V-ați imagina ca naționala de fotbal să se prezinte la un meci cu Spania sau Brazilia, fie el și amical, cu o selecționată divizionară? România s-a afișat astfel la un turneu în Ungaria, la baschet feminin, iar consecințele au fost umilitoare: 23-126 cu Australia, campioana mondială en-titre!
Analizând contraperformanțele sportive realizate de România în ultimul deceniu, baschetul feminin și-a câștigat un loc fruntaș în topul rușinii. O înfrângere la 103 puncte diferență sau două puncte încrise într-un sfert sunt detaliile care concurează cu succes un alt celebru rezultat: 0-134 la rugby în meciul România – Anglia. Modul cum s-a ajuns la acest rezultat pare hilar.
Președintele FRB, Carmen Tocală, susține că echipa care a pierdut lamentabil la turneul din Ungaria de la Szombathely nu reprezintă naționala țării noastre. „Invitația nu a fost pentru noi, ci a ajuns la MCM Târgoviște, care ar fi trebuit să se înscrie și în Euroliga. Între timp, clubul a renunțat la mai multe jucătoare și ne-a anunțat că nu mai poate participa la turneul din Ungaria”, ne-a relatat Carmen Tocală.
Comentatorii au știut, federația nu
Președintele FRB ne-a dezvăluit și cum a aflat despre faptul că România va fi cea care va juca în Ungaria, și nu o selecționată a cluburilor:
„Cu trei săptămâni înainte de turneu m-a sunat Emil Hossu Longin de la TVR și mi-a spus că Sport1 va transmite meciurile României din Ungaria, dar i-am răspuns că nu are cum: «Naționala nu este în pregătiri și nu poate să participe». Acțiunea nici nu a fost prinsă în bugetul federației. Autocarul a fost dat de Târgoviște, iar o noapte de cazare a fost suportată de Arad. În rest, toate cheltuielile au fost asigurate de organizatori. Noi am oferit doar echipamentul. N-ar fi trebuit să-l dăm”.
Amatorism total
Un duel cu campioana mondială en-titre a fost tratat în cele din urmă cu o atitudine de maxim amatorism, mai ales că naționala va aborda curând preliminariile Campionatului European. FR de Baschet a convocat un lot divizionar în regim de urgență cu doar o zi înainte de turneu, pe 13 iulie. O zi mai târziu, echipa a plecat la drum și a ajuns la Szombathely în ziua primului meci. Ce a urmat poate fi caracterizat într-un singur cuvânt: „Jalnic!”. România a mai pierdut pe lângă partida cu Australia, 23-126, și jocurile cu Slovacia (52-100) și Ungaria (40-108).
„Am mers la acest turneu pentru a nu rupe un parteneriat cu federația maghiară. Ar fi trebuit să interzic această participare”, a spus Carmen Tocală, președinte FR de baschet.
Au căzut ca mămăligile
Selecționerul Gheorghe Mandache le-a dat indicații prețioase jucătoarelor care au vrut să vină la lot
Cosmin Petrescu, unul dintre comentatorii postului Sport1, a oferit ieri, pe portalul numaibaschet.ro, amănunte picante din sânul echipei care a fost umilită la Szombathely.
O afirmație șochează. Naționala putea să alinieze o echipă mai aproape de adevăr, dar turneul a fost privit ca o excursie: „Primesc lotul României. Aflasem deja că este echipa a doua, pentru că selecționerul Gheorghe Mandache (foto) a fost rugat de fete să le dea vacanță până pe 25 iulie, iar dumnealui a răspuns pozitiv fără probleme. Mă uit peste numele aflate pe o simplă coală de hârtie și regăsesc baschetbaliste care nu joacă titulare nici măcar în Divizia A, altele care joacă însă pe la echipe care nici măcar n-au prins prima serie valorică”.
Cosmin Petrescu a dezvăluit și modul cum selecționerul și-a dirijat formația pe care tocmai el a și convocat-o: „Sala fiind goală, lucru normal până la urmă, că nu ar sta nimeni să vadă cum o echipă o bate pe alta la un trilion de puncte diferență, se auzeau de pe margine indicațiile selecționerului României: «Dă, bă, la coș!», «iar cazi, bă, ca o mămăligă?»… Ceea ce m-a amuzat a fost momentul final, când România a primit o cupă. O cupă pentru ce? Că n-a pierdut decât o dată la peste 100 de puncte diferență?„.
Podiumul rușinii
O înfrângere de Cartea Recordurilor la Rugby
Naționala de rugby a deținut pentru câțiva ani recordul pentru cea mai mare înfrângere din istoria Ovalului. Într-un meci-test cu Anglia, pe stadionul Twickenham, pe 17 noiembrie 2001, „stejarii” au pierdut cu 134-0! Cele 20 de eseuri marcate de englezi au determinat apariția unor rânduri spumoase în „The Observer”: „Anglia a marcat eseuri cu o regularitate pe care nici autobuzele din Londra nu o au: câte unul la fiecare patru minute”. Retrogradare cu un gol în cinci meciuri
Anul trecut, la Mondialele de la Torun, naționala de hochei a României a fost „Cenușăreasa” Diviziei I, Grupa B, după ce a reușit contraÂperformanța ca în cele cinci meciuri disputate să înscrie doar un gol și să primească 38! Chiar în debutul competiției din Polonia, tricolorii au fost învinși de Italia cu 11-0. România a retrogradat în Divizia a II-a, Grupa B, unde se găsește și acum.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER