Gloria e efemeră însă, iar viața de după cea sportivă se finalizează mereu cu insatisfacții majore. Dezamăgiri provocate în special de raționamentele rigide ale unor oameni incapabili să accepte și eșecuri sau să integreze în sistem valori care pot impulsiona tineri spre performanță doar prin simpla lor prezență. În final, sunt aruncați ca o măsea stricată. Unii aleg să părăsească granițele țării, alții se concentrează pe afaceri proprii… Vestea ieșirii din scenă a „Amiralului” Patzaichin a ajuns și la urechile celorlalte trei legende ce completează cvartetul peren, la care ne întoarcem mereu atunci când prezentul sportiv bifează doar insuccese și mâhnire. De pe plaja din Miami până la Yaki din Constanța, concluzia e aceeași: sportul românesc a ajuns în zona nisipurilor mișcătoare. Năstase: „România își reneagă valorile”
Aflat în Miami, fostul președinte al FRT, Ilie Năstase, omul care în repetate rânduri a susținut că e mai iubit în Franța decât în România, și-a manifestat surprinderea față de finișul „Amiralului”, dar situația actuală de la nivelul superior al sportului românesc nu-i mai poate crea nicio surpriză. „E clar că ceva grav s-a întâmplat. Știu câtă pasiune a pus în tot ce a făcut, știu că sportul acesta era viața lui. Ivan nu e genul de om care să renunțe fără luptă. E o pierdere care va cântări enorm pentru sportul românesc, și așa aflat în cumpănă. Ivan este un simbol al performanței, iar faptul că acum locul în care ar trebui să fie el e gol arată clar direcția spre care ne îndreptăm. Nu mă miră însă ce se întâmplă, pentru că situația politică se reflectă perfect în sport. Am trecut prin multe țări, însă până acum nu am întâlnit o țară care să își renege valorile”, a mărturisit pentru ProSport primul lider mondial din istoria ATP. Nadia: „E trist ce se întâmplă în țară”
Plecată din țară cu o lună înaintea ridicării cortinei comuniste din 1989, „Zeița de la Montreal”, Nadia Comăneci, face lobby Românei și e apreciată pe toate meridianele. Când revine, la diferite evenimente, afișează un zâmbet de complezență, se bucură de fiecare secundă petrecută pe meleagurile natale, dar tot în Oklahoma trage. „Ivan este un om deosebit și e trist ce se întâmplă în România zilelor noastre în privința marilor glorii. Un om ca el, care a adus o asemenea imagine țării, să nu fie apreciat și respectat?”, aruncă mănușa Nadia. „Este sfârșitul sportului dacă amatorii le dictează profesioniștilor, iar MTS, în virtutea atribuțiilor de supraveghere și control, pe care i le dă legea sportului, trebuie să se implice”, arată cu degetul și Nicolae Mărășescu, fostul secretar de stat în MTS. Hagi: „Pe mine nu mă mai dă nimeni afară”
Gheorghe Hagi e un tip direct, ca pe gazon: „Oameni de valoarea lui Ivan trebuie păstrați pentru a-ți împărtăși din felul în care au câștigat ei medaliile afară. Să-ți arate cum să câștigi. Ce să ne mai mirăm!? Personal, mi-am făcut proiectul meu (n.r. – Academia ”Gheorghe Hagi”), la care lucrez mult și la care muncesc pentru mine. De-aici nu mă poate da nimeni afară! În străinătate, fiecare mare fost sportiv își găsește locul în structura din care a făcut parte în vremea glorioasă. La noi, nu!”.
Și Bellu a simțit-o pe pielea lui
Ivan Patzaichin completează lista celor pentru care demnitatea este mult mai valoroasă decât acceptarea unei situații echivoce. Un drum deschis de Octavian Bellu, fostul mare antrenor care nu a digerat imixtiunea politicului în sport. Loviturile pe care le-a primit sportul românesc la debutul ciclului olimpic prevestesc încă de acum rezultate dezastruoase la viitoarele Europene, Mondiale sau la următoarea ediție a JO.
„Mi-e teamă că în sportul românesc vor dispărea treptat rezultatele”, Ion Èširiac după JO de la Sydney 2000
„Toți cei patru sunt niște zei ai sportului mondial, dar în România, dacă ești bun, ești la un moment dat renegat”, Vlad Hagiu cel mai bun poloist din istoria României
„Deocamdată rămân angajat la clubul Dinamo și, dacă voi mai rămâne în acest sport, îmi voi continua activitatea acolo. Mi s-a cam urât să mă lupt cu toată lumea. S-a ajuns ca unii dintre cei mai apropiați oameni ai mei, pe care i-am primit în casa mea, să-mi întoarcă spatele. Am obosit să fiu mereu scos țap ispășitor!”, Ivan Patzaichin, fost antrenor al lotului național de canoe
9 medalii de aur au împreună la JO Nadia Comăneci și Ivan Patzaichin
GHEORGHE HAGI
După ce a plecat pe ușa din dos de la Steaua București, „Regele” s-a îndreptat către sectorul juvenil. Hagi a pus pe picioare o academie de fotbal, după modelul marilor echipe din Europa, fiind decis să scoată în viitor jucători care să-i calce pe urme.
IVAN PATZAICHIN
Campionatul Mondial desfășurat în august, în Canada, a fost ultima mare competiție la care „Amiralul” a luat parte. Acum, Ivan Patzaichin a decis să acorde mai multă atenție prietenilor și a plecat în nordul Moldovei pentru a-și pune ordine în gânduri.
NADIA COMĂ‚NECI
Sportiva care a inventat nota 10 în gimnastică s-a implicat în ultimii ani în mai multe acțiuni de caritate. Totodată, Nadia Comăneci a inaugurat o școală de gimnastică la Oklahoma (SUA), care îi poartă numele.
ILIE NĂ‚STASE
Fostul număr unu mondial a demisionat din funcția de președinte al Federației Române de Tenis după scandalul „Deconturile umflate” la meciul de Cupa Davis cu Franța. Ilie Năstase participă cu regularitate în turneele de veterani la Marile Șlemuri, în prezent fiind la US Open.
Ori cu cel mai bun, ori deloc!
Decizia legendarului campion de a renunța să mai pregătească lotul național a fost resimțită ca un șoc de sportivii pe care i-a crescut. Câțiva dintre ei au „zugrăvit” un viitor sumbru fără „Maestru”.
Campion european la canoe 1 în 2006 și considerat urmașul lui Ivan Patzaichin, Florin Mironcic este un tip care nu acceptă jumătățile de măsură. De aceea, hotărârea lui pică ferm: „Fără domnul Profesor, eu nu mai vin la lot. Mă pregătesc ori cu cel mai bun, ori deloc!”. Legitimat la Clubul Dinamo, brăileanul vrea să își ceară trecerea în civil, sportul rămânând doar o amintire. „Asta e! Dacă un astfel de om nu mai are loc în sport, atunci nimeni nu are ce căuta acolo”, zice resemnat Mironcic.
Chiar dacă nu recurge la o soluție radicală ca a colegului său, Andrei Cuculici mărturisește că nu își poate imagina viitorul fără „Maestru”: „Nu știu cum va fi la Snagov fără el. Pe lângă un mare sportiv, era un mare antrenor și un mare om. De la el am învățat să fiu modest și serios în ce fac. El ne-a format pe toți!”. Medaliat în acest an cu bronz la Mondiale, la canoe 4, Cuculici crede că absența „Amiralului” se va vedea în baza de selecție: „Gândul că la lotul mare te aștepta domn’ Profesor era cea mai puternică motivație. Acum, sincer, nu știu ce motivație mai au puștii care vin…”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER