Cu o singură excepție, în sezonul 1987-1988, Oltchim n-a lipsit din cupele europene la handbal feminin. Actuala campioană a României a „lovit” în Europa încă de la prima participare, în 1983-1984, când a câștigat Cupa IHF. De atunci, handbalul a prins pentru totdeauna la Vâlcea, iar astăzi a ajuns să aducă trofeul Champions League în România. Chimistul, așa cum se numea echipa pe vremuri, a jucat finala Cupei IHF cu VFL Oldenburg, obținând trofeul printr-o dublă victorie, 22-18 (în Germania) și 29-21 la Vâlcea. Antrenorul Constantin Pilică Popescu, cel care a promovat echipa în prima divizie în 1982, își amintește că a avut mari probleme înaintea partidei tur: „Soția mea, Hilda-Hrivnac, era jucătoare la Chimistul, iar din acest punct de vedere am avut mari emoții înaintea plecării în Germania. Meciul era în Occident, iar Securitatea ne suspecta că vrem să fugim din țară. Când plecai singur din țară ți se puneau întrebări, dar când aveai deplasare cu familia? Până la urmă, problema a fost rezolvată de prim-secretarul de la Vâlcea, Teodor Coman”.
Trompetele cu gaz, aduse de nemți la Vâlcea
Vâlcea a luat o opțiune importantă pentru câștigarea primului trofeu european după partida tur, astfel că returul a declanșat o primă isterie. „Finala respectivă a creat o emulație fantastică la Rm. Vâlcea. Pot spune că este scânteia care a aprins acest foc, handbalul, și care arde cu flacără mare acum. 4.000 de oameni, din care 3.300 de plătitori, au intrat în sală. Pe atunci, nu aveam restricții de locuri, de spectatori, nici nu erau scaune. Oamenii se țineau unii pe alții în brațe, doar ca să vadă meciul. Aveau voie să stea și în spatele porților”, povestește președintele de atunci și de acum al formației vâlcene, Ioan Gavrilescu. Fostul antrenor al Chimistului a completat: „Nemții au venit la noi cu vreo 250 de suporteri. După meci, tot arsenalul, cu tobe și trompetele cu gaz, a fost făcut cadou suporterilor noștri”.
Cenaclul Flacăra a dat două spectacole
Campioana României și-a trecut primul trofeu european în palmares pe 31 martie 1984. Cu o zi înainte, marele eveniment a fost precedat la Rm. Vâlcea de un spectacol marca Cenaclul Flacăra. „Nu a fost nimic premeditat. Așa s-a întâmplat să fie. După spectacol, Teodor Coman i-a propus lui Adrian Păunescu și echipei sale să rămână și la meci. 41 de persoane ne-au onorat invitația, iar după finală toată lumea s-a mutat din nou pe Arenele Traian. Cenaclul Flacăra a mai dat încă un spectacol, la nici 24 de ore”.
Primă totală, două salarii medii
Președintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, a destăinuit că pentru câștigarea Cupei IHF, jucătoarele au fost premiate, însă sumele au fost departe de cele care se vehiculează azi: „S-au acordat sume între 3.000 și 5.000 de lei, cam două salarii medii în România la acea vreme. Atunci nu se juca pe bani, ci mai mult de plăcere, pentru primirea unei locuințe sau a unei butelii de gaz”. Acum? „Se joacă pe viață și pe moarte. Fără bani nu ai cum să ajungi în vârf”, a concluzionat Pilică Popescu.
Dictatorul Ceaușescu și-a băgat coada după finală
Finala din ’84 i-a fost fatală prim-secretarului din Rm. Vâlcea, Teodor Coman. „Era un om care se îngrijea ca vâlcenii să o ducă bine, de urbanism și de sport. Vâlcea era un oraș înstărit atunci, nu îi lipsea nimic. 4.000 de oameni i-au scandat numele când a apărut în sală, dar acest lucru i-a fost fatal. Ecourile au ajuns până la București, iar la numai o săptămână, pe 7 aprilie, era schimbat din funcție. Pe atunci, doar un singur nume aveai voie să scandezi”, a povestit Gavrilescu. Coincidența face ca în acest an, când Oltchim a ajuns în finală, primarul Mircia Gutău să fie arestat, motivele fiind însă cu totul altele.
Mori Torok Duca, MVP-ul formației vâlcene
Chimistul câștiga Cupa IHF în 1984 și pentru că avea în componență câteva mari jucătoare, în frunte cu Mori Torok-Duca. Adusă de la Bacău de Pilică Popescu, „Cristian Gațu” al handbalului feminin, a avut libertate deplină la Vâlcea: „La Bacău era ținută în extremă. I-am spus să vină la Chimistul și va putea să facă ce dorește. Avea o îndemânare fantastică a mingii și era foarte isteață. Îi plăcea să se joace cu mingea, iar la finală a făcut, ca de obicei, spectacol”, a afirmat fostul antrenor al formației vâlcene.
Ada Nechita, Cetățean de Onoare al Băileștiului
Performanța Adei Nechita, care a ajuns cu Oltchim în finala Ligii Campionilor, va fi răsplătită de oficialitățile orașului ei natal, Băilești. Handbalista va primi titlul de Cetățean de Onoare, în perioada 27-30 august, cu ocazia Zilelor orașului Băilești. Alături de Ada Nechita, aceeași distincție o vor primi actorul Marcel Iureș și pilotul Auraș Niță. De asemenea, fotbaliștii Universității, Valerică Găman și Dragoș Firțulescu, fundașul Gloriei Bistrița, Mădălin Ciucă, dar și alte persoane reprezentative ale orașului vor primi diplome de excelență.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER