În multe momente ale partidei am preferat să mă uit la coreeni decât la jocul Braziliei. Oricum, oamenii lui Dunga nu au jucat mai nimic.
Meciul Brazilia – Coreea de Nord l-am văzut din tribuna presei. Precizez asta pentru că la Argentina – Nigeria, de pe același stadion, fusesem într-o lojă. Sectorul presei pe „Ellis Park” este la tribuna I. Pe partea cu băncile de rezerve adică.
Din spate, Kim Jong Hun, așa se numește antrenorul nord-coreenilor, seamănă perfect cu Pițurcă. Închipuiți-vă un Piți cu parpalac și fără trening. Repet, din spate. Alură, mers, gesturi. I-am urmărit pe coreeni pentru că mi se pare cea mai insolită, inedită, interesantă – și mai sunt multe „in-uri” – prezență de la Mondiale. Hm, Mondiale. „Parcă am fi la Olimpiada de iarnă”, remarca la sfârșitul meciului un jurnalist în Media Shuttle. Revenim la coreenii noștri. Povestea coreeanului de sud care a „emigrat” în nord o știți, nu? Jong Tae Se (medalion) a cerut cetățenie nord-coreeană, sătul fiind de prea multă libertate. În paranteză fie spus, comunismul e frumos, dar de la distanță, pentru că rebelul trăiește și joacă în Japonia. La finalul meciului a fost ales să dea declarații din partea coreenilor. Culmea, la el erau vreo trei camere de luat vederi, iar la Maicon, care se producea din partea brazilienilor, doar una! Normal cumva, Maicon nu plânsese la imn înainte de partidă.
Doar unul a făcut schimb de tricouri pe teren! Adevărul e că roșiii au pierdut demn. Și-au văzut lungul nasului și au intrat pe teren cu scopul de a lua cât mai puține. Jocul mi-a permis să le studiez banca de rezerve. Disciplinați și sincronizați. Până și la gol au sprintat în formație, ca și cum se antrenaseră. Au asta în sânge. Interesant este că, înainte ca Ji Yun Nam (așa se scrie, fără cratimă!) să marcheze, s-au agitat teribil pe margine, de parcă presimțeau ceva. Am urmărit special și momentele de final. Credeam că se vor repezi asupra brazilienilor pentru schimbul de tricouri. Dar de unde? Numai unul, An Chol Hyok, a râvnit la tricoul imperialist și galben. L-a luat pe al lui Gilberto Silva.
Fanii au refuzat să îmi vorbească Altă poveste e cu suporterii. Se spune că ar fi fost împrumutați, închiriați din China. Grupul de tricouri roșii era în imediata vecinătate și purta stoic și mândru tricoul purpuriu, în ciuda frigului teribil. Și tremurau, săracii… Am încercat să le vorbesc. Nu a fost chip. Se făceau că nu înțeleg, făceau pe turcii cu mine. Sau pe coreenii. I-am întrebat și de plăcuțe. Aș fi avut și eu să le împărtășesc din experiența mea. La o zi aniversară, prin optzeci și ceva, am fost și eu particulă într-un atom. Era o sărbătoare dedicată lui Ceaușescu și atunci am simțit ce înseamnă repetiții la „Ridicați plăcuțele!”. M-am lăsat păgubaș. Refuzau comunicarea. Nici ziariști nu am găsit. Am exasperat grupul de asiatici: „Ești coreean?”, „Nu, japonez”. Altul mai în vârstă. „Nu vă supărați, sunteți din Coreea?”, Un zâmbet larg pe față: „Da”, „De Nord?!”. Grimasă: „Nu!”, se întoarce și pleacă. Am renunțat înainte să găsesc unul care știe arte marțiale.
Golul lui Ji Yun Nam (foto sus) a produs bucurie în tribune, dar și în Asia, nord-coreenii, sud-coreenii, dar și japonezii lăudând performanța de a da un gol Braziliei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER