Patinajul artistic din România va fi reprezentat și la ediția de anul viitor a JO de la Vancouver (12-28 februarie). Zoltan Kelemen a obținut biletul pentru Canada, acontându-și unul dintre cele șase locuri puse la bătaie la ultimul turneu de calificare, „Nebelhorn Trophy”, desfășurat în Germania. Performanța este impresionantă, pentru că sportivul concurează cu un handicap serios, iar povestea lui ar face până și pietrele să suspine. Dublu campion național, Zoltan Kelemen pare un tip născut pentru a concura într-un sport care combină suplețea, frumusețea și eleganța.
Impresionează prin grație, stăpânire de sine, la care se adaugă ușurința cu care fixează în gheața alburie fiecare triplă săritură. În urmă cu trei zile, sportivul din Miercurea Ciuc a obținut calificarea la JO 2010 de la Vancouver, terminând al cincilea dintre cei 23 de concurenți care vizau prezența în Canada. Reușita lui este istoria unui om care și-a depășit condiția și a trasat noi coordonate pentru a defini termenul de performanță.
Și-a pierdut ochiul când se juca
Pe când avea 6 ani, în urma unui accident la joacă, și-a pierdut ochiul drept. Pentru mulți, o lovitură, pentru el, o încercare care și-a propus să nu cântărească decisiv în viitoarea carieră. A continuat cu patinajul artistic, iar după 16 ani și-a împlinit visul de a participa la JO. „Este un băiat extrem de muncitor, care a reușit să lase în urmă acest handicap. Gândiți-vă că face parte dintr-un sport unde e nevoie de o orientare bună, te învârtești de multe ori, îți trebuie precizie”, ne-a declarat antrenorul lui, Cornel Gheorghe.
Concurează pe semnătură
Proteza de sticlă de la ochiul drept i-a determinat pe cei de la Institutul Național de Medicină Sportivă să nu îi dea avizul pentru a participa în competiții. Acest lucru nu l-a oprit pe Zoltan, care a mers la CM și la CE pe semnătura lui. „Ei se tem ca în urma vreunui accident pe gheață să nu își piardă vederea și la ochiul celălalt. El este un tip absolut normal, nu se deosebește cu nimic de ceilalți”, a conchis Gheorghe. O problemă care nu i-a ciobit cu nimic visul tânărului de 23 de ani. Peste patru luni, pe gheața de la „Pacific Coliseum” el va desena o poveste de viață.
„Este o mare realizare pentru noi și mai ales pentru Zoltan. La Dortmund a depășit sportivi mult mai bine cotați decât el și asta ne dă speranțe că ne putem atinge obiectivul la Vancouver, clasarea în primii 24 de sportivi”, Cornel Gheorghe, antrenor
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER