Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX, că în timpul Revoluției din decembrie 1989 a suferit, că a fost o victimă colaterală, fiind arestat pentru că era subalternul ultimului șef al Miliției Capitalei, Marin Bărbulescu.
Reporter: Au trecut 20 de ani de la Revoluție. Ce a însemnat Revoluția pentru dumneavoastră? Dumitru Dragomir: Domnule, pentru mine Revoluția a însemnat că m-au închis șapte luni nevinovat, abuzuri extraordinare. Am fost judecat de toate instanțele militare, am fost găsit nevinovat, dar am suferit. Am suferit, dar vremurile de după Revoluție mi-au adus satisfacții mai mari, chiar dacă eu am trăit bine și pe timpul acela.
R: Dvs ce ați făcut la Revoluție? Ce va mai aduceți aminte din zilele alea? D.D.: Domnule, îmi aduc aminte că beam un șpriț cu Mircea Sandu și cu un fin al meu de la Brașov. Și am fost și noi acolo la Inter, unde se trăgea, pentru că locuiam în apropiere. Am văzut ce se întâmplă, apoi am venit din nou acasă și am continuat șprițul. Era zăpadă mare, iarnă grea. Acum îmi pare rău că l-au omorât pe Ceaușescu, pentru modul cum l-au omorât. Ne-am făcut de râs în toată omenirea și nu ne-am revenit nici în 20 de ani.
Rep.: Ați activat la un club așa-zis al securiștilor, la Victoria București, nu v-a fost greu? Nu ați fost văzut ca un „dușman al poporului”? Cum au fost zilele acelea pentru dumneavoastră? V-a fost teamă? D.D.: Nu, nu am fost văzut așa, eu nu aveam uniformă militară, nici pistol. Nimic. Eu eram doar un președinte de club, atât.
R.: Totuși v-au ridicat… D.D.: Aia a fost altceva. A fost lupta internă între cei care rămăseseră în Poliție și care mai târziu au ajuns și ei la pușcărie. După moartea lui Nuță (n.r. Generalul Constantin Nuță, fostul șef al Inspectoratului General al Miliției) din elicopter și după arestarea lui Postelincu (n.r. fostul ministru de interne Tudor Postelnicu) și Marin Bărbulescu (n.r. fostul șef al Miliției Capitalei), care era șeful meu, îl avea ca dușman pe Ion Baciu, care era șeful economicului pe țară. În afară de asta, după părerea mea, pe mine m-au arestat ca să-l curețe pe Marin Bărbulescu. Am fost o victimă colaterală. Și până la urmă cei care ne-au arestat pe noi, au intrat și ei, și Baciu a stat luni de zile.
R.: Dar până să fiți arestat nu v-a fost teamă? D.D.: Eu am fost arestat pe 5 ianuarie. Nu, nu mi-a fost teamă, de ce să îmi fie teamă? Predasem toți banii revoluționarilor, iar revoluționarii s-au dus cu toți banii la Dinamo. Și Dinamo a cheltuit toți banii. De ce să-mi fie frică? Am fost băiat deștept, i-am pus să-mi semneze pentru toți banii.
R.: Înainte de evenimente vă gândeați că ar putea veni o schimbare politică? Ați anticipat schimbarea? D.D.: Nu, niciodataă n-aș fi putut să cred că putea să se schimbe ceva. Dar e bine că am trăit să văd și eu o Revoluție pe viu.
R.: A existat o revoluție și în sport? D.D.: Da, s-a făcut o revoluție și în sport atunci,. A existat. Cei cu gura mare au pus mâna pe putere în vremurile alea.
R.: Cât s-a schimbat fotbalul în acești ani? Credeți că se putea face mai mult în 20 de ani? D.D.: Da se putea face mai mult, pentru că toate guvernele care s-au succedat nu au ajutat sportul și în special fotbalul. Niciun guvern nu a dat nicun leu, niciun frăncuț pentru fotbal.
R.: – Dumneavoastră personal ce vă reproșați în acești 20 de ani? Ce ați fi vrut să faceți și nu ați făcut? D.D.: Eu îmi reproșez că am îmbătrânit cu 20 de ani, îmi reproșez că nu am avut curajul să iau mai mulți bani din bănci și să fac lucruri mărețe. La fotbal îmi reproșez că nu am militat mai mult pe lângă Federația Română de Fotbal să facem 11 sau 12 centre olimpice de copii și juniori. Îmi reproșez mai multe, dar faptele bune depășesc regretele.
R.: Schimbarea regimului a modificat și fotbalul românesc. Și mă refer la mentalitatea fotbaliștilor, a dispărut discpilina comunistă și a apărut o democrație, fotbaliștii s-au transformat din sportivi în vedete. Credeți că s-a greșit cu această libertate dată fotbaliștilor? D.D.: Da, pentru că la noi democrația a fost înțeleasă greșit. Și acum e înțeleasă greșit. Nu numai la fotbal. Majoritatea tinerilor își petrec timpul prin cluburi, baruri în loc să muncească. Nu știu unde se va ajunge cu asta. Puțini dintre fotbaliști sunt vedete, restul sunt sportivi. Foarte puțini sunt vedete și adevărați fotbaliști.
R.: În ultimii ani de comunism fotbalul românesc era prezent în finale și semifinale de cupe europene, după revoluție am mai jucat o semifinală, în 20 de ani. Unde credeți că ajungea fotbalul românesc dacă nu ar fi fost revoluția? D.D.: Așa este, erau vremuri bune pentru că se dădeau bani buni la fotbal și te lăsau să faci bani. După Revoluție nu s-au mai făcut stadioane, au dispărut 300 de stadioane. Dacă un copil juca pe câte un stadion, acum erau 300 de fotbaliști. Sunt multe lucruri negative care s-au întâmplat în ultimii 20 de ani. I-a durut în pălărie pe guvernanții noștri de fotbal. Asta a fost nenorocirea. În plus nici economia nu a mers ca să vină patroni super-bogați care să investească.
R.: Dacă ați da timpul înapoi ce i-ați sfătui pe conducători și pe fotbaliști să facă pentru a evita greșelile din acești 20 de ani? D.D.: I-aș sfătui să facă economie la bani, să țină de bani pentru că vremurile se pot schimba. Să bage banii în afaceri de producție pentru că viața ne-a dovedit-o că, dacă investești în imobiliare și se prăbușesc, se duce totul. Iar fotbaliștilor le-aș spune că viața lor este scurtă, să pună deoparte pentru că traiul e foarte greu. Și să plece oriunde pentru bani.
R: Ce credeți că ați fi făcut acum dacă nu ar fi fost Revoluția? D.D.: Eu cred că eram în continuare în fotbal și poate eram general. Aveam grade la Revoluție. Nu eram orișicine. Fusesem 20 de ani președinte de fotbal, cu rezultate, nu oricum, aveam notorietate. Nu mi-ar fi fost rău. Eu și în Sahara dacă mă duc mă descurc, vedeți-vă de treabă! Dacă muncești, nu există să nu te descurci în viață. Dar să sfințești locul unde lucrezi. Păi eu din liga asta nu vedeți ce am făcut? Am creat un brand de nedescris.
Sursa: MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER