Antrenorul de la Al Sadd, din Qatar, spune că tehnicienii români au căutare doar pe piețele mai slab cotate, la fel cum și Dacia are trecere mai mult în lumea a treia.
Aflat la Doha, în Qatar, Cosmin Olăroiu s-a izolat în ultima vreme și nu a mai vorbit cu presa scrisă din România. Zilele trecute, el a primit vizita ProSport și a acceptat să acorde un interviu fără secrete. Relaxat și binedispus, Olăroiu arăta parcă o altfel de față, foarte diferită de cea încrâncenată cu care ne obișnuisem când antrena Steaua.
Cosmin, ai lăsat în urmă fotbalul din Arabia Saudită, dar l-ai schimbat tot cu unul din Golf… Ce diferențe sunt? Mediul este cam același. Acolo era însă presiunea mult mai mare, aici este mai lejer. Adică lipsește presiunea uriașă de la suporteri, dar ne-o creăm noi, în schimb, ca să lucrăm motivați.
Lucrezi pe o bază de cinci stele, este cel mai bine dotată din întreaga ta carieră? Da, cu siguranță, da. Condițiile de aici sunt extraordinare, există o strategie de dezvoltare foarte bine pusă la punct. Baza de la Aspire e deja celebră (n.r. – cea mai mare bază sportivă indoor din lume!), au creat aici tot ce poate avea nevoie o echipă mare, și target-ul lor, organizarea Cupei Mondiale din 2022, nu este deloc utopic.
Gazonul pe care jucați aici este dotat cu aer condiționat, dar în țară se mai râde pe seama faptului că antreneți „printre cămile”… Răutatea este o formă de prostie, ce să zic… Se trezesc să vorbească unii care habar n-au ce-i aici… Râd, cu cămilele, în timp ce la noi în țară nu avem nici măcar un singur stadion performant. Ignoranța îi face să judece așa. Râdeau și când jucam în Coreea de Sud, dar fotbalul coreean a ajuns pe locul patru la Cupa Mondială. Noi unde suntem?
E diferență între Al Hilal și Al Sadd? Da, la Al Hilal antrenam totuși la cel mai mare club din Asia, un fel de Real Madrid al lor, Al Sadd este aici la început de drum. De asta m-au și adus, au mulți tineri și sperăm să ajungem la nivelul lui Al Hilal la un moment dat.
Ai luat-o, practic, de la zero… Da, este mai greu, dar îmi place, așa am făcut și la Național, și la Timișoara…
Viața ta s-a schimbat la Doha? Nu, este exact la fel, pentru că se împarte, invariabil, între stadion și casă.
De ce a picat transferul lui Ovidiu Petre Deci chiar este adevărat că fotbalul îți ocupă toată ziua? (Râde) Ei, nu chiar toată ziua. De exemplu, astăzi, de la opt dimineața și până acum, la nouă seara, cred că am avut și o oră de pauză. Restul, da, le-am dedicat fotbalului… Pregătesc meciul care vine, studiez adversarul, analizez jocul nostru, strategia etc…
Secunzii nu te ajută? Ba da, firește, ne împărțim sarcinile. Cătălin Necula, de exemplu, se ocupă, analizează cu un pas înainte echipa pe care o întâlnim peste două meciuri, iar eu mă concentrez pe următorul adversar direct.
Mai e cazul să vorbim de Ovidiu Petre? Ai spus că nu l-ai vrut la Al Sadd… Da, așa și este. Pentru Ovidiu, eu am vorbit la Al Nassr, unde s-a dus Walter Zenga. Și ar fi fost un transfer foarte reușit, dacă nu se apuca Gigi să facă tam-tam. Acum, nu cred că se mai face, chestiile astea se fac discret, nu la televizor, asta este…
Spune-mi ceva, Cosmin. Când te gândești să iei un jucător român, contează în primul rând nevoia ta, faptul că-l ajuți pe el sau faci bine unui club din țară? Mă gândesc doar la nevoile mele, ale echipei unde sunt. Aici nu facem acte de binefacere. Pentru că dacă facem, apoi ne poate costa foarte mult, este o responsabilitate foarte mare. Altfel, poți crea un dezechilibru, dai naștere la interpretări… Sigur, n-am cum să nu mă gândesc că și ajut un jucător, dar asta este în plan secund…
Dar pe Rădoi l-ai luat… Da, având mare nevoie de el acolo și asumându-mi o mare responsabilitate. Am garantat pentru el și a confirmat.
De un Mutu ai avea nevoie, de exemplu? Cum să nu? Mutu ar fi oricând foarte interesant pentru noi, aici, este un jucător mare, foarte bun.
Rădoi? Sigur că l-aș vrea, dar nu l-ar lăsa cei de la AL-Hilal să plece. De asta i-au și pus un preț prohibitiv (n.r. – 10 milioane de dolari).
Te reîntorci în Liga lui Mitică? Cu plăcere, dar nu acum.
Nu mi-ai spus cum trăiești la Doha… Simplu, când nu e fotbal, e tot fotbal. Nu-ți închipui că e viața grea aici, nu sunt restricții, e libertate… E o viață pe care o am de peste zece ani, m-am obișnuit.
Ești mai calm aici? Încerc și eu să mă stăpânesc cât pot, așa sunt eu, impulsiv, nu prea am răbdare.
Suferi și acum, pe margine, ca în țară? Sufăr foarte mult când pierd, oriunde, mă consum… Din fericire, pe-aici nu prea mi s-a întâmplat.
Cosmin, de ce crezi că toți antrenorii care ajung campioni în România pleacă la echipe nu de prim rang? Tu aici, Rednic și Dan Petrescu prin liga a doua din Rusia, Ando tot pe la arabi, acum în Bulgaria… Fotbalul românesc nu recomandă la ora actuală antrenorii săi pentru campionate tari, asta e realitatea. Ce să zic, că suntem la nivel de Real Madrid sau Milan? Nu este așa. Cu excepția lui Mircea Lucescu, fotbalul românesc nu are antrenori de anvergura unui campionat puternic!
„Muncesc la fel de mult indiferent de salariu”
Și-atunci ajungeți în lumea arabă sau prin ligile secunde? Păi dacă aici avem căutare… Ca și Dacia, n-ai văzut pe ce piețe ajunge? Așa și noi, mergem unde suntem ceruți, și deocamdată ăsta e nivelul.
Poate după Mircea Lucescu ești totuși al doilea cel mai bine plătit antrenor din istoria fotbalului nostru. Da, este o formă de respect a celor de aici. Este aprecierea muncii mele, dar și o obligație extrem de mare, totodată. Am un salariu bun, da, dar asta nu mă face să muncesc mai mult sau mai puțin decât o făceam și pe un salariu de zece ori mai mic.
Ai oferte și mai mari… Da, chiar și acum am câteva oferte, pe bani mai mulți decât aici. Ca antrenor, i-am avut adversari pe Gerets, pe Ten Kate, pe Scolari… Ultimul câștigă vreo 12 milioane în Uzbekistan…
„Gigi greșește când anunță dinainte transferurile la televizor. Trebuie discreție, altfel pică” Cosmin Olăroiu, antrenor Al-Sadd
„Mulți râd că antrenez la cămile. Aici avem aer condiționat pe gazon, iar noi acasă n-avem nici stadioane, nici bani de investiții” Cosmin Olăroiu, antrenor Al-Sadd
2 milioane de euro pe an este salariul lui Olăroiu în Qatar, fără prime
„Răzvan? misiune grea”
Olăroiu spune că naționala tricoloră are copii răzvrătiți și nu e favorită la calificare.
Cosmin Olăroiu nu este de acord cu criticile care i se aduc selecționerului României.
Ce spui de naționala lui Răzvan Lucescu? Răzvan are o misiune foarte grea, el știe la ce s-a înhămat.
E și foarte criticat… Păi, noi, românii, suntem un popor de critici, criticăm orice, ne pricem la orice. Dar nimeni nu vine înainte cu soluții, toți se trezesc să comenteze după ce văd rezultatul… Numai că noi ne asumăm responsabilitatea asta înainte, nu după…
E echipa de-acum a României mai slabă ca-n alte dăți? Am zis, misiunea lui Răzvan e foarte dificilă. Nu suntem favoriți la calificare. Fără Chivu, Rădoi sau Mutu, naționala e una de copii… Sigur, mai avem și alți jucători pe-afară, dar așa, doar la nivel de copii răzvrătiți.
Iar înainte… Înainte aveam jucători la Real, Barça, aveam jucători cu personalitate, ca Hagi, Popescu, Ilie, Petrescu, Lupescu… Acum, doar Chivu și Raț sunt la echipe mari, de prim rang. Când vom avea jucători ca cei de atunci, vom avea și-o națională mai competitivă.
Suntem prea mândri, poate? Trebuie să realizăm cât putem și ce știm, să nu ne așteptăm la mai mult. Noi n-avem stadioane. N-avem specialiști. N-avem bani. Dar bine că râdem de Rădoi, că joacă la cămile. Dar el joacă cu Thiago Neves sau cu Wilhelmsson… Când vreodată vom avea și noi în campionat asemenea jucători?
Ce ar face Al Sadd în Liga I? Ar fi pe la mijlocul clasamentului.
Dar Al Hilal? Ar lua fără probleme titlul!
Suferă pentru Steaua de departe
Mai suferi pentru Steaua? Sufăr, dar nu mai sunt implicat, nu-mi mai consum energia… De fapt, nici n-am suferit, a fost cea mai frumoasă perioadă…
Dar ai albit. Da, am albit acolo, totul e sacrificiu și plătim când vrem performanță.
O ultimă întrebare: mai poți păți și la Doha ce-ai pățit la Riad, sau îți mai controlezi temperamentul? Să fim înțeleși, ce a fost acolo, n-am pățit eu, a fost ceva îndreptat împotriva lui Al Hilal. Eu am și acum o relație extraordinară cu șefii de la Al Hilal, sunt prieten cu cei din familia regală. Ce s-a întâmplat nu are legătură cu fotbalul sau cu acel gest al meu, a fost doar o interpretare.
Al-Sadd, echipa lui Cosmin Olăroiu, se bate pentru titlu în Qatar și este la două puncte de liderul pe care îl întâlnește chiar în această seară
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER