Văzând ce bucurie aduce echipa națională pe străzile din Assuncion, Buenos Aires, Rio sau Montevideo, inevitabil, nostalgia ne duce cu gândul la momentele în care sute de mii de români ieșeau pe străzi pentru a sărbători victoriile generației lui Gică Hagi.
Deși mulți spun că o astfel de gândire este păguboasă, considerăm că o astfel de abordare este total greșită, altfel ne-având un reper al performanței la care să ne raportăm.
În sprijinul argumentului nostru putem aduce materialul celor din The Guardian, care pune România în topul celor mai mari 6 echipe naționale care nu au câștigat niciodată trofeul suprem.Numai dacă ne gândim că reprezentanții Generației de Aur sunt în fața Olandei lui Johan Cruyff, unei Brazilii 1982 sau Portugaliei lui Eusebio, care nici măcar nu au prins acest clasament, ne dăm seama ce fotbaliști legendari au putut constitui echipa națională a anilor ’90. Alături de tricolorii noștri, cei de la The Guardian au mai nominalizat echipele Argentinei’ 90, Italiei ’78, Germaniei ’70, Ungariei ’54 și Uruguay-ului ’54, în acest Top 6. Cel mai bine e să-i lăsăm pe cei de la The Guardian să vorbească:
Prima dată, Florin Răducioiu a coborât de pe stânga, a trecut ușor de doi fundași și a tras o rachetă de neoprit în plasa porții columbiene. Apoi a venit rândul lui Gheorghe Hagi să treacă în centrul atenției. Toată lumea își amintește de golul fantastic marcat de la distanță de pe partea stângă în colțul de sus din dreapta porții lui Cordoba. Așa a vrut să tragă? Cui îi pasă? Dar înainte să răspundem să ne amintim că puțin mai înainte încercase un lob fantastic de la 40 metri, numai parada disperată a lui Cordoba salvând Columbia. Tehnică incredibilă. România învinge ușor, 3-1. Columbia who(VEZI AICI VICTORIA CU 5-0 A COLUMBIEI ASUPRA ARGENTINEI)?
România – Columbia 3-1
Chiar dacă au pierdut cu Elveția și au învins greu gazdele pentru a se califica, jocul românilor din meciul cu Argentina a șters orice impresie negativă de până atunci.
Dacă golul a la Hagi ( n.r.- autorii au avut o exprimare intraductibilă mot-a-mot în românește, dar suntem singuri că o înțelegeți: „Hagi’d”) marcat de Ilie Dumitrescu din lovitură liberă nu v-a convins nu vă ajunge pentru a vă convinge de măreția României, atunci golul al doilea va pune punct oricărei discuții.
Pe partea dreaptă fiind, Hagi reușește o pasă care scoate din joc patru adversari, reprimește imediat balonul, după care inventează încă un „assist” cu care „blochează” alți trei argentinieni, pentru ca Ilie Dumitrescu să înscrie ‘nerespectuos’ în colțul din dreapta jos.
Nici golul al treilea n-a fost prea rău, într-o după-amiază în care România a anihilat Argentina pe contra atac.
România – Argentina 3-2
Din păcate, inconsistența României i-a costat. După victoria asupra Argentinei, au primit un gol de la o Suedie aflată în inferioritate numerică cu puțin înainte de finalul prelungirilor. Apoi, dublul câștigător al Cupei Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici a ratat penalty-ul decisiv.
Poate fi o echipă așa de inconstantă să fie alături de cei mai buni? Dar când o echipă are atâta tupeu și sclipire, nu poate fi decât în această categorie.
Și puteți fi siguri că le-ar fi făcut brazilienilor mult mai multe probleme decât suavii suedezi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER