Comitetul Executiv al UEFA a adoptat în unanimitate, marți, principiul „fair-play-ului financiar”, reprezentând un control de gestiune rezervat viitorului acces în competițiile europene pentru cluburile cu bugete echilibrate și excluderea grupărilor cu datorii.
Principiul general al acestei hotărâri este simplu: un club nu poate cheltui mai mulți bani decât produce, pentru a putea fi inclus în competițiile europene.Ceea ce președintele UEFA, Michel Platini, a numit „succes pe credit” (reușita unui club ce trăiește din datorii) nu va mai fi posibil în viitor. Această măsură a fost cerută de multe cluburi, după ‘cheltuielile nebunești făcute de anumite echipe în această vară’, cu referire clară la campania de achiziții a lui Real Madrid.
De altfel, Real Madrid a făcut un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a-și putea finanța extravagantele transferuri din acest sezon. Conform noii decizii UEFA, acest lucru nu va mai fi posibil dacă echipa spaniolă va dori să mai participe în competițiile europene.
Fair-play-ul financiar, ce urmează a fi pus în aplicare în următorii trei ani, este o adevărată revoluție în fotbal. În cazul în care astfel de criterii ar fi existat în trecut, cluburi ce au datorii ca Manchester United, Inter Milano, Chelsea sau FC Liverpool nu ar fi putut participa în Liga Campionilor.
Principiul fair-play-ului finaciar a fost deja acceptat în unamimiate, la 28 august, la Monte Carlo, de către Comitetul strategic al UEFA, instanță ce include ligi, cluburi și jucători. În plus, Asociația Cluburilor Europene (ECA) a precizat, marți, că o sută de cluburi europene vor accepta acest principiu.
Platini a anuțat, la sfârșitul lunii august, că anul competițional 2012-2013, UEFA îl va destina examinării evoluțiilor conturilor financiare pe ultimele două sezoane. Începând din 2013-2014 ar putea fi stabilite sancțiunile de către un juriu independent, scara sancțiunilor variind de la amenzi până la suspendarea din competiția europeană. Forul european a dezvălui, marți, că la conducerea acestui juriu va fi Jean-Luc Dehaene, fostul premier belgian.
Platini dorește ca principalul criteriu al fair-play-ului financiar să fie un buget echilibrat pe o perioadă de trei ani, informează MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER