Africa de Sud, gazda turneului final al Mondialelor, a investit până acum 2,5 miliarde de euro în infrastructură, dar costurile nu se opresc aici. Investiția finală este estimată la 3,2 miliarde de euro. Prin comparație, economia României e ținută pe linia de plutire de FMI prin tranșe de 1,2 miliarde de euro.
Numai stadionul din Joannesburg, Soccer City Stadium, a costat 320 de milioane de euro, cu 100 de milioane decât era bugetul inițial.
Arena va găzdui, printre alte partide, meciul de debut și finala competiției și, deși stadionul arată ca o bijuterie, infrastructura din jurul complexului lasă de dorit. Potrivit SuperSport lucrările din jurul stadionului sunt mult îngreunate de faptul că prețurile materialelor de construcții a crescut exponențial. Chiar și așa, se estimează că totul va fi gata la finalul lunii în curs, așa că Soccer City Stadium ar urma să fie principalul punct de atracție al CM.
Vă propunem să facem un tur al arenelor pe care se vor juca meciurile de la Mondialul din acest an.
1. Stadionul Royal Bafokeng, din Rustenburg (capacitate: 42.000 de locuri) – va găzdui meciuri din grupe + optimi
Este arena cu cele mai puține locuri dintre cele 10 alese pentru acest turneu final. Construit în anul 1999 pentru rugby, acesta a fost renovat special pentru acest Mondial. Stadionul poate primi acum 42.000 de spectatori, față de 38.000-capacitatea inițială.
2. Stadionul Mbombela, Nelspuit (capacitate 46.000 de locuri) –
Poreclit și „stadionul girafă” datorită acoperișului, arena de un miliard de dolari a fost dată în folosință în octombrie 2009. Este situat la șase kilometri de Nelspruit, aproape de Parcul Național Kruger.
3. Stadionul Peter Mokaba, din Polokwane (capacitate 46.000 de locuri)
Arena construită sub forma unui Baobab va fi inaugurată în 2010. Numele de Peter Mokaba vine de la un fost lider al Aripii Tinere a Congerului Național African. Poate găzdui și meciuri de rugby.
4.Stadionul Free State, Bloemfontein (capacitate 48.000 de locuri) – va găzdui meciuri din grupe + optimi
Mai este cunoscut și sub numele de Vodacom Park. După ce Cupa Mondială se va termina, stadionul va fi folosit de echipele Free State Cheetahs (rugby), Central Cheetahs (rugby) și Bloemfontein Celtic (fotbal).
5. Stadionul Nelson Mandela Bay, Port Elizabeth (capacitate 46.500 de locuri) – va găzdui meciuri din grupe, optimi, sferturi și finala mică
Poreclită bijuteria sau floarea-soarelui, construcția arenei a început în 2007 și s-a terminat în 2009. A costat 1.1 miliarde de dolari și va găzdui meciurile echipelor de fotbal Bay United și Southern Kings.
6. Stadionul Loftus Versfeld, Pretoria (capacitate 51.762) – va găzdui meciuri din grupe + optimi
A fost construit în 1906 și renovat special pentru Cupa Mondială. A mai găzduit Campionatul Mondial de Rugby din 1995 și Cupa Africii pe Națiunii, ediția din 1996. Este stadionul echipei de fotbal Mamelodi Sundowns FC.
7. Coca-Cola Park, Johannesburg (62.500 de locuri) – va găzdui meciuri din grupe, optimi și sferturi de finală
Construit în anul 1928, stadionul a fost renovat în anul 2005. A găzduit finala Campionatului Mondial de Rugby , din anul 1995, competiție câștigată de Africa de Sud. De numele stadionului din Johannesburg se leagă și cea mai mare tragedie sportivă din Africa de Sud. În 2001, 42 de persoane au murit călcate în picioare la un meci Orlando Pirates F.C. – Kaiser Chiefs F.C.
8. Stadionul Cape Town (69.000 de lcorui) – va găzdui meciuri din grupe, 16-imi, sferturi de finală și o semifinală
„Mama navă”, așa cum este poreclit, a fost gata pe 14 decembrie 2009. Pe lângă cinci meciuri din faza grupelor, aici se vor mai disputa o partidă din 16-imi, una din sferturi de finală și o semifinală.
9. Stadionul Moses Mabhida, Durban (70.000 de locuri) – va găzdui meciuri din grupe, optimi și semifinale
A fost inaugurat pe 28 noiembrie 2009. În timpul Campionatului Mondial va putea găzdui 70.000 de fani, iar după închierea competiției capacitatea va fi redusă la 54.000 de locuri. Numele de Moses Mabhida vine de la un fost secretar al Partidului Comunist din Africa de Sud.
Infrastructura, la pământ
Dacă stadioanele arată impecabil, nu același lucru se poate spune despre bazele de pregătire. Selecționerul Angliei, Fabio Capello s-a plâns de mai multe ori de stadiul în care se află proiectele și jurnaliștii de la The Sun susțin că nu mai este timp pentru ca acestea să fie terminate în timp util.
Complexul Bafokeng(foto jos) ar trebui să se transforme în 3 luni într-un stabilment de 5 stele. Greu de crezut…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER