Jurnalistul elvețian francofon Jerome Jessel este un tip care cunoaște multe din dedesubturile sportului-rege, el fiind un bun amic al mai multor jucători internaționali helveți începând cu generația lui Chapuisat și Alain Sutter și ajungând până în zilele noastre. Acum ziarist la „VSD”, Monsieur Jessel, autor a două cărți care au făcut mare tam-tam la vremea lor, „Sexus Footballisticus” și „Fața ascunsă a fotbalului-business”, a acceptat să dea câteva detalii despre o lume pe care o cunoaște, dar pe care nu dorește, sub nicio formă, să o pună în pericol. Iată un extras dintr-un interviu acordat Paris Match, o săptămână după izbucnirea scandalului Ribery: PM Ați fost surprins de detaliile recentei afaceri Ribery? JJ Absolut deloc. Acestea sunt lucruri absolut normale în lumea fotbalului de azi. Acest consum frenetic de femei tinere și sexy, fie ele prostituate sau nu, este ceva constant și a început încă din anii 60. În general, vorbim despre niște băieți care au între 20 și 30 de ani, aflați în vârful formei fizice și care au un libido mai ridicat decât media normală. La aceasta se adaugă, nu zic că este și cazul jucătorului lui Bayern, rolul pe care îl joacă dopajul. Mi-aduc aminte de un tip care evolua la Luzern și care făcea sex cu soția sa de nouă ori pe zi. Nu mă întrebați dacă nu cumva era cazul să o facă și cu alte femei, poate era mai bine. Asta dacă ne gândim că biata femeie a înaintat o cerere de divorț care a fost imediat acceptată de instanță.
PM Nu cumva anturajul acestor fotbaliști joacă un rol mai degrabă negativ? Brigada de moravuri de la Paris a demonstrat clar că este vorba de proxenetism și, ceea ce este și mai rău, de folosirea de către minore. Credeți că fiecare jucător are pe cineva anume care îi livrează femei la comandă? JJ Bineînțeles, dar nu aș zice că este o regulă. De obicei, cine gustă o dată din fructul oprit, o va face și a doua oară. De aici până la stabilirea unui fel de dependență nu mai este decât un mic pas. Pe urmă, există această tentație de a te da în spectacol, vrei ca tot ceea ce ai să devină subiect de invidie, mașina ultimul răcnet, căbănuța din vârful muntelui, un apartament discret într-un cartier liniștit șamd. Cererea creează oferta, nu invers. Cel puțin, așa se petrec aceste lucruri în contextul în care ne aflăm.
PM Din câte se pare, antrenorii și președinții de cluburi știu despre ce este vorba și închid ochii. Credeți că este normal? JJ E deja un fel de circuit închis. Se știe că bărbaților le plac femeile, fobaliștilor cu atât mai mult, drept pentru care le este permis acest lucru. Sexul pe bani are și avantaje. Nu tu copii care să ceară de mâncare, nu tu șantaj sau publicarea unor poze pe internet doar în scopul de a face rău… Pe urmă, mulți bossi preferă să știe unde le este omul, de unde îl pot recupera, plus că este vorba despre sex protejat. Chiar atât de naivi îi credeți pe președinții de cluburi? Păi, mulți dintre ei au haidamaci sau detectivi care îi urmăresc pe fotbaliști și când merg la closet. Totul a decurs normal până în momentul în care s-a aflat că este vorba despre o minoră, iar pe fir a intrat poliția. PM Considerați că publicul a fost oarecum surprins de aceste revelații? JJ Într-o mare măsură, da. Aici nu este vorba despre staruri de rock care au nevoie de droguri, ci de sportivi care, teoretic cel puțin, ar trebui să pleznească de sănătate și să fie și un model pentru puști. Dar, nu cred că este drept să spunem acum că din cauza unuia ca Ribery copiii noștri o vor lua razna. Să fim serioși… Pe urmă, poate că nu toți pot fi niște bune exemple. Ludovic al XIII-lea a fost un sfânt, Ludovic al XIV-lea a fost un desfrânat. Totuși, istoria spune că al doilea a fost un rege mai bun decât primul. Deci, aceste lucruri trebuie judecate cu simțul măsurii și, dacă se poate, nu pe loc. Peste câțiva ani treburile acestea vor părea diferite de felul în care se prezintă acum, la cald.
PM Deci, să înțeleg că și noi, ziariștii, am jucat un rol în toată această afacere. JJ Absolut, noi i-am ridicat la statutul de semizei, cu toate că nu sunt decât oameni obișnuiți care au calitățile și defectele lor. Ceea ce este și mai rău, este că chiar au ajuns să se considere niște dumnezei. Știți care este cea mai bună îndoctrinare, nu? Păi, în momentul în care în fiecare dimineață ți se spune sau citești că ești un geniu, până la urmă ajungi s-o crezi și chiar să te comporți ca atare. Au mulți bani, educație ioc, se simt atotputernici. Iată rețeta unui cocktail mai mult decât exploziv.
PM Și totuși, care credeți că va fi finalul poveștii? JJ În primul rând, trebuie văzut ce impact direct va avea asupra performanței strict sportive. Uitați-vă la Titi Henry, procesul de divorț în care este implicat l-a făcut să joace în silă și să-l facă să se gândească să-și agațe ghetele în cui. În cazul lui Ribery, cred că îi va fi chiar greu să se limpezească. Gândiți-vă că este în centrul unei anchete criminale, iar toată presiunea mediatică este pe capul lui. Este vorba, totuși, de cel mai valoros fotbalist francez la această oră, fără dar și poate. Sigur, mai sunt unii care văd în această anchetă un complot împotriva naționalei Franței, dar țin să îi asigur că nici nu poate fi vorba de așa ceva. Dimpotrivă, aceste evenimente pot suda echipa, aici se vede cine nu tremură în ghete. Pe urmă, eu zic că e bine pentru Ribery, prea începuse să creadă că poate să meargă pe luciul apei, știți Dvs cine a fost Acela… Lăsați naibii justiția să-și facă treaba. Nu trebuie să existe, și o spun cu toată responsabilitate, niciun fel de imunitate fotbalistică în fața legii.
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER