După ce a reușit dubla de aur, impunându-se și pe trambulina mică, și pe trambulina mare, Simon Ammann a aterizat în istorie ca singurul săritor cu schiurile care a cucerit patru titluri olimpice individuale.
În urmă cu o săptămână, Simon Ammann devenea primul campion al celei de-a 21-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă, cucerind aurul în proba de sărituri cu schiurile pe trambulină mică. Elvețianul a strălucit din nou ieri-dimineață. Sportivul de 28 de ani a câștigat și concursul de pe trambulina mare, reușind să obțină a doua dublă olimpică de aur a carierei! O performanță uluitoare care îi conferă „Magicianului” un loc aparte în istoria modernă, fiind primul săritor cu patru titluri olimpice individuale. Podiumul de la trambulina mare a fost identic cu cel de la trambulina mică, Ammann fiind urmat de Malysz și Schlierenzauer. „Zbor, nu sar!”
Povestea desenată în urmă cu opt ani, pe zăpada de la Salt Lake City, s-a repetat și acum la Whistler. Liniștit, după ce și-a acontat aurul în prima probă, Ammann a mai făcut o „vrăjitorie”. A exercitat mai întâi presiune pe adversari încă de la prima săritură, reușind cel mai tare rezultat, 144,7 m, punctând apoi excelent și cu a doua, 138 m. Un total de 283,6 puncte, un nou titlu olimpic și încă o poveste de succes care își mai conturează un capitol: „Am avut impresia că zbor cu schiurile, nu că sar”.
De fapt, „a sări” este verbul care pare a caracteriza viața celui poreclit „Harry Potter” datorită asemănării sale (mai ales când poartă ochelari de vedere) cu celebrul personaj al lui J.K. Rowling. Antrenamentele, concursurile, până și hobby-urile, toate se învârte în jurul acestui cuvânt. „Îmi place să sar cu parașuta, este modul în care mă relaxez cel mai bine. Nu toată lumea ar face asta, dar mie mi se pare ușor. Și motorbike-ul îmi place, evident pentru că poți să sari, și asta îi dă tot farmecul”, ne explică Ammann pasiunea sa: zborul la înălțimi amețitoare. Superechipament de la Davos
Simon Ammann a avut la dispoziție cea mai nouă tehnologie în domeniu, pusă la dispoziție de Institutul Național de Cercetări asupra zăpezii și avalanșelor de la Davos. De altfel, sistemul său de fixare a stârnit controverse în Canada, el fiind acuzat de membrii echipei Austriei că îi oferă un avantaj aerodinamic ilegal. Oficialii federației internaționale au infirmat supoziția și au aprobat vineri noul sistem.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER