Excelența Sa Pieter A. Swanepoel (foto) a acceptat să vorbească în ProSport, în ziua inaugurală a Cupei Mondiale, despre evenimentul grandios care va monopoliza atenția întregii lumi.
Excelență, spuneți-mi cum a câștigat țara dumneavoastră găzduirea World Cup? Nu atât țara mea, cât continentul Africa în general s-a simțit mai mereu cu un pas în urmă în ceea ce privește găzduirea competițiilor de anvergură. Noi am fost și printre finaliștii în cursa pentru Jocurile Olimpice, dar Cape Town a pierdut, iar acum am reușit.
Veți face față? Cu siguranță, da. Suntem conștienți că nu ni se va mai atribui din nou prea curând o asemenea mare competiție și de aceea oamenii din țara mea vor da tot spiritul lor pentru a ieși ceva de succes.
Financiar vorbind, țara dumneavoastră va ieși pe minus sau pe plus? Din calculele specialiștilor, pe plus. Dar marele câștig este de viitor, pentru că toți cei care ne vizitează acum pentru fotbal se pot întoarce, dacă au fost încântați.
Cam pe câți vizitatori mizați luna asta? Un număr aproximativ ar fi pe la 380.000 de oameni. Din păcate, am fost cam dezamăgiți de cum s-au distribuit biletele în Africa, marketingul FIFA n-a fost cel potrivit, pentru că în Africa plata pe internet sau cu cardul nu e prea răspândită, evident. Dar, de curând, FIFA a schimbat sistemul, iar biletele nevândute în alte locuri s-au întors și se vând cu mare succes la ghișee cu plata cash.
„Viața sălbatică e o experiență unică” Dar de românii care pleacă de aici la Cupa Mondială ce știți? Sunt aproximativ 300 de români care și-au luat bilete. Ei au primit astfel gratuit viza de intrare, care în altă situație costă 45 de euro.
Ce sfat le-ați da? Să fie open mind. Să fie atenți, precauți, să nu țină mulți bani la ei, dar sunt precauțiile pe care le iei peste tot. Și, mai ales, să se bucure de fotbal!
Este securitatea o problemă? Autoritățile au luat măsuri speciale. Realitatea este că, da, avem o rată înaltă a criminalității. E generată de gradul mare de șomaj, de anii lungi de apartheid…
Ați auzit de ziariștii atacați recent. Da, s-a întâmplat și, din păcate, se vor mai întâmpla astfel de cazuri, noi sperăm cât mai puține.
Ce lucruri n-ar trebui să piardă românii care merg în Africa de Sud? Ce e de văzut? Dumneavoastră ați fost în Africa de Sud?
Da, dar demult, acum 13 ani, la Cape Town. Atunci știți ce înseamnă priveliștea de acolo, este greu de descris în cuvinte. Ce v-a impresionat?
Capul Bunei Speranțe, safari-ul printre animale sălbatice… Vedeți, exact asta aș recomanda. Experiența unică a vieții sălbatice, unde vezi lei, rinoceri, elefanți în libertate. Parcul național Kruger are dimensiunile… Belgiei!! Sau să descoperi tainele minelor din Johannesburg, de unde noi scoatem aurul de la o adâncime de… 4 kilometri!! Cu o tehnologie la fel de înaltă ca și cea necesară pentru un zbor spre Lună.
Naționala Africii de Sud ce va face? Noi sperăm să iasă din grupe. Dar, indiferent de rezultat, spiritul localnicilor va fi același. Pentru noi, fotbalul e o sărbătoare, de spectacol, de dans. Nu există violență și huliganism la noi.
Apropo de sărbătoare, ce-i cu vuvuzela asta? E un derivat dintr-un corn, care face un zgomot infernal. Acum se comercializează și se face din plastic, este bucuria fanilor, alături de celebrele pălării Makarapa.
1500 de oameni numără comunitatea românilor din Africa de Sud
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER