Chiar dacă între cele două echipe există acum o diferență enormă la toate capitolele, dorința de a retrăi un duel între Arad și Timișoara este la fel de mare pentru ambele grupări.
Prin egalul obținut la Cluj, Poli a bătut un record propriu, stabilit în 1954, când nu a cunoscut înfrângerea în primele zece etape ale Ligii I. Timișorenii au trecut duminică de al unsprezecelea joc fără să piardă și se gândesc din ce în ce mai serios la câștigarea primului titlu de campioană din istoria clubului. Lucrurile decurg normal, având în vedere investițiile făcute la Timișoara și jucătorii achiziționați în ultimul an. Obiectivul echipei este cucerirea Cupei și a campionatului, iar după eliminarea lui Șahtior și prelungirea invincibilității în competiția internă, Banatul este mai optimist ca niciodată. „UTA e un miracol”
La Arad lucrurile stau însă cu totul altfel. După ce au scăpat ca prin minune de retrogradarea în eșalonul al treilea, utiștii porneau la drum în vara aceasta fără vise de promovare. Clubul a scăpat pe ultima sută de metri de datoriile către stat, iar Ionuț Popa și Roland Nagy au fost nevoiți să se descurce cu un lot tânăr, fără prea mare experiență în Liga a II-a. Cu toate acestea, UTA se menține în fruntea seriei vestice din Liga a II-a, fiind neînvinsă în primele zece jocuri disputate. Un simplu egal în restanța de miercuri, cu Jiul Petroșani, i-ar reinstala pe arădeni pe prima poziție în clasament. Explicația? „UTA e un miracol” – asta a declarat Ionuț Popa după ultimul meci, câștigat de echipa sa cu 2-1 în fața celor de la Arieșul Turda. Mulți spun însă că miracolul este chiar Ionuț Popa, antrenorul care are în CV și ultima promovare a arădenilor în elită, eveniment petrecut în anul 2002.
Alexa: „Sper ca UTA să promoveze”
Căpitanul lui Poli Timișoara a trăit pe propria piele ultimele dueluri cu UTA în prima ligă și în special ostilitatea suporterilor arădeni, dar recunoaște că îi e dor să simtă din nou fiorii unui astfel de derby. „Mi-aș dori foarte mult ca UTA să promoveze. Știu că înaintea jocurilor cu ei, suporterii veneau la antrenamente și ne mobilizau, era ceva deosebit. Chiar dacă la Arad am fost huiduit și înjurat, aș vrea să jucăm din nou cu ei, pentru că meciurile dintre Poli și UTA au fost mereu frumoase”, a spus Alexa, care a mărturisit că știe doar doi jucători dintre cei aflați acum la UTA. „Îl știu pe Drida, care a mai jucat și în trecut la ei și pe Batin, un atacant tânăr de mare valoare. Sunt convins că Ionuț Popa are un mare merit în rezultatele obținute de UTA în acest sezon”, a afirmat căpitanul alb-violeților. Ambele echipe sunt ajutate de autorități
Anul în care UTA și Poli au rămas singurele grupări neînvinse din primele două eșaloane coincide cu primul an în care autoritățile locale și județene din Timiș, respectiv Arad, le sunt alături celor două echipe. Dacă ajutoarele anuale de 2,5 milioane de la Primărie și de 1 milion de la CJT nu mai sunt o noutate pentru echipa fanion a Timișoarei, în Arad este primul an în care autoritățile au arătat că le pasă de UTA. A fost nevoie însă de insistența organizației Suporter Club UTA, care a înaintat un proiect conducerii orașului și județului Arad, pentru sprijinirea „Bătrânei Doamne”. UTA primește pentru acest an aproximativ 200.000 de euro în total de la consiliul local și cel județean, la care se adaugă un sprijin de 500.000 de euro de la Universitatea Vasile Goldiș, intermediat de conducerea orașului. Aceste sume nu se compară cu banii primiți de Poli, dar pentru un club de Liga a II-a reprezintă un sprijin important.
„Când cu bere, când cu pietre” Rivalitatea de la nivelul suporterilor a avut și episoade de acalmie. Aproape toți suporterii timișoreni își doresc ca UTA să revină pe prima scenă fotbalistică a țării, chiar dacă unii au ca motiv inevitabilele incidente care au loc în ziua de meci.
Rivalitatea a fost însă accentuată în ultimii zece ani, iar unii suporteri își amintesc chiar de momente de amiciție între cele două grupuri de suporteri. „Între 1995 și 1997, utiștii veneau la Timișoara să ne susțină în meciurile cu rivalii de la Steaua și Dinamo. Apoi, au urmat câteva meciuri cu ei în Divizia B și țin minte că ne înțelegeam destul de bine cu ei. Pot să spun că la Arad am fost primit cu bere, dar apoi au venit și momente în care am fost primit cu pietre”, povestește Silvian Radosav, unul dintre liderii suporterilor timișoreni din peluza Sud. Polistul o vrea din nou pe UTA în prima ligă, de dragul tribunelor pline de altădată. „Era mult mai interesant dacă erau și ei în prima ligă și eram singurele echipe neînvinse. Oricum, îmi doresc să promoveze, pentru că meciurile Poli – UTA fac parte din istoria celor două echipe și e greu să uiți de ele”, a mai spus Silvian Radosav.
„Suntem din nou o familie”
Dacă la Timișoara media de spectatori a scăzut simțitor în ultimii ani, UTA se bucură de tot mai mulți fani la meciurile de pe teren propriu, iar jucătorii sunt mai apropiați ca niciodată de fani. „Suntem în sfârșit o familie și aici mă refer atât la echipă și stafful tehnic, cât și la suporteri. Contează faptul că UTA e condusă de arădeni, dar și faptul că jucătorii pun suflet. Salariile lor nu sunt deloc mari, iar când ai caractere în echipă, ți-e mai mare dragul să îi încurajezi. Este pentru prima oară după mulți ani când nu iubim doar clubul UTA, ci și echipa”, spune Sebastian Bulumac, liderul Suporter Club UTA, completând: „Oricine din Arad simte lipsa derby-urilor cu Poli și cred că și timișorenii simt la fel. Încărcătura este deosebită pentru că ne-am întâlnit rar în ultimii ani”.
Silvian Radosav recunoaște că relația dintre suporteri și jucători nu este la fel de frumoasă pe cât și-ar dori, însă crede că și la Arad lucrurile se vor schimba în rău din acest punct de vedere. „Este greu de crezut că atmosfera se va păstra dacă vor promova, pentru că vor apărea foarte mulți jucători noi, iar mulți dintre ei se vor transforma odată cu creșterea salariilor”, este de părere suporterul timișorean.
Țucudean și Batin: „Niciodată la Poli”
Chiar dacă nu au jucat niciodată într-un derby al Vestului, tinerii atacanți George Țucudean și Paul Batin trăiesc aproape la aceeași intensitate ca fanii rivalitatea dintre UTA și Poli.
Băimărean de origine, Batin a ajuns foarte repede în inimile suporterilor arădeni, pe care nu i-ar trăda niciodată. „Suporterii cu care am vorbit mi-au povestit de meciurile cu Poli și mi-aș dori să joc și eu într-o asemenea partidă. Am văzut pe youtube filmulețe cu cele două galerii din vremea derby-urilor și mi-am dat seama că au fost meciuri speciale. Cu siguranță, aș refuza orice ofertă de la Poli, fie că ea ar veni acum sau peste câțiva ani. În România îmi doresc să joc doar la UTA și CFR Cluj și mai apoi să ajung în străinătate”, spune Batin.
Colegul său, Țucudean, este și mai atașat de culorile clubului arădean, mai ales că tatăl său a jucat pentru UTA în anii ’90. „Tatăl meu a avut probleme cu inima și a trebuit să își încheie prematur cariera de fotbalist. Dar și-a încheiat-o pe gard, alături de suporteri, după ce a înscris golul prin care UTA a bătut pe Dinamo. Așa mi-am început și eu cariera la UTA, după ce am dat primul gol, m-am dus direct la galerie”, povestește atacantul de 17 ani. George nu și-a văzut tatăl jucând împotriva lui Poli, pentru că în acele vremuri era prea mic, însă a trăit la intensitate maximă meciul Poli – UTA din 2002, încheiat cu scorul de 3-4. Actualul atacant al UTA-ei a văzut meciul din galeria arădeană. „Dacă plec de la UTA, o voi face în străinătate cel mai probabil, dar nu voi juca niciodată la Poli”, a mai afirmat Țucudean. Jackie Ionescu: „E un derby peste Steaua – Dinamo” Chiar dacă este cel mai emblematic antrenor din istoria Politehnicii, Ion V. Ionescu a antrenat în câteva rânduri și pe UTA, fiind unul dintre cei care au trăit derby-urile și de pe o parte a baricadei și de pe cealaltă. „Nici nu știam că UTA este neînvinsă”, a răspuns mirat tehnicianul timișorean, care a găsit însă imediat explicația succeselor recente ale arădenilor. „Încă o dată se adeverește că antrenorul sfințește locul. Măiestria lui Ionuț Popa îi poate readuce în Liga I pe cei de la UTA și ar fi un lucru important pentru fotbalul din Vest. Ar fi un derby istoric între Poli și UTA, peste învechitul Steaua – Dinamo. Pot să spun că niciodată într-un derby al Vestului nu a intervenit vreo înțelegere. Întotdeanua s-a jucat cu un devotament total, spre deosebire de alte derby-uri, în care uneori s-a mai căzut la pace”, a declarat Jackie Ionescu. Dacă ar juca din nou UTA cu Poli, cele două stadioane s-ar umple, iar echipele se vor monta și vor crește una prin alta Jackie Ionescu, fost antrenor Poli și UTA Noi nu suntem niște vedete, suporterii văd că muncim și ne apreciază George Țucudean, jucător UTA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER