Conceptul „Noua Steaua”, promovat cu insistență de presă în ultimele luni, odată cu venirea lui Victor Pițurcă, a fost făcut praf sâmbătă, sub ochii a 25.000 de spectatori și alte milioane de telespectatori, de un arbitraj cu izul „Epocii de Aur” a anilor ’80. Românii curioși să vadă noua față a roș-albaștrilor au asistat la jocul curajos – și, adesea, superior – al Craiovei, care n-a putut fi învinsă fără intervenția decisivă a brigăzii transformată în vârf de lance al gazdelor.
Pentru copii precum cel pe care camerele de filmat ni l-au înfățișat strigându-și entuziasmul cățărat pe gard sâmbătă, prea tineri ca să înțeleagă expresia „teroarea arbitrajelor de dinainte de 1989”, meciul Steaua – Craiova 2-1 ar putea constitui un bun început. Oltenii au fost cel puțin egali cu adversarii lor, au condus cu 2-0, dar au sfârșit prin a pierde meciul cu 1-2! Pentru steliști – al căror joc nu s-a ridicat la înălțimea tribunelor arhipline -, intervenția arbitrilor a fost providențială. „Ciupelile” arbitrului de centru Marius Avram au trecut neobservate, eclipsate de intervenția brutală a asistentului Ioan Onicaș. Un gol anulat oaspeților la scorul de 1-0 pentru aceștia, un alt atac periculos oprit pentru ofsaid imaginar, un henț evident al lui Tănase, petrecut chiar sub ochii asistentului și nesemnalizat, sunt doar trei dintre erorile în urma cărora Steaua a putut reveni și câștiga meciul.
104 meciurifără înfrângere a bifat Steaua în partidele de campionat între anii 1986-1989, record mondial încă neegalat
Steaua – eternă beneficiară, Craiova – eternă victimă
Începutul de sezon are mai multe puncte în comun cu felul în care se petreceau lucrurile acum mai bine de două decenii. Steaua a rămas, în continuare, beneficiara sistemului. Craiova, pe de altă parte, își păstrează rolul de victimă. Atunci, Știința avea o echipă excelentă, capabilă să se califice în semifinalele Cupei UEFA, dar care n-avea voie să se atingă de titlu. Steaua și Dinamo își păstrau acest privilegiu. Acum, Craiova dispune din nou de jucători valoroși, dar e ținută la distanță. În prima etapă, oltenii au fost privați de două puncte după ce Alexandru Tudor le-a refuzat două penalty-uri cu CFR Cluj, echipa care pare să-i fi înlocuit pe dinamoviști în inima arbitrilor. Așa e posibil ca, în debutul sezonului, Universitatea Craiova să fie la retrogradare, cu un punct, în loc să stea acolo unde i-ar fi dat dreptul jocul: în fotoliul de lider, cu șase puncte. N-am dat nicio șansă adversarului! Sunt supermulțumit! Nu-i adevărat că a fost gol valabil. A fost ofsaid la al doilea jucător. Căutați acum acul în carul cu fân! Nu mă interesează de Mititelu! Gigi Becali, patron Steaua
Amintiri cu arbitrii steliștilor
Steaua – Craiova a readus în actualitate meciuri de mult uitate. Despre două episoade se mai vorbește și azi. Pe 25 septembrie 1988, Steaua învingea cu 3-2 (1-2) la Oradea ajutată de arbitrul Constantin Gheorghe, care a inventat un penalty pentru oaspeți și a dat aproape 10 minute de prelungiri, până când roș-albaștrii au înscris golul de 3-2. „Că nu am avut voie să batem Steaua și Dinamo a fost tragedia fotbalului românesc”, spunea atunci, profetic, regretatul Viorel Mateianu, antrenorul bihorenilor. Un alt episod celebru s-a petrecut pe 22 martie 1989, când Steaua a învins Dinamo cu 2-1 grație lui Ion Crăciunescu, cel care, la 1-1, i-a eliminat pe Vaișcovici și Cămătaru. Acel rezultat a decis și campioana.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER