Sârbul Svetozar Mijin a jucat în Gruia între 2003 și 2006, a contribuit la promovarea echipei în Liga I și la ascensiunea ei în elita fotbalului românesc, apoi a ajuns să evolueze în India, la Mahindra United.Șase ani au trecut de când primul străin a pus piciorul pe meleagurile clujene: mijlocașul sârb Svetozar Mijin. „Era un club mic și jucam în Divizia B”, este primul lucru pe care și-l amintește Mijin, actualmente în India, la Mahindra United. Mijlocașul recunoaște că pe Someș a petrecut cea mai frumoasă perioadă din viața sa. „Aventura la CFR este cea mai plăcută și mai interesantă din cariera mea de fotbalist. Când am venit eu la Cluj, am găsit un club mic, jucam în Divizia B și îmi amintesc că eram pe locul 6”, povestește Mijin, care spune că a prins cea mai dificilă perioadă a clubului.
„Când echipa era în Liga a II-a, domnul Paszkany era supărat pentru că la început nu avea rezultate și voia să iasă din fotbal. Erau atunci și ceva probleme cu antrenorul. Niște prieteni apropiați l-au convins însă să nu renunțe. Paszkany și Mureșan erau doi oameni pasionați de fotbal, care voiau să facă performanțe cu acest club„, rememorează sârbul. Stadion de Liga Campionilor, salarii de sute de mii de euro și trofee erau doar niște visuri pentru primul străin al „feroviarilor”, care spune că CFR era doar o umbră a ceea ce este acum. „Pe atunci condițiile nu erau bune, țin minte că mergeam în cantonament la Vatra Dornei, unde aveam două treninguri de antrenament pe care trebuia să le spălăm pe rând”, conchide mijlocașul.
„Cel mai mult m-a marcat Dorinel Munteanu. M-a schimbat ca și jucător, mi-a dat încrederea necesară. Dorinel era un adevărat profesionist. El a transformat CFR-ul într-un club mare”Svetozar Mijin, fost jucător CFR
Străinii, rețeta succesului
Svetozar Mijin a fost cel care a deschis poarta străinilor la clubul clujean, iar acum clujenii par să fie dependenți de cei care le-au adus primele trofee în vitrină. Sârbul este de părere că, fără străini, „feroviarii” nu ar fi reușit asemenea performanțe. „Nu cred că CFR ar fi ajuns unde este fără străini. Nu pot să zic că fotbaliștii români nu sunt valoroși, dar jucătorii aduși din afară au schimbat mentalitatea”, crede Mijin.
Regretă că nu a jucat în Liga Campionilor
Svetozar Mijin pare să fie talismanul norocos al clujenilor. „Eu am știut tot timpul că CFR va ajunge o forță mare în România. Din momentul în care am promovat, presiunea a crescut la fel ca și setea de rezultate. În primul an eram pe locul 11, apoi am urcat pe locul 5, apoi 3 și doar în patru ani CFR a luat titlul. Sincer, îmi pare rău că nu am apucat să joc în Liga Campionilor, dar asta e viața de fotbalist”, spune Mijin.
12 milioane de euro a plătit Paszkany pentru jucătorii străini achiziționați, sub conducerea lui trecând prin Gruia peste 45 de stranieri.
„Fotbal la peste 50 de grade!”
După șase ani petrecuți în România, Svetozar Mijin (foto, numărul 10) a ajuns să joace în celălalt capăt al lumii, tocmai în India, țară pe care a ales-o mai mult din curiozitate.
Cum ai ajuns în India? Totul s-a întâmplat foarte repede. M-a sunat un impresar și mi-a spus de această ofertă. Am zis să schimb ceva, să încerc ceva nou, pentru că sunt de atâția ani în România. Sincer, nu am știut nimic de fotbalul din India, dar acum nu îmi pare rău că sunt aici. Mahindra este cea mai mare companie producătoare de mașini din India, iar clubul Mahindra United aparține de această firmă.
Ai fost motivat și de partea financiară? Nu am venit aici pentru bani, pentru că aici câștig cât luam în România. Viața este în schimb ieftină și nu am probleme. Cel mai bine plătit străin are aici cam 20.000 de dolari pe lună, iar jucătorii autohtoni câștigă cam 3.000 de dolari într-o lună.
„Am făcut și 3 ore până la stadion!”
Cât de diferit este fotbalul indian față de cel românesc? Nu se compară cu fotbalul european, nivelul este mult mai scăzut. Cricket-ul este aici sportul numărul unu, fotbalul este abia la început. Aici avem o competiție la care participă toate cele 26 de state din India. Echipa mea se bate la titlu împreună cu alte 14, iar campionatul începe la 1 octombrie.
Cum te-ai adaptat la viața de acolo? Nu a fost dificil să mă adaptez, însă mă omoară căldura. Este foarte cald aici, aproape insuportabil. Am jucat și la peste 50 de grade. Clima este cea mai mare problemă a mea. De asemenea stau în cel mai populat oraș indian, Mumbay, care are mai mult de 13 milioane de locuitori. Odată am mers cu mașina mai mult de trei ore prin oraș ca să ajung la destinație, e foarte aglomerat. Condițiile sunt bune, dar nu se compară cu cele din Europa.¢
„Antrenorul este foarte respectat aici, peste cuvântul lui nu se trece” Mijin Svetozar, mijlocaș Mahindra United
„Sunt de puțin timp aici și nu am apucat să fac mare lucru, să vizitez sau să ies în cluburi. India este o țară extrem de frumoasă” Svetozar Mijin, mijlocaș Mahindra United
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER