Fată, mi-am găsit job. Pe prafu’ ăsta (să mă ierte Briliantu’) trebuia să mă reinventez. Ieri-dimineață am ieșit știi tu unde. Aveam în față o cafea personalizată cu aromă de mentă și în dreapta un portofel. Adică un trendinez din aia care comandă ristretto, freacă mobilu’ și se fac că citesc cotațiile la bursă ca să se dea periculoși. Mie-mi convine să ies cu ăsta, că tace. Pot să-mi așez gândurile în ordine, ca șeptarii în careu, la banana poker…
Care-i șmenozeala, din ce m-am răscolit? De la frumoasele cuvinte ale lu’ Stoichiță, care le-a zis la băieți: „Nu vreau să mai aud că sunteți implicați în jocuri de noroc în cantonament. Pe cine prind că se bagă în așa ceva, a terminat-o cu mine, puteți citi mai bine o carte. E mult mai util să faceți acest lucru”. Să trăiești, barosane, m-ai scos din foame! Îmi bag curriculu’ și mă angajez bibliotecară la lot. Am un proiect ambițios. Instinctul meu de fată mare îmi spune că, măcar la început, nu le pun – pur și simplu – cartea-n mână; le citesc io înainte s-adoarmă. Meșteșugul intervine la selectarea bibliografiei: nu recomand orice, oricând. E o chestiune de adecvare, ce s-o mai dăm în lambada. Înainte de un meci decisiv – Gabriel Liiceanu, „Tragicul. O fenomenologie a limitei și depășirii” (cam heideggeriană – sper să nu bage titularii de seamă – da’ foarte utilă). Adorm ca secerați. După ce le îndeasă Gigi în pungă – „Punguța cu doi bani”, în lectură poststructuralistă, ca să n-avem vorbe de scădere. (Cu o seară înainte de leafă le-am lecturat degeaba „Marile speranțe”). Înaintea meciurilor cu Dinamo – „Câinele din Baskervilles”, lectură obligatorie. Sigur c-o să facem și niște ședințe tehnice: o carte se citește de obicei de la stânga la dreapta; manipulați-o finuț; nu forțați, dacă nu se deschide întoarceți-o invers; nu țineți cotorul aproape de ochi; feriți-o de umezeală…
Dacă ne lasă conducerea să ieșim din bibliotecă, dăm și pe la multiplex: știu un film bun, românesc, selectat la Berlinală, despre arbitri: „Eu, când vreau să fluier, fluier”. Toate astea în intervalul orar 20-22. Ziua îi duc la muzeu: mai văd și băieții o cupă, un trofeu, ceva.
Angajează-mă, nea Lippi, și mă jur că ți-i fac academicieni. P-ormă îi trecem în clasa a cincea.
articol scris de Lelia MUNTEANU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER